Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εναλλακτικά πρότυπα μετακινήσεων στην πόλη: Πραγματικότητα/ Αναγκαιότητα (;) και προοπτικές εφαρμογών στην Ελλάδα της κρίσης

Μπακογιάννης Ευθύμιος

11 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 50:58 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 610
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Μπακογιάννης Ευθύμιος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
11/09/2016

Διάρκεια
50:58

Εκδήλωση
5ο Θερινό Πρόγραμμα Νέων Επιστημόνων

Χώρος
Europe Direct City of Athens

Διοργάνωση
Μ.Κ.Ο. Ιωάννης Καποδίστριας

Κατηγορία
Περιβάλλον

Ετικέτες
ενεργειακή ασφάλεια, αστική μετακίνηση, Ελλάδα, οικονομική κρίση

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου θερινού προγράμματος νέων επιστημόνων της ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας και του Europe Direct – City of Athens, που διοργανώθηκε στην Αθήνα το διάστημα 9 – 11 Σεπτεμβρίου 2016 με τίτλο: Ευρώπη σε κρίση: Διπλωματία και Στρατηγική για Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Οι συμμετέχοντες ήταν συνολικά 25 από διαφορετικά επιστημονικά πεδία και ενδιαφέροντα, αναδεικνύοντας με τη συμμετοχή τους τη διεπιστημονικότητα του σχολείου. Το θερινό σχολείο στήριξε το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η τρίτη και τελευταία μέρα του θερινού σχολείου ήταν αφιερωμένη στην ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και τις περιβαλλοντικές επιστήμες, με έμφαση στη διεπιστημονικότητα που διακρίνει το συγκεκριμένο κλάδο.

Τον λόγο είχε πρώτη η Εμμανουέλα Δούση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, η οποία στην ομιλία της ανέλυσε τη Νέα Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή, καθώς και τα δεδομένα και τα διλήμματα που δημιουργεί. Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Κωνσταντίνο Αραβώση, Επίκουρο Καθηγητή ΕΜΠ, ο οποίος αναφέρθηκε στην Οικοαποδοτικότητα (Ecoefficiency) ως σύγχρονο εργαλείο της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Αθανάσιος Δαγούμας, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικής της Ενέργειας και των Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο οποίος ανάπτυξε τη θεματική "Ενεργειακή Ασφάλεια Και Διπλωματία Των Αγωγών". Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δρ. Γεώργιος Αγερίδης, Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτηκότητας ΚΑΠΕ και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων, ο οποίος ανέπτυξε τα κοινωνικά οφέλη της χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων. Τις εισηγήσεις ολοκλήρωσε ο Δρ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., ο οποίος αναφέρθηκε στα "Εναλλακτικά πρότυπα μετακινήσεων στην πόλη: Πραγματικότητα / Αναγκαιότητα και προοπτικές εφαρμογών στην Ελλάδα της κρίσης".

Μπακογιάννης Ευθύμιος Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας - Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

Είναι Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Επίκουρος Καθηγητής στη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Ε.Μ.Π. Δρ. Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός με 15 χρόνια εμπειρίας στο συντονισμό και στην υλοποίηση πολεοδομικών και κυκλοφοριακών μελετών, την επίβλεψη κατασκευής έργων και τις διαδικασίες χρηματοδότησης τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Έχει συντονίσει δεκάδες Μελέτες Σχεδιασμού – Διαχείρισης, Οριστικές Μελέτες, Μελέτες Εφαρμογής, και Τεύχη Δημοπράτησης και έχει διατελέσει σύμβουλος σε έργα Παροχής Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για κυκλοφοριακά και πολεοδομικά έργα. Ενδεικτικά, έχει μετάσχει σε πλήθος μελετών και ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενες από την Ε.Ε. ή Εθνικού Πόρους (Υπουργεία – Δήμους) σε περισσότερους από 40 Φορείς.

Έχει εμπειρία στις διαδικασίες της Δημόσιας Διοίκησης, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα, με εξειδίκευση σε θέματα μελέτης – παροχής υπηρεσιών συμβούλου και συντονισμού τεχνικών έργων και διαχείρισης ερευνητικών προγραμμάτων στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Είναι ένας έμπειρος ερευνητής που έχει συμβάλει από το 2001 στην επιστήμη με τη συγγραφή δεκάδων άρθρων και κεφαλαίων σε βιβλία στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, ενώ έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 50 συνέδρια ως ομιλητής με σχετική θεματολογία.

Αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία του έχει συμβάλει από διάφορες θέσεις στην προώθηση προγραμμάτων και δράσεων στην Ελλάδα. Κατά την περίοδο 2009 -2010 διετέλεσε Μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας και Πρόεδρος του Τεχνικού Συμβουλίου του Οργανισμού, το 2013 διατέλεσε Πρόεδρος του Μητροπολιτικού Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής (Κηφισός Ποταμός, Πάρκο Τρίτση και Ελαιώνας) το 2015 στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Δ/ντης του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και στη συνέχεια μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του ΥΠΕΚΑ.

Στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει συντονίσει μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων στο Δήμο Κηφισιάς, ενώ έχει διατελέσει Διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης την περίοδο 2001 – 2002, Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου την περίοδο 2007-2010 και Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Δήμου Κηφισιάς «Μένανδρος ΑΕ» την περίοδο 2010 - 2014.

Ιστότοπος του Ευθύμιου Μπακογιάννη

Σχετικές ομιλίες