Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εννέα Συναντήσεις για την αριστεία: Φυσικές επιστήμες και τεχνολογία

Πήλιουρας Παναγιώτης, Καλκάνης Γεώργιος, Μαύρη Μάνια, Σωτηρόπουλος Δημήτρης, Σιώτου Ειρήνη, Πεταλίδου Ελευθερία, Γιακουμοπούλου Βικτώρια

20 Φεβρουαρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 94:57 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1056
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Νέα Γενιά Ζηρίδη διοργανώνουν , από 16 Ιανουαρίου έως 27 Μαρτίου 2017 , εννέα συναντήσεις με θέμα την ακαδημαϊκή αριστεία.
 
Σκοπός των συναντήσεων είναι η διερεύνηση, η υποστήριξη και η προώθηση εκπαιδευτικών πολιτικών  και πρακτικών για την ακαδημαϊκή αριστεία. Στο πλαίσιο της σειράς διακεκριμένοι ομιλητές αναπτύσσουν μια σειρά θεμάτων όπως, οι διαφορετικές οπτικές της αριστείας, η ανίχνευση και υποστήριξη των δυνατοτήτων και των δυσκολιών των μαθητών, η εκπαίδευση παιδιών με υψηλές ικανότητες και οι καλές διδακτικές πρακτικές στα επιμέρους γνωστικά αντικείμενα.
 
Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα στο ιστορικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30, και στο κτήριο Παλαμά, Ακαδημίας 48
 
Στο πλαίσιο αυτού του κύκλου πραγματοποιήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2017 η εκδήλωση με τίτλο ”Φυσικές επιστήμες και τεχνολογία”, στην οποία πήραν μέρος οι:
 

Γεώργιος Θεοφ. Καλκάνης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ

Μάνια Μαύρη, Επίκουρος Καθηγήτρια Παν/μίου Αιγαίου

Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Φυσικός PhD
 

και οι εκπαιδευτικοί της Νέας Γενιάς Ζηρίδη:
 

Ειρήνη Σιώτου, Φυσικός MSc

Βικτωρία Γιακουμοπούλου, Φυσικός PhD

Ελευθερία Πεταλίδου, Χημικός PhD

 
 
Την εκδήλωση συντόνισε ο Παναγιώτης Πήλιουρας, PhD, Σχολικός  Σύμβουλος


Σημείωση: Στην εκδήλωση συμμετείχαν και μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου. Η ανάρτηση του video γίνεται με την άδεια των γονέων τους.

Πήλιουρας Παναγιώτης PhD, Σχολικός Σύμβουλος
Καλκάνης Γεώργιος Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ
Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου απέκτησε πτυχίο Χημείας. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στο Τμήμα Χημείας της Σχολής Φυσικών Επιστημών όπου απέκτησε Διδακτορικό Δίπλωμα στην ανόργανη χημεία. Ομότιμος καθηγητής σήμερα, έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει Ειδικός γραμματέας στο Υπουργείο Παιδείας για θέματα τριτοβάθμιας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, Πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανωτάτης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Εχει συγγράψει μεγάλο αριθμό βιβλίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Μαύρη Μάνια Επίκουρος Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου
Η Μάνια Μαύρη είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ διδάσκει και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα αναφέρονται εντοπίζονται στους ακόλουθους τομείς: Operational Research, Operations management, Liner and non- Linear Programming, Optimization, Banking Management, Manufacturing & 3D printing, ICT, Smart Sustainable Development. Έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών άρθρων και έχει επιμεληθεί την έκδοση συλλογικών έργων.
Σωτηρόπουλος Δημήτρης Φυσικός PhD

Ο Δημήτριος Ι. Σωτηρόπουλος είναι Φυσικός με μεταπτυχιακό στην Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες και διδάκτωρ Φυσικών Επιστημών και Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας. Διδάσκων στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο Ε.Π.ΠΑΙ.Κ στην ΑΣΠΑΙΤΕ Αθηνών, εκπαιδευτικός ΠΕ04 και επικεφαλής της ομάδας «Έρευνα και Ψηφιακή τεχνολογία για την Εκπαιδευτική Καινοτομία και την Ανάπτυξη» στο Ιδιωτικό σχολείο Νέα Γενιά Ζηρίδη.

Είναι επιμορφωτής εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες πρώτου και δευτέρου επιπέδου και έχει επίσης διδάξει στα ΠΑ.Κ.Ε. (Πανεπιστημιακά Κέντρα Επιμόρφωσης Επιμορφωτών), επιμορφώνοντας τα τελευταία δώδεκα χρόνια εκατοντάδες εκπαιδευτικούς στα θέματα των ψηφιακών εκπαιδευτικών τεχνολογιών και της εφαρμογής τους στη τάξη. Ανήκει στη συγγραφική ομάδα του βιβλίου «Η Φυσική με πειράματα» της Α΄ Γυμνασίου.

Σιώτου Ειρήνη Φυσικός MSc
Η Ειρήνη Σιώτου, ΜSc, είναι εκπαιδευτικός στα Εκπαιδευτήρια της «Νέας Γενιάς Ζηρίδη» στο ελληνικό και στο δίγλωσσο πρόγραμμα και μέλος της ομάδας του σχολείου για την «Έρευνα και Ψηφιακή Τεχνολογία για την Εκπαιδευτική Καινοτομία και την Ανάπτυξη». Αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην ένταξη των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία των θετικών επιστημών, στο University of Bristol της Αγγλίας. Είναι απόφοιτος του εργαστηρίου καλλιτεχνικής και δημιουργικής εκπαίδευσης ΑΝΙΜΑ, έχοντας τον τίτλο του «Εκπαιδευτή Εμψύχωσης».
Πεταλίδου Ελευθερία Χημικός PhD
Η Ελευθερία Πεταλίδου σπούδασε στο τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ και συνέχισε τις σπουδές της στον τομέα Ανόργανης Χημείας, παράγοντας ερευνητικό έργο ως μεταπτυχιακή και διδακτορική φοιτήτρια. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει παρακολουθήσει δεκαοκτώ πανελλήνια και διεθνή συνέδρια, εκ των οποίων σε επτά συμμετείχε με ανακοίνωση. Τα τελευταία χρόνια είναι εκπαιδευτικός στη «Νέα Γενιά Ζηρίδη» και επόπτρια του κλάδου των Φυσικών Επιστημών.
Γιακουμοπούλου Βικτώρια Φυσικός

Η Βικτώρια Γιακουμοπούλου είναι κάτοχος διδακτορικού  στη Σωματιδιακή Φυσική από το ΕΚΠΑ. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών σε πειράματα Φυσικής Υψηλών Ενεργειών σε Ερευνητικά Κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής (CERN/Geneva, Fermilab/Illinois, USA). Σήμερα εργάζεται στα εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη», διδάσκοντας και στο δίγλωσσο πρόγραμμα του σχολείου. Συμμετέχει ενεργά στην ομάδα του σχολείου για την «Έρευνα και Ψηφιακή Τεχνολογία για την Εκπαιδευτική Καινοτομία και την Ανάπτυξη». Είναι, επίσης, συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος".

Σχετικές ομιλίες

Ζητήματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, δημιουργική γραφή, δημιουργική ανάγνωση 117:00

Φεβ 06, 2017

Ζητήματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, δημιουργική γραφή, δημιουργική ανάγνωση

Παπακώστας Γιάννης Φουντοπούλου Μαρίζα Κουλουμπαρίτση Αλεξάνδρα Μαργέτη Κατερίνα Μαρινέλλη Ολίνα Μπουφίδου Μαρία Κυριακουλέα Κυριακή Μακαρόνας Νίκος Σπυροπούλου Κέλυ

Γλώσσα: Ελληνική