Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Philhellenism and the Development of Female-led Reform in the United States

Santelli Maureen, Γεωργοπούλου Μαρία

1 Ιουνίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:26:45 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 195

Ο αμερικανικός λαός παρακολούθησε με ενθουσιασμό την εξέλιξη της ελληνικής επανάστασης που ξέσπασε το 1821. Μέσα σε λίγα χρόνια, οι επικεφαλής των ενώσεων για τη διάσωση της ελληνικής κοινωνίας εστίασαν τις προσπάθειές τους στην υποστήριξη των Ελλήνων μέσω ανθρωπιστικής βοήθειας, συγκεντρώνοντας βοήθεια για τους αμάχους αντί για τον ελληνικό στρατό. Αυτή η ανθρωπιστική προσπάθεια έκανε τη συμμετοχή στον ελληνικό σκοπό μια ιδιαίτερα κατάλληλη διέξοδο για τις γυναίκες. Σε μια εποχή που ήταν απαράδεκτο για τις γυναίκες να αναμιχθούν στον δημόσιο και πολιτικό βίο, η ανθρωπιστική βοήθεια και συγκέντρωση πόρων εισχωρεί στην οικιακή ζωή, το βασίλειο εντός του οποίου οι γυναίκες αναμενόταν να παραμείνουν κατά τα πρώτα χρόνια της αμερικανικής δημοκρατίας. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1820, ο φιλελληνισμός είχε γίνει πρακτική σχολή πολιτικής δράσης, διαδραματίζοντας ρόλο στην άνοδο του καταργητικού κινήματος και γενώντας στήριξη για την εκπαίδευση και τα δικαιώματα των γυναικών.

Santelli Maureen Associate Professor of History, Northern Virginia Community College

H Maureen Santelli κατάγεται από την πολιτεία Μοντάνα των ΗΠΑ. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μοντάνα στη Missoula, αποκτώντας πτυχία στην Ιστορία και τις Κλασικές Σπουδές. Το ενδιαφέρον της για την αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη και την πρώιμη αμερικανική ιστορία ενέπνευσαν την έρευνά που πραγματοποίησε στο Πανεπιστήμιο George Mason, όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές της σπουδές. Έχει πραγματοποιήσει ερευνητικές συνεργασίες στο George Washington’s Mount Vernon, τη Historical Society of Pennsylvania, και τη Library Company of Philadelphia. Έχει επίσης συνεργαστεί με τη National Park Service ως διερμηνέας και ιστορικός. Σήμερα, είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Northern Virginia Community College όπου διδάσκει μαθήματα ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, του δυτικού πολιτισμού και παγκόσμιας ιστορίας. Έχει δημοσιεύσει ένα άρθρο στο Early American Studies: An Interdisciplinary Journal, με τίτλο 'Depart from that Retired Circle:' Women’s Support of the Greek War for Independence and Antebellum Reform. Το πρόσφατο βιβλίο της, The Greek Fire: American-Ottoman Relations and Democratic Fervor in the Age of Revolutions, εξετάζει την άνοδο του φιλελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον τρόπο με τον οποίο το κίνημα επηρέασε τόσο τις εξωτερικές όσο και τις εγχώριες πολιτικές κατά τα πρώτα χρόνια της αμερικανικής δημοκρατίας.

Γεωργοπούλου Μαρία Διευθύντρια, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

Η Μαρία Γεωργοπούλου σπούδασε αρχαιολογία, ιστορία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Σορβόννη και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες από όπου πήρε διδακτορικό τίτλο σπουδών στην Ιστορία της Τέχνης. Δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Yale των Η.Π.Α. όπου και ίδρυσε το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών. Aπό το 2004 είναι διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Το βιβλίο της Venice’s Mediterranean Colonies: Architecture and Urbanism [Οι μεσογειακές αποικίες της Βενετίας. Αρχιτεκτονική και πολεοδομία] κυκλοφόρησε το 2001 από τον εκδοτικό οίκο του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και καταλόγους εκθέσεων. Έχει διακριθεί με υποτροφίες από τα αμερικανικά ιδρύματα Φούλμπραϊτ, Mellon, Dumbarton Oaks, Getty και National Humanities Center. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις σχέσεις μεταξύ τέχνης και οικονομίας κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα καθώς και στην ανταλλαγή τεχνοτροπιών και τεχνικών ανάμεσα στη βυζαντινή, ισλαμική και δυτική μεσαιωνική τέχνη. Είναι μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Σχετικές ομιλίες

Συνεδρία  VI - Η συζήτηση για την Ελληνική Επανάσταση στη δημόσια σφαίρα 02:12:42

Φεβ 06, 2021

Συνεδρία VI - Η συζήτηση για την Ελληνική Επανάσταση στη δημόσια σφαίρα

Χρυσανθόπουλος Χρήστος Κουμπουρλής Γιάννης Φούφουλας Δημήτρης Λάμπρου Μυρτώ Φουρναράκη Ελένη Καραφουλίδου Βίκυ Αγγελομάτη - Τσουγκαράκη Ελένη Σφοίνη Αλεξάνδρα

Γλώσσα: Ελληνική