Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εθελοντισμός και κοινωνικές οργανώσεις

Κράτσα-Τσαγκαροπούλου Ρόδη, Γιαννής Νίκος, Συρακούλης Κλεάνθης

25 Ιουνίου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 37:15 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2265

Ο εθελοντισμός, οι κοινωνικές οργανώσεις, ο ρόλος τους στο πλαίσιο των σημερινών προκλήσεων αλλά και η αναγκαιότητα για τη χάραξη νέων πολιτικών και στρατηγικών τίθενται επί τάπητος στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ρόδης Κράτσα, το Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011 στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και εκπροσώπων φορέων.

Οι εισηγητές κ.κ. Νίκος Γιαννής καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Κλεάνθης Συρακούλης καθηγητής Εφαρμογών, παρουσιάζουν τις αναλύσεις τους αλλά και τις προτάσεις τους για τα σημερινά προβλήματα που χαρακτηρίζουν τον τομέα της κοινωνικής δράσης στη χώρα μας ως προς το νομικό καθεστώς, τη χρηματοδότηση, τις δυνατότητες του τομέα να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη καθώς και τις πολιτικές της Ε.Ε. Εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων και κοινωνικών φορέων παρουσιάζουν τις εμπειρίες από το έργο τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος κυρία Γιώτα Αντωνοπούλου.

Κράτσα-Τσαγκαροπούλου Ρόδη Πρόεδρος Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρώην Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2007-2012

Γεννημένη στη Ζάκυνθο, κοινωνιολόγος με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και μεταπτυχιακές σπουδές στην ευρωπαϊκή ενοποίηση στο ίδιο Πανεπιστήμιο, η Ρόδη Κράτσα είναι Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Eξελέγη Α’ Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2007, σημειώνοντας διπλή πρωτιά αφού για πρώτη φορά ελληνίδα ευρωβουλευτής κατέλαβε το αξίωμα Αντιπροέδρου του Ε.Κ. και για πρώτη φορά Έλληνας Αντιπρόεδρος εξελέγη στην Α’ θέση. Εξελέγη Β’ Αντιπρόεδρος το 2009. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Αντιπρόεδρος χειρίστηκε τα πιο σημαντικά χαρτοφυλάκια, ολοκλήρωσε με επιτυχία διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο Υπουργών και εκπροσώπησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε διεθνείς συναντήσεις υψηλού επιπέδου.

Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες

Μέλος στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο στις Επιτροπές Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, Περιφερειακής Ανάπτυξης, εξαιρετικά δραστήρια ευρωβουλευτής, μετρά πολλές εκθέσεις, γνωμοδοτήσεις, παρεμβάσεις και ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου σε θέματα που αφορούν στην Ελλάδα, όπως η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε., η ισορροπία των χωρών της ευρωζώνης, το νέο ΕΣΠΑ και ιδιαίτερα η χρηματοδότηση των αδύναμων περιφερειών, η προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομική δραστηριότητα, στις αποφάσεις των επιχειρήσεων και της δημόσιας ζωής.

Έχει έντονη παρουσία στη διεθνή σκηνή, εργαζόμενη συστηματικά για την εμβάθυνση των σχέσεων της Ε.Ε. με σημαντικές περιοχές του κόσμου, ιδιαίτερα την ευαίσθητη περιοχή της απέναντι όχθης της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, των χωρών του Αραβικού Κόλπου όπως και της Λατινικής Αμερικής. Παρούσα σε διεθνή fora αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για να προβάλλει την Ελλάδα και να προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών αφού ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επενδυτικότητα στην Ε.Ε. και τα νέα επενδυτικά εργαλεία ήλθε σε επαφή με μεγάλα θεσμικά και κρατικά επενδυτικά Ταμεία.

Έδωσε μάχη για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για τις ελληνικές περιφέρειες κατά την προετοιμασία του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. Πάντα παρούσα στις ελληνικές περιφέρειες, σε επαφή με τα επιμελητήρια, με κοινωνικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση έχει προβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα πλεονεκτήματα και τα προϊόντα τους, όπως στην πρόσφατη έκθεση που διοργάνωσε με θέμα «Γεύσεις από Ελλάδα. Εξερευνώντας τη δυναμική των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τη σημασία τους για τον τουρισμό».

Πρωτοβουλίες

Πολιτικός με πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό κι εθνικό επίπεδο, έχει επίσης αναλάβει ενεργό ρόλο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, την προστασία των δικαιωμάτων των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπου υφίστανται διακρίσεις και βία, καθώς και για την προστασία του Ιορδάνη ποταμού. Η καθιέρωση το 2008 της 20ης Μαΐου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας οφείλεται στην πρωτοβουλία και στις ενέργειες της Ρόδης Κράτσα. Συνεργάζεται με τις εθνικές επιτροπές ευρωπαϊκών χωρών για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα ενώ προωθεί τη δημιουργία Ελληνικού Συνδέσμου Προϊόντων κι Υπηρεσιών Υψηλής Ποιότητας με στόχο τη συμμετοχή του ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Πολιτισμικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών (ECCIA).

