Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Γεωπολιτικά Διακυβεύματα και Διακυβέρνηση: Ο ρόλος της οικονομικής διπλωματίας

Τσόκας Σεραφείμ, Foucher Michel, Πρεβελάκης Γεώργιος - Στυλιανός, Παπαγιαννίδης Αντώνης

31 Οκτωβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 113:40 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1491
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Ευρώπη διανύει μια περίοδο κρίσης άνευ προηγουμένου, η οποία εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με τη χώρα που πλήττει, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα το ολοένα αυξανόμενο επίπεδο αλληλεξάρτησης των οικονομιών των χωρών της ΕΕ. Η κρίση επιβάλλει στα κράτη μέλη και στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να απαντήσουν συλλογικά, προκειμένου να διατηρήσουν την ενιαία αγορά και το ενιαίο νόμισμα αλλά και να υποστηρίξουν τις χώρες που το επιζητούν. Οι λύσεις που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πρωτόγνωρες: από την παροχή οικονομικής βοήθειας στα κράτη μέλη που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, υπό την προϋπόθεση οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ως την ιδέα μια οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης, περνώντας από την ανάγκη να λαμβάνονται περισσότερο υπόψη τα κοινωνικά διακυβεύματα. Ποιοι τρόποι διακυβέρνησης μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες μας;

Σε συνέχεια του κύκλου συζητήσεων του 2012 με τίτλο Διακυβέρνηση, ανάπτυξη, ανταλλαγή: πρέπει να τα σκεφτούμε όλα από την αρχή;, αλλά και του κύκλου συζητήσεων της άνοιξης του 2013 με τίτλο Οικονομική διακυβέρνηση: τί μας διδάσκει η φιλοσοφία;, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος απευθύνει ανοικτή πρόσκληση για αναστοχασμό σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση.


Στην Αθήνα μεγάλα ονόματα διεθνούς ακτινοβολίας δίνουν διαλέξεις στο πλαίσιο του κύκλου Oικονομική διακυβέρνηση: νέες προκλήσεις, νέα πρότυπα; από τον Οκτώβριο ως το Δεκέμβριο του 2013: 

Στις 31 Οκτωβρίου με την ευκαιρία της έκδοσης στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Κέρκυρα, του βιβλίου του  Η Μάχη των Χαρτών, O Michel Foucher, διπλωμάτης, καθηγητής Γεωπολιτικής και συγγραφέας, συμμετείχε στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Γεωπολιτικά διακυβεύματα, και Διακυβέρνηση: ο ρόλος της οικονομικής διπλωματίας»
 

Στη στρογγυλή αυτή τράπεζα συμμετείχαν επίσης ο Σεραφείμ Τσόκας, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, και ο Γιώργος Πρεβελάκης, καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Paris I-Panthéon-Sorbonne, Πρέσβης στον ΟΟΣΑ. Συντονιστής ήταν ο Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης, δημοσιογράφος, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Economia.

Τσόκας Σεραφείμ Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων
Ο κ. Σεραφείμ Τσόκας σπούδασε στο Οικονομικό τμήμα της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (BusinessAdministration & ComputerScience) στο UniversityofNewHaven. Από το 1990 έως το 2004 απασχολήθηκε στον ιδιωτικό τομέα, σε θέσεις ευθύνης σε ιδιωτικές εταιρίες (manager, διευθυντής πωλήσεων, εμπορικός διευθυντής). Από το 2010 ήταν διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΑ. Διετέλεσε γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης (2004-2009) και πρόεδρος της Επιτροπής νησιωτικών Περιφερειών της ΕΕ (2006-2009).
Foucher Michel Γεωγράφος - Διπλωμάτης - πρώην Πρέσβης

Ο καθηγητής Michel Foucher είναι Γάλλος διπλωμάτης και ειδικεύεται στην γεωπολιτική. Είναι επίσης καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι και στην Ecole Nationale d'Administration. Εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στα θέματα του κράτους, των συνόρων και τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο, ο Μ. Foucher έχει προβεί σε πλήθος δημοσιεύσεων πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Είναι συγγραφέας του πρωτοτύπου "La bataille des cartes".

Πρεβελάκης Γεώργιος - Στυλιανός Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής, Πανεπιστήμιο Paris I - πρώην Πρέσβης

Με καταγωγή από την Κρήτη, γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Αρχιτεκτονική. Μετά από μεταπτυχιακές σπουδές στην Χωροταξία-Γεωγραφία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, εργάστηκε στην Ελλάδα ως Πολεοδόμος και δίδαξε σε ελληνικά πανεπιστήμια. Από το 1984 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και ακολούθησε διεθνή πανεπιστημιακή σταδιοδρομία. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τα επιστημονικά και διδακτικά του ενδιαφέροντα εστιάστηκαν στη γεωπολιτική των πόλεων, των διασπορών και των Βαλκανίων.

Έχει διατελέσει καθηγητής και ερευνητής στην Γαλλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ομότιμος στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne (Paris 1), διηύθυνε την Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή στην Σχολή Fletcher (2003-2005). Θήτευσε δύο φορές ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ (2013-15 και 2019-23). Είναι Distinguished Visiting Professor στο Hellenic American University.

Παπαγιαννίδης Αντώνης Δημοσιογράφος - Γενικός Διευθυντής ομίλου Economia

Σπούδασε Νομικά και Οικονομικά στην Aθήνα, στο Στρασβούργο και το Καίμπριτζ – με ειδίκευση στα Ευρωπαϊκά θέματα και στα θέματα τύπου.

Έχει εργασθεί ως δημοσιογράφος στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το Βήμα και την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ενώ διετέλεσε διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου.

Σχετικές ομιλίες