Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

6η Συνάντηση του Άνω Διαζώματος: «Η Φλόγα των αρωγών μελών»

Κουρασάνη Μαρία, Μπένος Σταύρος, Μπρίνια Βασιλική, Γεωργογάλα Σοφία, Διβίνη Αικατερίνη, Όνου Μαρία, Σπληνάκη Στυλιανή, Φραντζεσκάκη Ελεάνα, Παπανικόλας Παναγιώτης, Κεραμίδας Ευάγγελος, Μπελογιάννη Μαίρη, Πελεκάση Ελισάβετ, Πλακίτση Μαρία - Ηλέκτρα, Πουρσαϊτίδου Αθηνά, Βογιατζή Ειρήνη, Κεραμίδας Γιώργος, Μόλτερ Κάρολ, Αργυρόπουλος Φοίβος, Νάστου Μαρίνα, Γεωργοπούλου Ιωάννα, Juhasz Julia, Μαλαπάνη Πόπη

5 Νοεμβρίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 02:47:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 289
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο EcoZone του Ομίλου Economia στην Αθήνα, η 6η Συνάντηση του Άνω Διαζώματος που είχε τίτλο: «Η Φλόγα των αρωγών μελών». Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα αρωγά μέλη του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, τους ενεργούς εθελοντές του, και είχε στόχο να τιμήσει την πολύπλευρη προσφορά τους στο σωματείο και τη χώρα.

Στα αρωγά μέλη ανήκουν κυρίως φοιτητές και νεότερης ηλικίας άτομα που προσφέρουν έργο στο σωματείο με εναλλακτικό τρόπο (εθελοντική εργασία, εξάπλωση του μηνύματος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, έρευνα κ.ο.κ.). Στο «ΔΙΑΖΩΜΑ», στον κλασικό εθελοντισμό «του ελεύθερου χρόνου» έχει προστεθεί και μια άλλη, δυναμική μορφή εθελοντισμού, ο «Ενεργός Εθελοντισμός» που εκδηλώνεται στον ενεργό εργασιακό χρόνο του πολίτη. Στη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν δράσεις ενεργού εθελοντισμού που έχουν αφετηρία το 2021 και «συνομιλούν» με τα προγράμματα που προωθεί το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» για την «κοινωνικοποίηση» των μνημείων. Οι δράσεις που παρουσιάστηκαν αφορούν σε διαφορετικές πτυχές του σύγχρονου πολιτισμού, όπως: η έρευνα, η εκπαίδευση, ο πρωτογενής τομέας, το θέατρο, ο ψηφιακός πολιτισμός κ.α.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος αναφέρθηκε με συγκινητικά λόγια στο έργο του εκλιπόντος Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας, Διευθυντή ανασκαφών της Αρχαίας Μεσσήνης και αντιπροέδρου του Διαζώματος, Πέτρου Θέμελη και μετά από την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του, ακολούθησε η προβολή αποσπάσματος της ταινίας του καταξιωμένου σκηνοθέτη, και δραστήριου μέλους του σωματείου, κ. Βαγγέλη Ευθυμίου με τίτλο «Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΜΕΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ», η οποία βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εκπρόσωποι των Εταιρικών Μελών του Σωματείου: ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. και ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., κ. Παναγιώτης Παπανικόλας, και οι εμπνευστές – ιδρυτές της καινοτόμου εταιρείας KOSMESIS, κ. Ευάγγελος Κεραμίδας και Βίλλυ Ροδοπούλου, οι οποίοι και απηύθυναν χαιρετισμό.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κ. Μαρία Κουρασάνη, αρχαιολόγος – πολιτιστική διαχειρίστρια και μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Ως οικοδέσποινα η κ. Αλεξάνδρα Βοβολίνη, εκδότρια-διευθύντρια των εκδόσεων «Κέρκυρα» του Ομίλου «Economia» απηύθυνε τον παρακάτω xαιρετισμό:

Ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Διαζώματος, θα ήθελα να συγχαρώ εγκάρδια τους βραβευμένους φοιτητές και φοιτήτριες, καθώς κσι όσους και όσες παρουσίασαν τις πρωτότυπες εργασίες τους, στην 6η εκδήλωση του Ανω Διαζώματος με θέμα την “Φλόγα των αρωγών μελών”. Και να προσθέσω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανη που συμμετέχω με τις δυνάμεις μου στο εμπνευσμένο έργο του Σωματείου, που δεν έχει περιοριστεί απλά και μόνο στην διάσωση και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων της χώρας μας. Αλλά με τις πολύπλευρες δράσεις του, προάγει τον ενεργό εθελοντισμό στις νεότερες γενιές που αναζητούν φωτεινά παραδείγματα και θετικές δράσεις, που αντανακλούν τελικά σε ολόκληρη την κοινωνία, στις δύσκολες εποχές που ζούμε.