Κοινωνικές, πολιτικές δραστηριότητες

Υποστηρίζει σταθερά τις δραστηριότητες της κοινωνίας των πολιτών ενώ μετέχει ενεργά σε διάφορες οργανώσεις εντός κι εκτός Ελλάδος. Εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος Αθηναίων με τη Ν.Δ. (1998), έχει διατελέσει μέλος Δ.Σ. του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής. Είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης-Βραβείο «Γυναίκες της Ευρώπης» (AIPFE), μέλος Δ.Σ. του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια, μέλος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Διακρίσεις

Έχει τιμηθεί από αρχηγούς κρατών, θρησκευτικούς ηγέτες, διεθνείς φορείς και πανεπιστήμια: «Αξιωματικός του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής» της Γαλλικής Δημοκρατίας, «Διοικητής του Εθνικού Τάγματος του Κέδρου του Λιβάνου», «Σταυροφόρος του Τάγματος των Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου», «Αρχόντισσα του Θρόνου των Εκκλησιών» από το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, «Χρυσό Μετάλλιο» του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, «Βραβείο MEDays για την Παιδεία, τον Πολιτισμό και την Έρευνα στη Μεσόγειο», «Βραβείο Anna Lindh για το Διάλογο Πολιτισμών» κ.ά.  Είναι επίσης επίτιμη Διδάκτωρ δύο Πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Ιστοσελίδα της Ρόδης Κράτσα

Γιαννής Νίκος Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Νίκος Γιαννής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έζησε για αρκετά χρόνια στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες, κατάγεται από την Ήπειρο και σήμερα κατοικεί στην Ανατολική Αττική. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Στρασβούργου και στο Αμερικανικό πολιτικό σύστημα στο Πανεπιστήμιο Λαφαγιέτ στην Πενσυλβάνια (ΗΠΑ). Είναι διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Είναι μέλος του Δικηγορισκού Συλλόγου Αθηνών από το 1986 και μόνιμο στέλεχος Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2001 όπου έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ανάπτυξη του τρίτου κόσμου και την αντιμετώπισης της φτώχιας. Υπήρξε Σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκο0ύφη και Γενικός Διευθυντής Σχολής Επιμόρφωσης ΥΠΕΘΟ (2005). Ήταν στέλεχος της Βουλής των Ελλήνων, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης (1990-2001) και στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής (2006-2007). Από το 2005 είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στην Πάτρα.

Ήταν στην κεντρική διοίκηση της ΟΝΝΕΔ, ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος της ΜΚΟ "Ευρωπαϊκή Έκφραση" και εκδότης του περιοδικού "Ευρωπαϊκή Έκφραση". Συντάκτης πολλών άρθρων σε πολιτικά και επιστημονικά, ελληνικά και ξένα, περιοδικά και εφημερίδες και επιμελητής έκδοσης βιβλίων και εντύπων. Τέλος, είναι συγγραφέας του βιβλίου "Τι είναι η κοινωνία πολιτών" (2002).

Ιστοσελίδα του Νίκου Γιαννή

Συρακούλης Κλεάνθης Καθηγητής Εφαρμογών, Τμήμα Διοίκησης και Διαχείρισης Έργων, ΤΕΙ Λάρισας

Ο Κλεάνθης Συρακούλης σπούδασε στο Τμήμα Μαθηματικών του Α.Π.Θ. και στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από όπου έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Χωροταξία, Πολεοδομία και Περιφερειακή Ανάπτυξη (με έμφαση στις ποσοτικές μεθόδους χωρικής ανάλυσης) καθώς και το Διδακτορικό του. Από το Μάιο του 2003 είναι Καθηγητής Εφαρμογών του Τμήματος Διοίκησης και Διαχείρισης Έργων του ΤΕΙ Λάρισας με αντικείμενο τις Ποσοτικές Μεθόδους με χρήση Η/Υ.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων Στατιστικής και Επιχειρησιακής Έρευνας στις θεματικές ενότητες του Project Management, του Ελεύθερου Χρόνου και της Ποιότητας Ζωής και της Κοινωνίας Πολιτών. Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα περιοδικά και συλλογικούς τόμους και το έργο του έχει τύχει σημαντικού αριθμού ομότιμων αναφορών. Από το 2010 είναι μέλος του Editorial Board του περιοδικού International Journal of Project Organisation and Management.

Ιστοσελίδα του Κλεάνθη Συρακούλη στο ΤΕΙ Λάρισας

Σχετικές ομιλίες

Κοινωνία των Πολιτών και Φιλανθρωπία στην Ελλάδα 103:30

Μαϊ 24, 2018

Κοινωνία των Πολιτών και Φιλανθρωπία στην Ελλάδα

Chantepy Christophe Ζέπου Αμαλία Γεωργακόπουλος Θοδωρής de Nervaux Laurence Ζερβάκης Γιάννης Στάθη Αφροδίτη Αφεντούλης Δημήτρης Αναγνωστόπουλος Θοδωρής Λαγανόπουλος Σωτήρης Σημίτη Μαριλένα Φωλά Μαρία

Γλώσσα: Ελληνική, Γαλλική

6η Συνάντηση του Άνω Διαζώματος: «Η Φλόγα των αρωγών μελών» 02:47:20

Νοε 05, 2023

6η Συνάντηση του Άνω Διαζώματος: «Η Φλόγα των αρωγών μελών»

Κουρασάνη Μαρία Μπένος Σταύρος Μπρίνια Βασιλική Γεωργογάλα Σοφία Διβίνη Αικατερίνη Όνου Μαρία Σπληνάκη Στυλιανή Φραντζεσκάκη Ελεάνα Παπανικόλας Παναγιώτης Κεραμίδας Ευάγγελος Μπελογιάννη Μαίρη Πελεκάση Ελισάβετ Πλακίτση Μαρία - Ηλέκτρα Πουρσαϊτίδου Αθηνά Βογιατζή Ειρήνη Κεραμίδας Γιώργος Μόλτερ Κάρολ Αργυρόπουλος Φοίβος Νάστου Μαρίνα Γεωργοπούλου Ιωάννα Juhasz Julia Μαλαπάνη Πόπη

Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική