Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο Πλούτος της Ελλάδας - Σκέψεις για την ελληνική οικονομία του 20ου και 21ου αιώνα

Κωστής Κώστας, Τσούκαλης Λουκάς

14 Μαΐου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:45:36 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 894

Ένα «ιστορικό ταξίδι» στην ελληνική οικονομία του 20ου και 21ου αιώνα, μέσα από μία αντικειμενική και νηφάλια ανάλυση γεγονότων, αριθμών και σύγχρονων πολιτικοοικονομικών τάσεων πραγματοποίησε ο συγγραφέας και Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστας Κωστής, στο πλαίσιο της Ετήσιας Διάλεξης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) για το 2019.

Στην ομιλία του με θέμα: «Ο Πλούτος της Ελλάδας. Σκέψεις για την ελληνική οικονομία του 20ου και 21ου αιώνα» ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός, αφού σκιαγράφησε συνθήκες και συγκυρίες που βοήθησαν την χώρα μας στο να καταφέρει να ξεπεράσει τις καταστροφικές συνέπειες δύο παγκοσμίων και ενός εμφυλίου πολέμου, περιέγραψε τις κρίσιμες παραμέτρους που συνέβαλαν στην ευρωπαϊκή της πορεία, φθάνοντας τελικά στο σήμερα, στο οποίο όπως είπε «φθάσαμε χωρίς να έχουμε μάθει τίποτα από το παρελθόν».

Ο κ. Κωστής μίλησε για την ανάγκη αναδιαμόρφωσης του ασφαλιστικού και εκπαιδευτικού συστήματος, την αλλαγή στο οικονομικό υπόδειγμα, αλλά και την προώθηση μέτρων πολιτικής για την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, εκτιμώντας πως δίχως τις αναγκαίες αυτές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα είναι μαθηματικώς βέβαιο πως θα μένει όλο και περισσότερο πίσω από τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, ακόμη και εκείνα που μέχρι πριν λίγα χρόνια παρουσίαζαν πολύ απογοητευτικότερους οικονομικούς δείκτες.

«Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό» εκτίμησε παράλληλα ο ίδιος, επισημαίνοντας μάλιστα πως «το πολιτικό σύστημα –που ήταν και εκείνο που οδήγησε την χώρα στην κρίση- δεν είναι ακόμη και σήμερα σε θέση να την κάνει να ανασάνει» αφού δύσκολα μπορεί να αυτοσχηματιστεί προς ένα μοντέλο που θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Όπως ο ίδιος άλλωστε τόνισε: «Έχουμε φτιάξει μία χώρα που ζει από τις σάρκες της», μία χώρα που δεν φροντίζει για το μέλλον της και που αναπαράγει τη διαγενεακή ανισότητα. Γι’ αυτό, τόνισε ο κ. Κωστής, «Πρέπει κάτι να γίνει. Για να γίνει όμως αυτό το κάτι θα πρέπει να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα κατά πρόσωπο. Κάτι που κατά τη γνώμη μου αποφεύγουμε».

Αξίζει να σημειωθεί πως η ομιλία του κ. Κωστή έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου με τίτλο «Ο πλούτος της Ελλάδας: Η ελληνική οικονομία από τους Βαλκανικούς Πολέμους μέχρι σήμερα» όπου καταγράφεται η οικονομική πορεία της χώρας μέσω της διαρκώς μεταβαλλόμενης διασύνδεσης ενός διεθνούς περιβάλλοντος, το οποίο επιβάλλει μία σειρά από κανόνες που συνήθως δεν είναι δυνατόν να παραβιαστούν ατιμωρητί από μία οικονομία, και εγχώριων παραγόντων όπως η αξιοποίηση των συντελεστών παραγωγής, αλλά και των κρατικών επιλογών ως θεμελιώδους μηχανισμού που διαμορφώνει τους κανόνες του παιχνιδιού, επομένως καθορίζει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, το επιτυχές ή όχι της δράσης των οικονομικών μονάδων.

Κωστής Κώστας Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ

Ο Κώστας Κωστής σπούδασε στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και οικονομική ιστορία στην École des Hautes Études en Sciences Socials στο Παρίσι, όπου το 1985 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή του. Το 1990 του απονεμήθηκε το βραβείο Νίκου Σβορώνου για νέους ιστορικούς από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2004 είναι καθηγητής οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 1999 εργάζεται ως Σύμβουλος Διοίκησης της Alpha Bank. Είναι Διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας. Από το 2006 έως το 2009 κατείχε την Έδρα Σπουδών Νεώτερης και Σύχγρονης Ελλάδας στην École des Hautes Études en Sciences Socials. Στα δημοσιεύματά του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, O Πλούτος της Ελλάδας. Η ελληνική οικονομία κατά τον 20 και 21ο αιώνα, Αθήνα 2019, Κράτος και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Η ιστορία του Αλουμινίου της Ελλάδος, Αθήνα 2013, Τα κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας. Η διαμόρφωση του ελληνικού κράτους, 18ος -21ος αιώνας, Αθήνα 2013 (αγγλική έκδοση του βιβλίου Λονδίνο - Νέα Υόρκη 2018), Η ιστορία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (1914-1940), Αθήνα 2003, Στον καιρό της πανώλης. Εικόνες από τις κοινωνίες της ελληνικής χερσονήσου, 14ος – 19ος αιώνας, Ηράκλειο 1995.

Τσούκαλης Λουκάς Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Sciences Po (Παρίσι) - Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΙΑΜΕΠ - Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ

Ο Λουκάς Τσούκαλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Κολλέγιο της Ευρώπης στην Μπρυζ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου πήρε το διδακτορικό του και δίδαξε πολλά χρόνια. Εξελέγη Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1990. Αργότερα έγινε Καθηγητής στο European Institute του London School of Economics ως πρώτος κάτοχος της έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος. Το 2016 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (Kennedy School). Ήταν επίσης Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης για πολλά χρόνια.

Υπήρξε σύμβουλος του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του πρώην Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Υποθέσεων του Παρισιού (Sciences Po). Είναι επίσης Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Συγγραφέας πολλών βιβλίων, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα The New European Economy, What Kind of Europe? και In Defence of Europe: Can the European Project Be Saved? που εκδόθηκαν από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Η ελληνική έκδοση Υπεράσπιση της Ευρώπης: Μπορεί να σωθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα και με ποια μορφή; κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη Λεγεώνα της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας για την προσφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, καθώς επίσης και με πολλές επιστημονικές διακρίσεις.

Ιστότοπος του Λουκά Τσούκαλη

Σχετικές ομιλίες