Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ενεργοποίηση ενδιαφερόμενων μερών για τον στρατηγικό σχεδιασμό των υδατικών πόρων: Η περίπτωση της πρωτοβουλίας “Ας συζητήσουμε για το νερό”

Μονοκρούσου Κλειώ

26 Ιανουαρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 14:36 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 525
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) ολοκληρώνουν μια προσπάθεια εστιασμένη στην προώθηση μιας νέας, συμμετοχικής κουλτούρας για το αστικό και ημιαστικό νερό, το πρόγραμμα ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ: Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό! που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ (Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου) για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, και με αφορμή την ολοκλήρωσή του, διοργανώθηκε Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Βιώσιμη Διαχείριση Αστικού Νερού - Ανταλλαγή Βέλτιστων Πρακτικών στην Ευρώπη» στις 26 & 27 Ιανουαρίου 2016, στο χώρο «The HUB Events» στην Αθήνα.

Με βασικό άξονα την Ανταλλαγή καλών πρακτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη βιώσιμη διαχείριση του αστικού νερού, το Συνέδριο αφενός παρουσιάζει τα αποτελέσματα και τις εμπειρίες από την υλοποίηση του προγράμματος ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ, και αφετέρου προσεγγίζει τα ευρύτερα θέματα βιώσιμης διαχείρισης του αστικού νερού σε πολιτικό, τεχνολογικό και επικοινωνιακό επίπεδο προτείνοντας παράλληλα καλές πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις.

Για το σκοπό αυτό στο Συνέδριο συμμετέχουν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και εθνικών θεσμικών φορέων, αρμόδιων υπουργείων, επιχειρήσεων ύδρευσης, πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, εταιριών κ.λπ. από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η διαμορφωθείσα ατζέντα περιλαμβάνει πολιτικά ζητήματα και θέματα ορθής διακυβέρνησης, καθώς επίσης και τεχνικά θέματα και ζητήματα διαχείρισης του νερού των πόλεων.

Η εισήγηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 2ης ενότητας του συνεδρίου με τίτλο "Ορθές πρακτικές διακυβέρνησης". Ως ένα πολύ επιτυχημένο παράδειγμα δημόσια διαβούλευσης στην Ελλάδα, παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία «Ας συζητήσουμε για το νερό!» από τη συνεργάτη του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε θέματα υδατικών πόρων κ. Κλειώ Μονοκρούσου. Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής, διενεργήθηκε ουσιαστική διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς και πολίτες, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε και δοκιμάστηκε ένα χρήσιμο επιχειρησιακό εργαλείο για τους φορείς χάραξης πολιτικής. Επιπλέον, η ίδια η διαδικασία διαβούλευσης πέτυχε να κινητοποιήσει φορείς και πολίτες προκειμένου να συμμετάσχουν στη συνδιαμόρφωση των πολιτικών για το νερό και, ως εκ τούτου, να ενεργοποιηθούν και να καταστούν συνυπεύθυνοι για τη βιώσιμη διαχείριση και προστασία του πόρου.

Μονοκρούσου Κλειώ Δίκτυο Μεσόγειος SOS

H Κλειώ Μονοκρούσου είναι Πολιτικός Μηχανικός (ΔΠΘ) και Φυσικός (ΕΚΠΑ), έχει μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Περιβαλλοντική Τεχνολογία (Imperial College London), ενώ είναι υποψήφια διδάκτορας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Διαθέτει 15 έτη εμπειρίας με ειδίκευση σε θέματα διαχείρισης υδατικών πόρων, υδρολογίας, τεχνολογίες προστασίας περιβάλλοντος, διαχείρισης φυσικών πόρων, οικονομικά περιβάλλοντος, εκτίμησης περιβαλλοντικού κινδύνου, ρύπανσης φυσικού περιβάλλοντος, χωροταξίας κ.λπ.

Είναι επιστημονική συνεργάτιδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και έχει εκπονήσει πλήθος υδραυλικών, περιβαλλοντικών και χωροταξικών μελετών. Επίσης, έχει σχεδιάσει, συντονίσει και υλοποιήσει πλήθος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σχετικών με τη διαχείριση των υδατικών πόρων (SUBSOL , ABOT, STEP-WISE, MEDDMAN, SPIWater, ETC/Water, IWRM.Net, FLOODMED, FLAPP, etc.). Ήταν επιστημονική υπεύθυνη υδατικών πόρων στο Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS από το 2012 έως το 2015.

Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ημερίδων και συνεδρίων και έχει πάνω από 8 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά.

Σχετικές ομιλίες

Βιώσιμη Διαχείριση Αστικού Νερού -  Ανταλλαγή Βέλτιστων Πρακτικών στην Ευρώπη. Εναρκτήριες ομιλίες 64:22

Ιαν 26, 2016

Βιώσιμη Διαχείριση Αστικού Νερού - Ανταλλαγή Βέλτιστων Πρακτικών στην Ευρώπη. Εναρκτήριες ομιλίες

Τσιρώνης Ιωάννης Γκανούλης Ιάκωβος JØrgensen Roger Βλαστός Δημήτρης Ιωαννίδης Λευτέρης Μαρινάκης Γεώργιος Παπαδάκης Νίκος Κουκιάσας Ευάγγελος Γαρουφαλιά Χριστίνα

Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική