Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα Σίφνου

Τελεβάντου Χριστίνα

14 Οκτωβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 42:00 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1138
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

 
Η ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα Σίφνου  εντυπωσίαζε  ήδη από τον 19ο αι.  Το 1898 ο μεγάλος έλληνας αρχαιολόγος Χρήστος Τσούντας  πραγματοποίησε την πρώτη ανασκαφική έρευνα.  Το 1970 υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας η Σιφνιά αρχαιολόγος Βαρβάρα Φιλιππάκη ξεκίνησε συστηματική ανασκαφή που διάρκεσε  μία δεκαετία.  Ήλθαν στο φως μικρά τμήματα του τείχους, λίγα κτήρια    και κινητά ευρήματα, ικανά  να δείξουν ότι πρόκειται για μία σπουδαία μυκηναϊκή ακρόπολη με ισχυρό κυκλώπειο τείχος, η οποία κατοικήθηκε και κατά τους ιστορικούς χρόνους.
 
Την δεκαετία του 1990 τα μνημεία αυτά είχαν ήδη καλυφθεί σχεδόν στο σύνολό τους από πυκνή βλάστηση. Τότε έγιναν περιορισμένης έκτασης εργασίες εξωραϊσμού από την ΚΑ΄ ΕΠΚΑ με χρηματοδότηση του ΥΠ.ΑΙ. Η   ένταξή του  έργου διαμόρφωσης και ανάδειξης της ακρόπολης   στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πολιτισμός» 2002-2006 του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο ολοκληρώθηκε   το 2008, έδωσε τη δυνατότητα αφενός να επεκταθεί η ανασκαφική έρευνα και αφετέρου να γίνουν οι απαραίτητες υποδομές  για να δημιουργηθεί ο πρώτος οργανωμένος επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος στην Σίφνο.  
 
Οι ανασκαφές αποκάλυψαν το μεγαλύτερο τμήμα της ακρόπολης τόσο του ισχυρού διπλού μυκηναϊκού τείχους όσο και του πυκνού πολεοδομικού ιστού των ιστορικών χρόνων με το μεγάλο ιερό, τα οικοδομήματα, τους δρόμους, και τα έργα διαχείρισης των οβριών υδάτων, καθώς και πληθώρα κινητών ευρημάτων.
 
Από τα ως τώρα στοιχεία διαπιστώνεται ανθρώπινη δραστηριότητα από το τέλος της Νεολιθικής/αρχές της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (τέλος 4ης χιλ. π.Χ. ). Επίσης ότι η ίδρυση της ισχυρά οχυρωμένης ακρόπολης ανάγεται στην Μυκηναϊκή Εποχή (13ο αι. π.Χ.) και η προϊστορική εγκατάλειψή της γύρω στα τέλη του 12ου/αρχές 11 αι. π.Χ.  Επιπλέον ότι κατοικήθηκε πάλι κατά τους ιστορικούς χρόνους (8ο αι. π.Χ.), άκμασε κατά την Αρχαϊκή περίοδο (7ος-6ος αι. π.Χ.), ήταν ένας από τους κυριότερους κρίκους στο δίκτυο ενδοεπικοινωνίας του νησιού με πύργους, ενώ μαρτυρείται περιορισμένη κατοίκηση   έως την Ελληνιστική εποχή (2ο αι. π.Χ.).
 
 Η ανάδυση της εντυπωσιακής αυτής ακρόπολης ύστερα από τρεις χιλιάδες χρόνια   έδειξε με γλαφυρότητα την μεγαλοπρέπεια και την ευρωστία της, καθώς και τις διακυμάνσεις ακμής και παρακμής κατά την μακραίωνη διάρκειά της ζωής της.
                 

Τελεβάντου Χριστίνα Επίτιμη Προϊσταμένη Τμήματος Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιογνωστικής Έρευνας, ΚΑ΄ ΕΠΚΑ

Η Δρ Χριστίνα Τελεβάντου φοίτησε στο Γυμνάσιο Κυρήνειας Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Διδάκτωρ αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τοιχογραφίες Δυτικής Οικίας Ακρωτηρίου Θήρας).

Υπηρέτησε 33 έτη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία (ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών-Κλασικών Αρχαιοτήτων), όπου, ανάμεσα σε άλλα, ασχολήθηκε  με  πολυάριθμες σωστικές ανασκαφές (π.χ. Άνδρο, Δήλο, Πάρο, Θήρα, Σάμο), την διαμόρφωση αρχ/κών χώρων,  την επίβλεψη έργων του ΕΣΠΑ (ακρόπολη Αγ. Ανδρέα Σίφνου –Βραβείο Europa Nostra 2012-, Υψηλή Άνδρου), την επανέκθεση μουσείων (Προϊστορικής Θήρας, Παλαιόπολης Άνδρου) και αρχαιολογικών συλλογών (Ανάφης).

Επίτιμη Προϊσταμένη του Τμήματος Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιογνωστικής Έρευνας της ΚΑ΄ ΕΠΚΑ.

Διευθύντρια Ανασκαφών Υψηλής και Στρόφιλα Άνδρου, καθώς και της ακρόπολης Αγ. Ανδρέα Σίφνου.

Σχετικές ομιλίες