Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

From Orphans to Humanitarians: Wartime Refugees and the Making of Greek America

Gallant Thomas W., Γεωργοπούλου Μαρία

6 Απριλίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:10:14 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 164

Στη διάλεξή του, ο Thomas W. Gallant διερευνά τον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισε μια μικρή ομάδα παιδιών Ελλήνων που είχαν μετεγκατασταθεί από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο ανατολική Μεσόγειο στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του 1820. Μελετώντας τη ζωή του Φώτιου Καραβέλη Φισκ, η ομιλία εξετάζει πώς και γιατί κάποια από αυτά τα παιδιά έγιναν εξέχουσες προσωπικότητες του κινήματος κατά της δουλείας και άλλων ανθρωπιστικών σκοπών. Η ομιλία καταλήγει με τον ισχυρισμό ότι αυτή η μικρή ομάδα, που σε όλη τη διάρκεια της ζωής της προέτασσε την ελληνική της ταυτότητα, καθιέρωσε την παρουσία της στην αμερικανική ζωή, υπερβαίνοντας κατά πολύ το μικρό αριθμό της και ότι επιπλέον έθεσε τα θεμέλια για την ελληνοαμερικανική κοινότητα του 20ού αιώνα.

Gallant Thomas W. Nicholas Family Endowed Chair, Professor of Modern Greek History & Archaeology, University of California, San Diego

Ο Thomas W. Gallant είναι κάτοχος της έδρας Nicholas Family Endowed Chair in Modern Greek History και Καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του University of California San Diego (UCSD). Είναι κάτοχος διδακτορικού στην Κλασική Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο Cambridge και έχει διδάξει σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά. Είναι συγγραφέας δώδεκα βιβλίων και περισσότερων από 50 άρθρων. Μεταξύ των πιο πρόσφατων βιβλίων του είναι: Modern Greece from Independence to the Present (3η έκδοση, 2021), Harvesting the Gifts of the Sea: Aegean Societies and Marine Life (2021) και Νεώτερη Ελλάδα. Από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας μέχρι τις μέρες μας (2017). Ήταν ιδρυτικός διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του UCSD και εξακολουθεί να διευθύνει το διδακτορικό πρόγραμμα νεοελληνικής ιστορίας. Έχει συμμετάσχει επανειλημμένως στην Εκτελεστική Επιτροπή της Modern Greek Studies Association και με διαφορετικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του Προέδρου από το 2003 έως το 2005. Ήταν συντάκτης του Journal of Modern Greek Studies από το 2015 έως το 2019. Σήμερα είναι αρχισυντάκτης του δεκάτομου Edinburgh History of the Greeks και του Routledge Handbook of Modern Greek History.

Γεωργοπούλου Μαρία Διευθύντρια, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

Η Μαρία Γεωργοπούλου σπούδασε αρχαιολογία, ιστορία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Σορβόννη και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες από όπου πήρε διδακτορικό τίτλο σπουδών στην Ιστορία της Τέχνης. Δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Yale των Η.Π.Α. όπου και ίδρυσε το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών. Aπό το 2004 είναι διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Το βιβλίο της Venice’s Mediterranean Colonies: Architecture and Urbanism [Οι μεσογειακές αποικίες της Βενετίας. Αρχιτεκτονική και πολεοδομία] κυκλοφόρησε το 2001 από τον εκδοτικό οίκο του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και καταλόγους εκθέσεων. Έχει διακριθεί με υποτροφίες από τα αμερικανικά ιδρύματα Φούλμπραϊτ, Mellon, Dumbarton Oaks, Getty και National Humanities Center. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις σχέσεις μεταξύ τέχνης και οικονομίας κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα καθώς και στην ανταλλαγή τεχνοτροπιών και τεχνικών ανάμεσα στη βυζαντινή, ισλαμική και δυτική μεσαιωνική τέχνη. Είναι μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Σχετικές ομιλίες