Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εθελοντισμός - Η κρυμμένη δύναμη

Kittmer John, Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος, Ζώτος Βασίλης, Ραουνάς Γιώργος, Βλαστός Δημήτρης, Τσαλδάρη Ελένη, Λυγερός Χρήστος, Παπαγιαννίδης Αντώνης

10 Φεβρουαρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 116:15 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1261
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

H ομάδα "BGS Economics Group" του Συνδέσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS) συνεχίζοντας την παράδοση διοργάνωσης ημερίδων υψηλού ποιοτικού επιπέδου με επίκαιρη και ενδιαφέρουσα θεματολογία, διοργάνωσε την ημερίδα με θέμα "Εθελοντισμός - Η κρυμμένη δύναμη". 

Μέλη αυτής της ομάδας εργάσθηκαν (σε εθελοντική βάση) τους τελευταίους μήνες σε ένα project διεθνούς έρευνας (desk research) και ανάλυσης με θέμα τις κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές πτυχές και επιδράσεις του Εθελοντισμού. Για την διεξαγωγή της έρευνας ήταν σε επικοινωνία με αρκετούς αρμόδιους φορείς του εξωτερικού.
 
Τα μέλη της ομάδας που εργάσθηκαν για την οργάνωση και υλοποίηση της έρευνας και της ημερίδας ήταν : Γιώργος Ραουνάς, Ειρήνη Νικάνδρου, Νότα Τσίτουρα, Χρήστος  Λύτρας,  Χάρης Χατζηκόκκινος, με συνοντιστή τον Πρόεδρο του BGS Βασίλη Ζώτο.


Όπως τονίζουν τα μέλη της ομάδας που έκανε την έρευνα «Το σχετικό θέμα (αν και είναι αμφιλεγόμενο στην Ελλάδα) έχει παρουσιαστεί πλειστάκις και πολλαπλώς, αλλά θεωρούμε ότι η οπτική μας φέρνει μια "φρέσκια" ματιά. Θα προβληθούν καλές προσπάθειες και θα αναδειχθούν τα οφέλη που δημιουργεί ο εθελοντισμός σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο.  Επειδή όμως σχεδόν όλα έχουν και έναν οικονομικό αντίκτυπο, θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε τη δυνητική αξία της εθελοντικής προσφοράς σε οικονομική αξία.  Και αυτό όχι για να μετατρέψουμε τα υψηλά ιδανικά που ενυπάρχουν στον εθελοντισμό σε πεζά νούμερα, αλλά για να κάνουμε πιο απτό το τεράστιο όφελος που βρίσκεται κρυμμένο στην εν δυνάμει αξιοποίηση του χρόνου που μπορούν να διαθέσουν οι πολίτες της χώρας μας, αρκεί να το θελήσουν.
Στόχος μας λοιπόν είναι να κινητοποιήσουμε όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας για να διαθέσουν όλο και περισσότερο χρόνο σε οργανωμένη εθελοντική εργασία.  Στις μέρες των δημοσιονομικών και λοιπών ελλειμμάτων, του μεγάλου εξωτερικού δανεισμού και των μειωμένων προϋπολογισμών, η μεγάλη κρυμμένη αξία της εθελοντικής προσφοράς μπορεί να δώσει -πέρα από τη δεδομένη αυτο-αξία στον προσφέροντα και κατά περίπτωση ανυπολόγιστη υποστήριξη στον λήπτη- ουσιαστική συνεισφορά για την κάλυψη των ποικίλων αναγκών.  Δεν θα χρειάζεται η συνήθης γκρίνια για την απουσία της πολιτείας, όταν θα είναι παρόντες οι πολίτες».  