Λίγα λόγια για το ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ:
Το «ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ» ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία για το άνοιγμα μιας «διαζωματικής αγκαλιάς» στη νεότερη γενιά και πλέον έχει εξελιχθεί σε μια θερμοκοιτίδα εκκόλαψης καινοτόμων ιδεών και σε ένα «φυτώριο» για την προώθηση της συλλογικής προσπάθειας του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων και την ένταξη των μνημείων της φύσης και του πολιτισμού στο κέντρο της ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας. Από το 2015 προωθεί την ανάπτυξη νέων συνεργασιών (με τους πολίτες όλου του κόσμου, με την εκπαιδευτική κοινότητα, με επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς που βρίσκονται εντός και εκτός Ελλάδας κ.α.). Οι συνεργασίες και οι δράσεις που αναπτύσσονται υπηρετούν την αποστολή του σωματείου για την «κοινωνικοποίηση» των μνημείων.

Πρόγραμμα
Βράβευση φοιτητών/τριών για την καλύτερη εργασία στο πλαίσιο του προγράμματος του Ο.Π.Α.: «Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα και Πολιτισμός», με θέμα: Η Τριλογία της Αττικής: Ελευσίνα, Αθήνα, Λαύριο.
Παρουσίαση της εργασίας «Business Plan - Folklore Museum of Kyprianos» (Γεωργογάλα Σοφία, Διβίνη Αικατερίνη, Όνου Μαρία, Σπληνάκη Στυλιανή, Φραντζεσκάκη Ελεάνα)

Μαίρη Μπελογιάννη, φιλόλογος, Δρ. Αρχαιολογίας, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Διαζώματος
«Μαθητές-ξεναγοί στα αρχαία θέατρα. Η σκυτάλη από το 2023 στο 2024».

Ελισάβετ Πελεκάση, φοιτήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ.
«(Δια)δίκτυο θεάτρων και εκπαιδευτικές δράσεις».

Μαρία-Ηλέκτρα Πλακίτση, απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη.
«Βόρεια Εύβοια: το έδαφος καλλιεργεί τους μαθητές της Ελλάδας».

Αθηνά Πουρσαϊτίδου, ΜΑ αρχαιολόγος – μουσειοπαιδαγωγός.
Ειρήνη Βογιατζή, Παιδαγωγός, υπεύθυνη σε Παιδικό Σταθμό του Δήμου Κηφισιάς.
«Παίζω και μαθαίνω για το αρχαίο θέατρο».

Γιώργος Κεραμίδας, μαθητής του St. Catherine’s British School.
«Ερμηνεύοντας την ιστορία και τη δομή του αρχαίου θεάτρου Διονύσου Ελευθερέως, στο σχολείο μου»

Κάρολ Μόλτερ, φιλόλογος.
Μεταφραστική ομάδα του έργου του Frederic Lenormand, Το χάσμα της Κασσώπης (Άγις Πολίτης, Μιχάλης Μαρτίνος, Ελισάβετ Καπαγερίδου, Αναστασία Πάρχα).
«Από την Επίδαυρο στην Κασσώπη … μέσω Γαλλίας».

Φοίβος Αργυρόπουλος, Πτυχιούχος Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μεταπτυχιακός φοιτητής Πανεπιστημίου Πειραιώς:
«Η τριπλή αειφορία των μνημείων και τα τέσσερα Δ που κάνουν τη διαφορά».

Μαρίνα Νάστου, αρχιτέκτονας μηχανικός Ε.Μ.Π., MA in Heritage Management, υποψήφια διδάκτορας στο Ε.Α.Π.
«Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομίας από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής-η περίπτωση των αρχαίων ελληνικών θεάτρων».

Ιωάννα Γεωργοπούλου, αρχαιολόγος, πολιτιστική διαχειρίστρια, Mcs Ψηφιακός Πολιτισμός.
«Ανακαλύπτοντας υλικά & άυλα στοιχεία τοπικού πολιτισμού, μέσω της κατασκευής εικονικού μουσείου για τους Πύργους της Μάνης».

Julia Juhasz, PhD Candidate / Archaeology of the Mediterranean World The University of Arizona School of Anthropology

Κουρασάνη Μαρία Αρχαιολόγος - Πολιτιστική Διαχειρίστρια
Μπένος Σταύρος Τοπογράφος Μηχανικός - Πρόεδρος Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" - πρώην υπουργός - Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας

Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004,  Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Μπρίνια Βασιλική Διδάσκουσα, Τμήμα Πληροφορικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Γεωργογάλα Σοφία Φοιτήτρια Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Διβίνη Αικατερίνη Φοιτήτρια Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Όνου Μαρία Φοιτήτρια Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Σπληνάκη Στυλιανή Φοιτήτρια Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Φραντζεσκάκη Ελεάνα Φοιτήτρια Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Παπανικόλας Παναγιώτης Διευθύνων Σύμβουλος, Ολυμπία οδός

O Παναγιώτης Παπανικόλας, έλαβε το πτυχίο του Πολιτικού Μηχανικού το 1987 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (MSc) – 1990 και Διδακτορικού (PhD) – 1995 από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στο Καναδά στη Δομοστατική Μηχανική.

Το 1998 εκλέγεται αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, στο Καναδά ενώ εργάζεται ως Τεχνικός Διευθυντής για τη Μελέτη και Κατασκευή της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου. Το 2004 αναλαμβάνει χρέη Διευθυντή Εργασιών στο Περιφερειακό Γραφείο Ιωαννίνων του έργου της Εγνατίας Οδού και το 2009 διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου & Διευθυντής Χώρας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη της Vinci Concessions. Από το 2014 μέχρι και σήμερα διατελεί χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου της Ολυμπίας Οδού, μιας εταιρείας επιφορτισμένης με την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου με διόδια που συνδέει την Αθήνα με την Τσακώνα.

Κατά την ακαδημαϊκή και επαγγελματική του σταδιοδρομία έχει κερδίσει αρκετά βραβεία, με το πιο πρόσφατο αυτό που έλαβε το 2006, Βραβείο «Διεθνής Ομοσπονδία Σκυροδέματος (FIB), Βραβείο Εξεχόντων Δομικών Έργων, Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου».

Κεραμίδας Ευάγγελος Πλαστικός Χειρουργός MD, FEBOPRAS

Ο Ευάγγελος Κεραμίδας είναι Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και άρχισε την εκπαίδευσή του στην Πλαστική Χειρουργική το 1994. Το 2001 απέκτησε τον τίτλο του Πλαστικού Χειρουργού. Το ίδιο έτος απέκτησε και το Ευρωπαϊκό δίπλωμα της Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής χειρουργικής.

Για επτά χρόνια εργάστηκε σε διάφορα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Αγγλίας αποκτώντας μεγάλη εμπειρία σ’ όλο σχεδόν το φάσμα της Πλαστικής Χειρουργικής. Το 2001 έως το 2003 εργάστηκε ως Senior Clinical Fellow στο Τμήμα της Πλαστικής Χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Sheffield στην Αγγλία. Το 2003 άρχισε να δουλεύει ιδιωτικά στο Λονδίνο.

Το Σεπτέμβριο του 2008 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα έχοντας πραγματοποιήσει πάνω από 3000 επεμβάσεις.

Το 2008-2009 εμφανίστηκε στην γνωστή σειρά του Mega “extreme make over” πραγματοποιώντας επιτυχημένα 20 χειρουργικές επεμβάσεις σε 7 ασθενείς.

Έχει μιλήσει διεθνώς για θέματα πλαστικής χειρουργικής και το 2007 βραβεύτηκε στο Βερολίνο για την εργασία του Composite Plane Breast Augmentation - A New Concept (Μικτό Πλάνο Για Αυξητική Μαστού - Μια Νέα μέθοδος).

Πολυγραφότατος, έχει επιστημονικές δημοσιεύσεις στα εγκυρότερα περιοδικά της ειδικότητας του οι οποίες εμφανίζονται στις πιο καταξιωμένες επιστημονικές μηχανές αναζήτησης pubmed+embase.

Λάτρης της λογοτεχνίας ,φιλοσοφίας, ιστορίας και ζωγραφικής. Αγαπημένο του άθλημα το Ταε-κβο-ντο και το αλεξίπτωτο.

