Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οι ανασκαφές του Λουζιέρι στην Αθήνα την εποχή του Λόρδου Έλγιν

Πούλου Τατιάνα

27 Νοεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 59:22 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2528
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

H ομιλία είναι αφιερωμένη στον Giovanni Battista Lusieri, Ιταλό ζωγράφο, ο οποίος υπήρξε ο επικεφαλής της ομάδας των καλλιτεχνών που έφερε μαζί του ο 7ος Λόρδος Έλγιν στην Αθήνα. Ο Lusieri παραμένει μέχρι σήμερα σχεδόν άγνωστος στο Ελληνικό κοινό παρόλο που πραγματοποίησε ένα τραγικό για την ιστορία μας εγχείρημα: Ήταν αυτός που οργάνωσε και ολοκλήρωσε την αποκοπή των μαρμάρων του Παρθενώνα. ο Lusieri κατά τα 20 χρόνια της παραμονής του στην Αθήνα πραγματοποίησε μεγάλο αριθμό ανασκαφών στην πόλη των Αθηνών, οι οποίες σχεδόν δεν ήταν γνωστές. Ανάμεσα στα έτη 1801 και 1813 έσκαψε στην Ακρόπολη, στο Ηρώδειο, στο Διονυσιακό Θέατρο, στο μνημείο του Λυσικράτη, στο Στάδιο, στη Στοά του Αττάλου, στον Κεραμεικό, στην Πνύκα, στα νότια του Λόφου Φιλοπάππου και νοτίως Ακροπόλεως. Επίσης ανέσκαψε πολλά χωράφια, έξω από τη δομημένη περιοχή της Αθήνας, των οποίων η θέση δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Από τον κατάλογο των αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου προκύπτουν εργασίες του πιθανόν στο Ωρολόγιο του Κυρρήστου, στο σπήλαιο του Απόλλωνα Υποακραίου  και στο Ναό του Ηφαίστου, στο Θησείο.
 
Στην διάλεξη παρουσιάζονται στοιχεία της βιογραφίας του, της προσωπικότητας του, ακόμα και των συναισθημάτων που αποτυπώνονται μέσα από τα σωζόμενα γράμματά του, προκειμένου να περιγραφεί ο τρόπος, με τον οποίο οι Ευρωπαίοι σαν τον Λουζιέρι προσέγγιζαν την Ελλάδα και τα μνημεία της, πριν την δημιουργία του ελεύθερου Ελληνικού κράτους.

Πούλου Τατιάνα Αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών

Η Τατιάνα Πούλου, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Το 1992 πήρε το πτυχίο της στην Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης, από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (PARIS IV), με Καθηγητές τους Philippe Bruneau και Réné Treuil. Από το 1992 έως το 1997 συμμετείχε στις ανασκαφές  των Δελφών, με Καθηγητή τον Jean-Marc Luce, των Μαλλίων Κρήτης με τους Alexandre Farnoux και Jan Driessen, του Ακρωτηρίου Σαντορίνης με τον Καθηγητή τον κο Χρίστο Ντούμα. Συμμετείχε στην ομάδα δημοσίευσης του υλικού της Σύμης Βιάννου, καθώς και στην μελέτη υλικού για την προετοιμασία της έκθεσης «Νεολιθική Ελλάς», που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Γουλανδρή, με υπεύθυνη αρχαιολόγο την κα Κατερίνα Τρανταλίδου. Από το Σεπτέμβριο του 1997 έως το Νοέμβριο του 2009, εργάστηκε στην ανασκαφή για το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως και στην προετοιμασία της μόνιμης έκθεσης αρχαιοτήτων του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως. Από τον Νοέμβριο του 2009 έως τον Οκτώβριο 2014 υπηρέτησε στην Α΄ΕΠΚΑ, με περιοχή αρμοδιότητας τον αρχαιολογικό χώρο Φιλοπάππου. To 2014, έλαβε υποτροφία από την Βρετανική Σχολή Αθηνών, προκειμένου να μελετήσει το ιδιωτικό αρχείο Έλγιν, το οποίο στεγάζεται στο Broomhall house της Σκωτίας. Από τον Οκτώβριο του 2014 έως σήμερα υπηρετεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, με διευρυμένη περιοχή αρμοδιότητας τους Δυτικούς Λόφους, την Πλάκα, το Θησείο και τα Πετράλωνα.

Σχετικές ομιλίες