Η ημερίδα περιλάμβανε:

● Εισαγωγική ομιλία από τον Πρόεδρο του BGS καθηγητή Βασίλη Ζώτο

● Εισαγωγική παρέμβαση από τον Πρόεδρο του Εθελοντικού Οργανισμού "Το χαμόγελο του παιδιού"  Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο

● Παρουσίαση του υλικού που έχει συντάξει το "BGS Economics Group" με βάση εκτεταμένη μελέτη του θέματος,   παρέχοντας στοιχεία που πιστεύουμε ότι δίνουν συνοπτικά την ολιστική εικόνα. Την παρουσίαση έκανε το μέλος του BGS Economics Group  Γιώργος Ραουνάς .

● Ομιλία του Βρετανού Πρέσβη κυρίου John Kittmer, ο οποίος με την ιδιότητα του ενεργού εθελοντή παρουσίασε τις εμπειρίες του από τις υποδομές που διευκολύνουν ή δυσχεραίνουν την εθελοντική δραστηριότητα.

● Πάνελ με εισηγητές που κάλυψαν τις τρεις βασικές περιοχές για τις οποίες οι συντάκτες της έρευνας επιχείρησαν να αναδείξουν τις θετικές    επιπτώσεις του εθελοντισμού και οι οποίες είναι:    
Κοινωνία: Δημήτρης  Βλαστός, Πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη  

Πολιτισμός: Ελένη Τσαλδάρη, Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων

Οικονομία: Χρήστος Λυγερός, Πρόεδρος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων

Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος  Αντώνης Παπαγιαννίδης.


 
Ο  Σύνδεσμος Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS) ιδρύθηκε το 1958 και τελεί υπό την αιγίδα του εκάστοτε Βρετανού Πρέσβη. Η ομάδα "BGS Economics Group",  τα μέλη της οποίας  είναι υψηλού επιστημονικού επιπέδου μέλη του BGS από αλληλοσυμπληρούμενες θεματικές περιοχές που εργάζονται σε εθελοντική βάση, έχει στόχο να διεξάγει έρευνες και να οργανώνει δραστηριότητες σε αντικείμενα συναφή με το αντικείμενό της.
Ο εθελοντισμός είναι μια από τις βασικές αρχές σε όλες τις ομάδες εργασίας που λειτουργούν και παράγουν έργο, από την ίδρυση του BGS. 

Kittmer John Πρόεδρος, The Anglo-Hellenic League - πρώην πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα

Ο John Kittmer ακολούθησε κλασικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και μετά από έρευνα στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εργάστηκε για την Αγγλική κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και άλλα Υπουργεία της Βρετανίας και εργάστηκε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων διεθνούς και εσωτερικής πολιτικής. Έχει υπηρετήσει τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Βρετανίας στην ΕΕ και έχει εργαστεί σε διάφορες θέσεις στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικής Πολιτικής. Από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Δεκέμβριο του 2016, ο Δρ. Kittmer ήταν ο Βρετανός Πρέσβης στην Ελλάδα. Το 2017, εγκατέλειψε το Διπλωματικό Σώμα ούτως ώστε να ολοκληρώσει το διδακτορικό του για τον Γιάννη Ρίτσο στο King's College του Λονδίνου, όπου επίσης είχε αποκτήσει και Μάστερ στις Νεοελληνικές Σπουδές το 2007. Απέκτησε τον Διδακτορικό τίτλο το 2019 και τώρα ασχολείται με διάφορες δημοσιεύσεις σχετικές με τις διδακτορικές του έρευνες. Ο Δρ. Kittmer είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Okeanis Eco Tankers Corp. και προεδρεύει της Αγγλοελληνικής Ένωσης. Στα blogs και τα tweets του, χρησιμοποιεί τόσο τα Αγγλικά όσο και τα Ελληνικά.

Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου "Το Χαμόγελο του Παιδιού"

Ο Κώστας Γιαννόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε Marketing στο Ηνωμένο Βασίλειο και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του επέστρεψε στην Ελλάδα, ανέπτυξε επιχειρηματική δράση στον τομέα της πληροφορικής και του τεχνολογικού εξοπλισμού και συνεργάστηκε με εταιρείες του χώρου παγκόσμιας φήμης, όπως η ΙΒΜ, η Hewlett Packard και άλλες.