Μπελογιάννη Μαίρη Φιλόλογος - Δρ. Αρχαιολόγος - Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ

Η Μαίρη Μπελογιάννη γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Είναι διδάκτωρ Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρετεί ως καθηγήτρια φιλόλογος στο Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο. Την περίοδο 1996-1999 υπηρέτησε στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου συνεργάσθηκε με τον καθηγητή Γ. Λάββα, στο Εργαστήριο Διαχείρισης και Προβολής Πολιτιστικού Περιβάλλοντος. Από το 1997 αρθρογραφεί σε περιοδικά, όπως το «National Geographic», το «Corpus», το «Ελληνικό Πανόραμα», το «Γαιόραμα», το «Νέμεσις» και στην εφημερίδα «Η Καθημερινή». Έχει συγγράψει το  «Οδηγός Σχολικών Επισκέψεων», που εκδόθηκε το 2001 από το  Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας. Μονάδα Τεχνικής Στήριξης και Διαχείρισης των Προγραμμάτων Κινητικότητας», τη μονογραφία με τίτλο: «Αργοναυτική εκστρατεία. Μύθος και πραγματικότητα» που εκδόθηκε το 2002 από το περιοδικό «CORPUS», σειρά: Ιστορία των πολιτισμών, τα κείμενα στο λεύκωμα «Αρχαία σημάδια μέσα στο τοπίο τους» που εκδόθηκε το 2004 από τις εκδόσεις Πατάκη και κυκλοφορεί σε Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά κι έχει κάνει την επιμέλεια των κειμένων μαθητών και μαθητριών του Βαρβακείου Πειραματικού Γυμνασίου που περιλαμβάνονται στην έκδοση με τίτλο: «Ο κόσμος των παιδιών  με αφορμή μια φωτογραφία … του Νίκου Οικονομόπουλου», εκδόσεις Γαβριηλίδη, Αθήνα 2008. Είναι μέλος της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και της Κίνησης Πολιτών «Διάζωμα», όπου έχει αναλάβει εθελοντικά τον σχεδιασμό και τον συντονισμό των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων. Ως Δρ. αρχαιολόγος και ως φιλόλογος έχει πάρει μέρος με εισηγήσεις σε πολλές επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και παράλληλα αρθρογραφεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Πελεκάση Ελισάβετ Φοιτήτρια Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Πλακίτση Μαρία - Ηλέκτρα Απόφοιτος Σχολής Μωραΐτη
Πουρσαϊτίδου Αθηνά Αρχαιολόγος – Μουσειοπαιδαγωγός
Βογιατζή Ειρήνη Παιδαγωγός - Υπεύθυνη σε Παιδικό Σταθμό του Δήμου Κηφισιάς
Κεραμίδας Γιώργος Μαθητής του St. Catherine’s British School
Μόλτερ Κάρολ Φιλόλογος
Αργυρόπουλος Φοίβος Πτυχιούχος Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών - Μεταπτυχιακός φοιτητής Πανεπιστημίου Πειραιώς
Νάστου Μαρίνα Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Γεωργοπούλου Ιωάννα Αρχαιολόγος - Πολιτιστική Διαχειρίστρια - Mcs Ψηφιακός Πολιτισμός
Juhasz Julia PhD Candidate / Archaeology of the Mediterranean World, The University of Arizona School of Anthropology
Μαλαπάνη Πόπη Μουσικός – Μέλος Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ

Σχετικές ομιλίες

Panel 2. «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Κοινωνία»: Κλίμα και κοινωνικά συστήματα, υγεία, δικαιοσύνη, πληθυσμός, ανθρώπινα δικαιώματα, ισότητα. Ο ρόλος της επιστήμης και της πολιτικής, των ΜΜΕ και των ΜΚΟ 00:47:33

Σεπ 21, 2023

Panel 2. «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Κοινωνία»: Κλίμα και κοινωνικά συστήματα, υγεία, δικαιοσύνη, πληθυσμός, ανθρώπινα δικαιώματα, ισότητα. Ο ρόλος της επιστήμης και της πολιτικής, των ΜΜΕ και των ΜΚΟ

Τσουρός Άγις Δ. Τσίμας Παύλος Παπάζογλου Κλαίρη Διακουλάκης Στέλιος

Γλώσσα: Ελληνική