Bodossaki Lectures on Demand

Θεσμικές Προσεγγίσεις σε εκφάνσεις του Νεότερου Υλικού Πολιτισμού - Χαιρετισμοί

Φωτοπούλου Σταυρούλα - Βίλλυ, Μαζαράκης - Αινιάν Φίλιππος, Κονιόρδου Λυδία, Κόρκα Έλενα

2 Μαρτίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 13:30 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 405

Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Θεσμικές Προσεγγίσεις σε εκφάνσεις του Νεότερου Υλικού Πολιτισμού», που πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου 2018, στο Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο (κτήριο Παλαιάς Βουλής).
 

Στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη της θεσμικής προσέγγισης και προστασίας του νεότερου υλικού πολιτισμού στην Ελλάδα, από τις αρχές του 20ου αιώνα ως σήμερα.
 

Συμμετείχαν έγκριτοι ερευνητές από τον ακαδημαϊκό χώρο, καθώς και επιστημονικό προσωπικό του ΥΠΠΟΑ.

Φωτοπούλου Σταυρούλα - Βίλλυ Διευθύντρια, Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού

Η Σταυρούλα –Βίλλυ Φωτοπούλου γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1965, και αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο της πόλης.
 

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.
 

Εργάζεται από το 1996 στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπου τοποθετήθηκε ως απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.
 

Διαθέτει μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στη Σύγχρονη Ιστορία, με ειδίκευση στη συλλογική μνήμη και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς (ΕΚΠΑ, 2008) και στην Κοινωνική Λαογραφία, με ειδίκευση στις ιστορίες ζωής και το φύλο (ΕΚΠΑ, 2011).
 

Είναι Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 2014. Έχει εκπροσωπήσει το Υπουργείο Πολιτισμού σε Διεθνείς Οργανισμούς (UNESCO, EE), αναφορικά με θέματα αρμοδιότητάς της.

Χειρίζεται άριστα την αγγλική γλώσσα και ικανοποιητικά τη γαλλική και την ισπανική.

Μαζαράκης - Αινιάν Φίλιππος Επιμελητής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου
Σπουδές στην κλασική αρχαιολογία και εξειδίκευση στην προστασία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς (Πανεπιστήμιο Leuven Βελγίου). Εργάζεται ως επιμελητής στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος), υπεύθυνος των συλλογών σχεδίων και όπλων. Ασχολείται επίσης με τη συγκριτική νεώτερη ιστορία της Ευρώπης. Έχει επιμεληθεί εκδόσεις και εκθέσεις πάνω στα αντικείμενα αυτά. Υπεύθυνος ανάπτυξης και συντονισμού των ψηφιακών δικτύων και μέσων του μουσείου, συμπεριλαμβανομένου και σχετικού προγράμματος ΕΣΠΑ. Αντιπρόεδρος (τέως πρόεδρος) της Διεθνούς Ενώσεως Μουσείων Ιστορίας (IAMH) και ταμίας του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, καθώς και παλαιότερα του ICMAH (Διεθνής Επιτροπή Μουσείων και Συλλογών Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ICOM). Με τις ιδιότητες αυτές έχει συμμετάσχει στην διοργάνωση σειράς διεθνών επιστημονικών συναντήσεων σε κοινωνικά θέματα αιχμής.
Κονιόρδου Λυδία Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η Λυδία Κονιόρδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και παράλληλα με την υποκριτική σπούδασε μουσική και χορό.

Ως ηθοποιός έχει ερμηνεύσει σημαντικούς ρόλους του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας, Βόλου και Πάτρας, καθώς και με το Θέατρο Chatelet στο Παρίσι, το Teatro Piccolo στο Μιλάνο και πολλά άλλα.

Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους σκηνοθέτες, όπως ο Κάρολος Κουν, ο Αλέξης Μινωτής, ο Κώστας Τσιάνος, ο Λευτέρης Βογιατζής, ο Σωτήρης Χατζάκης, ο Robert Wilson, ο Alexander Vassiliev, ο Γιάννης Κόκκος κ.ά..

Ως σκηνοθέτις, εκτός από παραστάσεις σύγχρονου θεάτρου, έχει σκηνοθετήσει αρχαίες τραγωδίες για το Εθνικό Θέατρο, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, το Ωδείο Αθηνών και το Μουσείο Getty στην Καλιφόρνια, ΗΠΑ.

Για το έργο της και τη συνολική της προσφορά στο θέατρο έχει βραβευτεί με το Βραβείο Κάρολος Κουν και το Βραβείο Κριτικών Θεάτρου και Χορού.

Ως παιδαγωγός, με εξειδίκευση κυρίως στο αρχαίο δράμα, έχει διδάξει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά και σε σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, δίδαξε και σκηνοθέτησε αρχαίο δράμα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, του Binghamton N.Y., της Οξφόρδης και στην Ακαδημία Θεάτρου της Σαγκάης.

Διετέλεσε Καλλιτεχνική Διευθύντρια στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου και Πάτρας.​

Κόρκα Έλενα Προϊσταμένη Γενικής Διευθύνσεως Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Έχει τιμηθεί από Διεθνείς Επιτροπές για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα για τη δράση και το έργο της για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, είναι αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και έχει τιμηθεί και επαινεθεί πολλαπλώς από διάφορους επιστημονικούς φορείς.

Σχετικές ομιλίες