Ο Κώστας Γιαννόπουλος διέκοψε κάθε επιχερηματική του ενασχόληση, όταν τον Ιανουάριο του 1995 ο μικρότερος του γιος, Ανδρέας, διαγνώστηκε με καρκίνο σε ηλικία 10 ετών. Στη διάρκεια της σκληρής μάχης για τη ζωή του ο μικρός Ανδρέας οραματίστηκε τη δημιουργία ενός Συλλόγου που θα αναλάμβανε την υποστήριξη και την προστασία όλων των παιδιών που είχαν ανάγκη. Ο 10χρονος Ανδρέας Γιαννόπουλος πίστευε ότι κάθε παιδί αξίζει ένα χαμόγελο και για το λόγο αυτό ονόμασε το Σύλλογο "Το Χαμόγελο του Παιδιού". Όταν ο Ανδρέας «έφυγε», ο Κώστας Γιαννόπουλος αφοσιώθηκε πλήρως στην εκπλήρωση της επιθυμίας του γιου του. Από τα πρώτα του βήματα απλοί πολίτες και επιχειρήσεις αγκάλιασαν το όραμα του μικρού Ανδρέα και έγιναν θερμοί φίλοι και υποστηρικτές του Συλλόγου.

Ο Κώστας Γιαννόπουλος είναι Πρόεδρος του Δ.Σ του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Είναι, επίσης, μέλος του Δ.Σ του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικώς Κακοποιημένα Παιδιά (ICMEC) που εδρεύει στην Ουάσινγκτον και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» απολαμβάνει ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC) και συμμετέχει στο Τμήμα Δημόσιας Πληροφόρησης του ίδιου οργανισμού. Ο ελληνικός οργανισμός είναι επίσης μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Eurochild, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Παιδιά του Δρόμου (EFSC), του Διεθνούς Δικτύου Τηλεφωνικών Γραμμών (CHI), ενώ λειτουργεί από το 2010 το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα παιδιά.

Ο Κώστας Γιαννόπουλος έχει συμβάλλει στη συγγραφή του βιβλίου με τίτλο «Διαχείριση προβλημάτων στο Νηπιαγωγείο για την ομαλή μετάβαση στο Δημοτικό», Εκδόσεις Ελένη Μέλου, Αθήνα 2012.

Ζώτος Βασίλης Αρχιτέκτων - Πολεοδόμος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS)

• Σπουδές:

1. Πολυτεχνείο του Λονδίνου (Regent Street Polytechnic) Δίπλωμα Αρχιτεκτονικής με “βράβευση” από το “Royal

Institute of British Architects” 1965.

2. Πολυτεχνείο του Λονδίνου (Regent Street Polytechnic) Μεταπτυχιακή Διατριβή (επίπεδο PhD) με βραβείο του

Βασιλικού Ινστιτούτου Πολεοδομίας Μεγάλης Βρετανίας (Dinstinction by the "Royal Town Planning Institute"),1968

3. Πανεπιστήμιο του Λονδίνου μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στα “σύγχρονα” προβλήματα της αστικής

κυκλοφορίας (Transportation Studies), 1968.

• Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων & Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ).

• Επαγγελματική Δραστηριότητα:

1. Μέλος ειδικής επιτροπής μελέτης αναγκών και προτάσεων για την αξιοποίηση του Ποταμού Τάμεση του

Μείζονος Λονδίνου ("Thames side Environmental Assessment Group").

2. Συντονιστής ειδικής επιτροπής μελέτης και προτάσεων αξιοποιήσεως στις όχθες του ποταμού Τάμεση των

περιοχών Chelsea-Fulham-Hammersmith εντός του Μείζονος Λονδίνου.

