Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Panel VI: The role and politics of the Great Powers

Κούμας Μανόλης, Moreau Odile, Demirci Sevtap, Κλάψης Αντώνης, Kanehara Atsuko, Κουναλάκη Ξένια

13 Ιουνίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:07:52 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 40
Ομιλητές
Κούμας Μανόλης
Moreau Odile
Demirci Sevtap
Κλάψης Αντώνης
Kanehara Atsuko
Κουναλάκη Ξένια

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
13/06/2023

Διάρκεια
01:07:52

Εκδήλωση
100 Years Since the Treaty of Lausanne: Looking Back, Looking Ahead

Χώρος
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων

Διοργάνωση
Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Κατηγορία
Ιστορία, Διεθνείς Σχέσεις, Νομική

Ετικέτες
100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης, Συνθήκη της Λωζάνης, Ελλάδα, Τουρκία, διεθνοπολιτικοί συσχετισμοί, ανταλλαγή πληθυσμού, Διεθνές Δίκαιο, κυριαρχία, νησιά του Αιγαίου, ελληνοτουρκικές σχέσεις, ρεαλισμός, Κράτος Δικαίου, εθνικισμός, ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, οικοδόμηση της ειρήνης, διαπραγμάτευση, Ελευθέριος Βενιζέλος, Ισμέτ Πασάς, Γαλάζια Πατρίδα, Μεγάλες Δυνάμεις, γεωπολιτική, Μέση Ανατολή, νέο ελληνικό κράτος, πρόσφυγες, διπλωματία

Mε αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) συνδιοργάνωσαν Διεθνές Συνέδριο με θέμα «100 Χρόνια από την Συνθήκη της Λωζάνης: Αναδρομή, Αποτίμηση, Προοπτική».

Τα 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης προσφέρουν την ευκαιρία για έναν σε βάθος διεθνή διεπιστημονικό διάλογο για τη Συνθήκη και τις προβλέψεις της, για τη σημασία της σήμερα και για τη συμβολή της στην εξέλιξη των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας καθώς και των διεθνοπολιτικών συσχετισμών στην ευρύτερη περιοχή.

Οι εργασίες του Συνεδρίου βιντεοσκοπήθηκαν και δημοσιεύονται στο BLOD. Θα ακολουθήσει η έκδοση συλλογικού τόμου με τα γραπτά κείμενα των εισηγήσεων του Συνεδρίου.

Το Συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολουθούν οι πληροφορίες της συνεδρίας στα αγγλικά, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα:

Panel VI: The role and politics of the Great Powers
Moderator: Xenia Kounalaki, Journalist, Kathimerini

• The Great Powers priorities and aims at the Lausanne Conference 1922-1923
Manolis Koumas, Assistant Professor of the History of International Relations, National & Kapodistrian University of Athens1

• The Great Powers at the twilight of the Eastern Question
Odile Moreau, Professor of History, University Montpellier III

• The bitter struggle for peace: London v. Ankara at the Lausanne negotiations 1922-1923
Sevtap Demirci, Director, Atatiirk Institute, Boğaziçi University

• Italian diplomacy and Near Eastern affairs from Sevres to Lausanne
Antonis Klapsis, Assistant Professor of Diplomacy and International Organization, University of the Peloponnese

Keynote Speaker
• Great powers for ‘Global’ Peace and Order
Kanehara Atsuko, Professor of International Law, Sophia University; Member of the Governing Board for UN IMO International Maritime Law Institute (IMLI)

-------------------------------------
1. Την εισήγηση του Μανόλη Κούμα, Επίκουρου Καθηγητή Ιστορίας των Διεθνών Σχέσεων του ΕΚΠΑ, διαβάζει ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου του ΕΚΠΑ

Κούμας Μανόλης Επίκουρος Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Μανόλης Κούμας είναι Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων 19ος-20ός αιώνας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθνών. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία στο ίδιο τμήμα και στην Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων στο London School of Economics. Το 2008 αναγορεύτηκε διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταξύ άλλων, έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2014 έως το 2021 δίδασκε σύγχρονη ιστορία στο πρόγραμμα International Baccalaureate του Κολλεγίου Ψυχικού. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται η ελληνική εξωτερική πολιτική κατά τον 20ό αιώνα, η λειτουργία του διεθνούς συστήματος σε σχέση με προβλήματα ασφάλειας και η στρατηγική των Μεγάλων Δυνάμεων στη Μεσόγειο. Είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, καθώς και σε συλλογικούς τόμους.

Moreau Odile Καθηγήτρια Ιστορίας, Montpellier III University
Demirci Sevtap Διευθύντρια, Atatürk Institute, Boğaziçi University
Κλάψης Αντώνης Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ο Αντώνης Κλάψης είναι Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι Επιστημονικός Συντονιστής του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του ίδιου Τμήματος. Είναι διδάκτορας Διπλωματικής Ιστορίας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει Visiting Fellow στο Wilfried Martens Centre for European Studies στις Βρυξέλλες. Έχει εργαστεί ως Εμπειρογνώμονας στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δράσης για τη Μετανάστευση. Έχει επιμεληθεί την ιστορική τεκμηρίωση του Αρχείου Κινηματογραφικών Επικαίρων του Ελληνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου για τις χρονικές περιόδους 1944-1967 και 1974-1982. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, της Ελληνικής Επιτροπής Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, και του Ελληνικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ιστορία των διεθνών σχέσεων, η διπλωματία και η οργάνωση της διεθνούς κοινωνίας, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς και η διαχρονική εξέλιξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι συγγραφέας οκτώ βιβλίων, έχει επιμεληθεί και συνεπιμεληθεί τρεις συλλογικούς τόμους, ενώ δεκάδες άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά (π.χ. Diplomacy and Statecraft, Journal of Imperial and Commonwealth History, Middle Eastern Studies κ.ά.) και σε συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Kanehara Atsuko Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, Sophia University

Η Atsuko Kanehara είναι Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Sophia University και Μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του International Maritime Law Institute – IMLI του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) του ΟΗΕ.

Κουναλάκη Ξένια Δημοσιογράφος

Η Ξένια Κουναλάκη γεννήθηκε το 1971 στο Αμβούργο της τότε Δυτικής Γερμανίας. Αποφοίτησε από τη Γερμανικη Σχολή το 1988 και σπούδασε Επικοινωνια και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1994 εργάζεται στην "Καθημερινή" και το 2007 ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος διεθνών ειδήσεων. Διατηρεί επίσης τακτική εβδομαδιαία στήλη στην ίδια εφημερίδα. Εργάστηκε στην ΕΡΤ (1995-2013), στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ ως συντάκτρια διεθνών ειδήσεων, ως παρουσιάστρια-παραγωγός στην εκπομπή ΑΡΤ-ΝΕΤ και ως ραδιοφωνική παραγωγός στο Τρίτο Πρόγραμμα.

Σχετικές ομιλίες