Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τσάκος Κωνσταντίνος

Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Κωνσταντίνος Τσάκος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με δασκάλους τον Μανόλη Ανδρόνικο, τον Γεώργιο Μπακαλάκη, τον Ιωάννη Κακριδή, τον Μιχάλη Σακελλαρίου. Ως φοιτητής έλαβε μέρος στις ανασκαφές της Βεργίνας με τον Μανώλη Ανδρόνικο. Με υποτροφίες της Αρχαιολογικής Εταιρείας και του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου παρακολούθησε μαθήματα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, με καθηγητές τον Ernst Homman-Wedeking και τον Dieter Ohly.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1965 με την πρόσληψή του στην Αρχαιολογική Υπηρεσία αρχικά ως Επιμελητού και στην συνέχεια ως Έφορου Αρχαιοτήτων στις Εφορείες Κυκλάδων, Σάμου, Ιωαννίνων, Αρχαίας Ολυμπίας και Ακροπόλεως. Το κύριο ανασκαφικό έργο του επικεντρώνεται στην αρχαία πόλη της Σάμου.

Εργάστηκε στις ανασκαφές της Βεργίνας, στην Ανατολική Νεκρόπολη και στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης.

Ασχολήθηκε με την προστασία των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και των παραδοσιακών οικισμών των Κυκλάδων, της Σάμου και της Ηπείρου. Ιδιαίτερα ενδιαφέρθηκε για την προστασία του χαρακτήρα της νήσου Μυκόνου, θέμα με το οποίο ασχολήθηκε και σε σειρά ολοσέλιδων άρθρων στην τοπική εφημερίδα "η Μυκονιάτικη" (1990-1995).

Διενήργησε ανασκαφές, με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα, κυρίως στη Σάμο. Σημαντική ήταν η συμβολή του στην οργάνωση της έκθεσης των αρχαιοτήτων στο νέο Μουσείο Πυθαγορείου.

Έχει λάβει μέρος σε πλήθος τοπικών και διεθνών συνεδρίων με ανακοινώσεις και έχει δώσει πολυάριθμες διαλέξεις σε Μουσεία, Πανεπιστήμια, Ιδρύματα και επιστημονικούς συλλόγους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μελέτες και άρθρα του συναντώνται σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, καθώς και σε εγκυκλοπαίδειες (Πάπυρος-Λαρούς, Δομή κ.λπ.). Έχει επιμεληθεί σειρά αρχαιολογικών οδηγών, ιδιαίτερα για την Ακρόπολη, τη Σάμο, την Δήλο, τη Μύκονο, την Ολυμπία. Έχει γράψει σενάρια για ταινίες αρχαιολογικού περιεχομένου για την Ακρόπολη και την Σάμο, οι οποίες έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ αρχαιολογικού φιλμ. Πραγματοποίησε εκπομπές για την εκπαιδευτική τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Μετά την αποχώρησή του από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ασχολείται με την επιστημονική έρευνα. Είναι ισόβιος εταίρος της Αρχαιολογικής Εταιρίας, αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, καθώς και επίτιμο μέλος των Συλλόγων των Φίλων της Ακροπόλεως και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

ΟΜΙΛΙΕΣ