3. Ιδρυτής και εταίρος του γραφείου μελετών και συμβούλων "Architects Design and Planning

Unit" (ADPU) με συνεργαζόμενα γραφεία στην Ευρώπη, Ινδία και Μέση Ανατολή.

4. Εταίρος του Βρετανικού γραφείου συμβούλων αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων “Owen Luder Partnership”.

5. Ιδρυτής εταίρος και διαχειριστής του μελετητικού γραφείου "Σχεδιασμός - Συστήματα ΕΠΕ”.

Διακρίσεις – Βραβεία: Πάνω από 50 διακρίσεις και βραβεία σε διεθνείς και Ελληνικούς διαγωνισμούς αρχιτεκτονικής, αστικού σχεδιασμού και αναπλάσεων αστικών περιοχών. Έχει ολοκληρώσει πολλά έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Μέση Ανατολή και στην Ελλάδα.

Ακαδημαϊκή Δραστηριότητα: Δίδαξε και διδάσκει "αστικό σχεδιασμό" και "διαχείριση του περιβάλλοντος" στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ερευνητική Δραστηριότητα: Τα τελευταία 8 χρόνια συμμετέχει σε διάφορα μελετητικά – ερευνητικά προγράμματα Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημοσιεύσεις: Πάνω από 80 δημοσιεύσεις εργασιών και μελετών στον τύπο και σε Διεθνή, Αγγλικά, αλλά και Ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.

• Πρόεδρος του “British Graduates Society” Greece –“Σύνδεσμος Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων”.

Από τη δεκαετία του 1960 τον έχουν χαρακτηρίσει ως “πρωτοπόρο στον τομέα του περιβάλλοντος και της αστικής ανάπλασης”, με την συμμετοχή του σε μία σειρά από προτάσεις και σχέδια.

Ραουνάς Γιώργος Σύμβουλος Επιχειρήσεων - Μέλος "BGS Economics Group"
Ο Γιώργος Ραουνάς είναι συνεταίρος/ γενικός διευθυντής στην KPMG Ελλάδος, επικεφαλής του τομέα Επιχειρηματικής Διακυβέρνησης. Έχει επαγγελματική εμπειρία 33 ετών εκ των οποίων τα 25 στον χώρο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος MSc σε Θεωρητική Φυσική από το Adelphi University της Νέας Υόρκης.

Έχει επιβλέψει την εκτέλεση πληθώρας έργων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, κυρίως στον τραπεζικό και ασφαλιστικό χώρο αλλά και στις τηλεπικοινωνίες, στην υγεία, στην ενέργεια καθώς και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Διατελεί εκκαθαριστής του ασφαλιστικού ομίλου Ασπίς Πρόνοια και επικεφαλής της ομάδας επιτροπείας του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Είναι αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ), μέλος του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών, του Ινστιτούτου Οικονομικής Διαχείρισης και του Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ, της Παγκόσμιας Ένωσης Επαγγελματιών Διαχείρισης Κινδύνων (GARP), του Συλλόγου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS) , κ.α.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.
Βλαστός Δημήτρης Επίτιμος Πρόεδρος Ιδρύματος Μποδοσάκη

Ο Δημήτρης Βλαστός γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε Νομικά, Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Άρχισε την επαγγελματική του καριέρα το 1962 ως Στέλεχος της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών, στην Γενεύη. Εν συνεχεία, διετέλεσε Στέλεχος, Διευθυντής και Σύμβουλος σε διάφορους οργανισμούς, μεταξύ των οποίων η SHELL, η ΕΤΒΑ και οι εταιρείες του Ομίλου Μποδοσάκη. Επίσης, διετέλεσε Σύμβουλος σε οικονομικά και επενδυτικά θέματα διαφόρων μεταλλευτικών και βιομηχανικών εταιριών, καθώς και Ειδικός Συνεργάτης του ΚΕΠΕ. Υπήρξε μέλος Δ.Σ. πολλών Εταιριών και Οργανισμών.

Παράλληλα, ήταν ιδρυτικό μέλος της ελληνικής περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, της οποίας από το 1999 έως το Μάιο 2010 υπήρξε Γενικός Γραμματέας.

Από το 2011 είναι Αντιπρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής της Εθνικής Βιβλιοθήκης και από το 2012 μέλος του Δ.Σ. του ΟΜΜΑ.

Από το 1991 έως το 2007 ήταν Σύμβουλος και Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Μποδοσάκη και από το 2007 έως το 2021 διετέλεσε Πρόεδρός του. Σήμερα είναι Επίτιμος Πρόεδρος του ίδιου Ιδρύματος.

Ιστοσελίδα Ιδρύματος Μποδοσάκη

Τσαλδάρη Ελένη Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων

Η Ελένη Τσαλδάρη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Δημόσιες Σχέσεις.

Αρχικά εργάστηκε στον τομέα οργάνωσης παγκοσμίων επιστημονικών και εμπορικών συνεδρίων και αργότερα εργάστηκε στο Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας με αρμοδιότητα την οργάνωση των Συνεδρίων του κόμματος.

Από το 1980 και μέχρι το 1985 εργάστηκε στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το 1988 έφερε στον κόσμο τον γιο της Αθανάσιο Άγγελο και αφοσιώθηκε στην ανατροφή του.

Μέλος της Χορευτικής Ομάδας του Λυκείου των Ελληνίδων είναι από το 1964. Εκλέχθηκε Συνέφορος του Τμήματος Εθνικών Χορών και το 1992 εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΛτΕ με αρμοδιότητα το Τμήμα Εθνικών Χορών. Πρόεδρος εξελέγη για πρώτη φορά το 2000 και επανεξελέγη το 2004, το 2008 και το 2012.

Είναι μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ενώ διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Αναργυρείου και Κοργιαλλενείου Σχολής Σπετσών, μέλος του Δ.Σ. του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Λυγερός Χρήστος Πρόεδρος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Είναι πατέρας ενός τέκνου.

Είναι Υποδιευθυντής της Διευθύνσεως Κανονιστικής Συμμορφώσεως της ALPHA BANK. Πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιά, κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA - Master in Business Administration) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διπλώματος Ειδίκευσης στο Marketing, καθώς και Πιστοποιητικών Ειδίκευσης στην Εταιρική Διακυβέρνηση, στη Κανονιστική Συμμόρφωση και στην πρόληψη για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Έχει εικοσαετή εμπειρία σε θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, καθώς και ανάπτυξης και διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού. Ειδικότερα έχει ασχοληθεί με το ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού σε θέματα ανασχεδιασμού διαδικασιών (BPR) και συγχωνεύσεων, καθώς και με τη Διαχείριση της Γνώσης (Knowledge Management) και την Ηλεκτρονική εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (e-learning). Τα τελευταία έντεκα χρόνια ασχολείται με θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης (compliance), ήτοι με την παρακολούθηση ότι η Τράπεζα και οι εταιρίες του Ομίλου συμμορφώνονται έγκαιρα και πλήρως στο εκάστοτε ισχύον νομικοκανονιστικό πλαίσιο και τους εσωτερικούς κανονισμούς. Έχει πολυετή διδακτική εμπειρία σε Τράπεζες και Οργανισμούς από το 1985 στους τομείς της Διοίκησης, του Μάρκετινγκ, της ανάπτυξης του Ανθρώπινου Δυναμικού και της Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών. Υπήρξε μέλος της Ομάδας Εργασίας (1998 - 2001) του Ελληνικού Τραπεζικού Ινστιτούτου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για την εκπόνηση των προγραμμάτων Εκπαίδευσης νέων και έμπειρων Εκπαιδευτών.

Στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων εντάχθηκε το 1965. Υπήρξε Λυκόπουλο, Πρόσκοπος, Ανιχνευτής, και Ενήλικο Στέλεχος για περισσότερα από 40 έτη αναλαμβάνοντας διάφορα καθήκοντα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Μετείχε των Διοικητικών Συμβουλίων του ΣΕΠ ως εκλεγμένο μέλος του από το 1985 σε 7 περιόδους, όπου ανέλαβε τα καθήκοντα του Οικονομικού Συμβούλου, του Γενικού Εφόρου, καθώς και του Προέδρου Δ.Σ, θέση στην οποία κατέχει σήμερα.

Συμμετείχε ενεργά στον εκσυγχρονισμό του Προγράμματος από το 1981, καθώς και του Θεσμικού Πλαισίου της Προσκοπικής Κίνησης στις τρείς αναθεωρήσεις του Οργανισμού ΣΕΠ το 1991, το 1999 και το 2011.

Τέλος έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του επί δεκαετία στον Παγκόσμιο Οργανισμό της Προσκοπικής Κίνησης (WOSM) ως μέλος της Παγκόσμιας Επιτροπής Εκπαίδευσης και της Παγκόσμιας Επιτροπής Ενήλικου Δυναμικού της οποίας διετέλεσε και Πρόεδρος. Από το 2015 είναι μέλος της Επιτροπής Ηθικών Αμοιβών (Honors & Awards Committee) του Παγκόσμιου Οργανισμού της Προσκοπικής Κίνησης (WOSM). Για την προσφορά του στην Προσκοπική Κίνηση, εθνική και διεθνή, έχει τιμηθεί με το Προσκοπικό Παράσημο του Αργυρού Φοίνικα Σ.Ε.Π. (2002) και τον Χαλκό Λύκο WOSM (2005).

Παπαγιαννίδης Αντώνης Δημοσιογράφος - Γενικός Διευθυντής ομίλου Economia

Σπούδασε Νομικά και Οικονομικά στην Aθήνα, στο Στρασβούργο και το Καίμπριτζ – με ειδίκευση στα Ευρωπαϊκά θέματα και στα θέματα τύπου.

Έχει εργασθεί ως δημοσιογράφος στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το Βήμα και την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ενώ διετέλεσε διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου.

Σχετικές ομιλίες

Κοινωνία των Πολιτών και Φιλανθρωπία στην Ελλάδα 103:30

Μαϊ 24, 2018

Κοινωνία των Πολιτών και Φιλανθρωπία στην Ελλάδα

Chantepy Christophe Ζέπου Αμαλία Γεωργακόπουλος Θοδωρής de Nervaux Laurence Ζερβάκης Γιάννης Στάθη Αφροδίτη Αφεντούλης Δημήτρης Αναγνωστόπουλος Θοδωρής Λαγανόπουλος Σωτήρης Σημίτη Μαριλένα Φωλά Μαρία

Γλώσσα: Ελληνική, Γαλλική

6η Συνάντηση του Άνω Διαζώματος: «Η Φλόγα των αρωγών μελών» 02:47:20

Νοε 05, 2023

6η Συνάντηση του Άνω Διαζώματος: «Η Φλόγα των αρωγών μελών»

Κουρασάνη Μαρία Μπένος Σταύρος Μπρίνια Βασιλική Γεωργογάλα Σοφία Διβίνη Αικατερίνη Όνου Μαρία Σπληνάκη Στυλιανή Φραντζεσκάκη Ελεάνα Παπανικόλας Παναγιώτης Κεραμίδας Ευάγγελος Μπελογιάννη Μαίρη Πελεκάση Ελισάβετ Πλακίτση Μαρία - Ηλέκτρα Πουρσαϊτίδου Αθηνά Βογιατζή Ειρήνη Κεραμίδας Γιώργος Μόλτερ Κάρολ Αργυρόπουλος Φοίβος Νάστου Μαρίνα Γεωργοπούλου Ιωάννα Juhasz Julia Μαλαπάνη Πόπη

Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική