Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Economist Debate: Διαθέτει η νέα γενιά τις κατάλληλες δεξιότητες ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος;

Andrews John, Carson Grant, Κανελλόπουλος Παναγιώτης, Bainbridge Steve, Jacobides Michael

30 Οκτωβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 66:02 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2567
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

ECONOMIST DEBATE ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Διαθέτει η νέα γενιά τις κατάλληλες δεξιότητες ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος;

Ο Steve Bainbridge λέει ΝΑΙ.

Ο Μιχάλης Ιακωβίδης λέει ΟΧΙ.

Τάσεις αλλά και προκαταλήψεις στην Ελλάδα και την ΕΕ αναφορικά με τον προσανατολισμό της εκπαίδευσης, τη μετάλλαξη της αγοράς εργασίας και τελικά τις δεξιότητες της νέας γενιάς σε έναν κόσμο που εξελίσσεται διαρκώς, απασχόλησαν το Economist Debate που πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2013 στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής υπό τη διοργάνωση της Hazlis & Rivas.

Την αντιπαράθεση συντονίζει ο έγκριτος συντάκτης του Economist John Andrews, ενώ χαιρετισμό κατά την επίσημη έναρξη απευθύνει ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

O ανώτερος αναλυτής των ευρωπαϊκών μορφών πολιτικής για την κατάρτιση του Cedefop Steve Bainbridge και ο Αναπλ. Καθηγητής Στρατηγικής και Επιχειρηματικότητας του London Business School Μιχάλης Ιακωβίδης αναμετρούν τις απόψεις τους ως προς τα δεδομένα τα οποία διαμορφώνουν στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Το κοινό το οποίο παρακολούθησε ζωντανά την εκδήλωση συμμετείχε σε ψηφοφορία, η οποία ανέδειξε την επικρατούσα άποψη.

Andrews John Σύμβουλος Έκδοσης, The Economist

Ο John Andrews γεννήθηκε στο Birmingham της Αγγλίας. Σπούδασε στο King Edward’s School, (Birmingham) στο Κολλέγιο Pembroke, Πανεπιστήμιο Cambridge (σπουδές στα κλασικά και νέα Αραβικά) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Μέχρι που επέστρεψε στο Λονδίνο το Νοέμβριο του 2006, ο John Andrews ήταν ο πιο έμπειρος ξένος ανταποκριτής του περιοδικού The Economist. Η 24χρονη καριέρα του περιλαμβάνει θέσεις στο Λονδίνο, όπως συντάκτης για θέματα βιομηχανίας καθώς και συντάκτης για την Ασία, από τη Σιγκαπούρη και το Χόνγκ-Κόνγκ στις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον, το Παρίσι και τελικά το Λος Άντζελες. Προτού εργαστεί για το περιοδικό The Economist, ο John Andrews εργάστηκε για έξι χρόνια στην εφημερίδα Guardian και είχε την κύρια ευθύνη της κάλυψης της εφημερίδας για τον OPEC (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών) κατά τη διάρκεια της ακμής, από το 1979 έως το 1982. Συνεργάστηκε με την Guardian έχοντας πρώτα ζήσει για επτά χρόνια στον αραβικό κόσμο, πρώτα ως ακαδημαϊκός στη Λιβύη και στο Λίβανο και έπειτα ως δημοσιογράφος. Εργαζόμενος για το NBC News, κάλυψε την ειρηνευτική-παλινδρόμηση στη Μέση Ανατολή από τον Henry Kissinger και το πρώτο έτος του εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο. Ως κάτοικος της περιοχής και συνεπώς ως επισκέπτης, πήρε συνεντεύξεις από φυσιογνωμίες όπως τον Muammar Gadhafy, τον Yasser Arafat και τον Ezer Weitzman.

ΟJohn Andrews έχει εκπονήσει δύο βιβλία για την Ασία, ένα για την Ευρώπη και έχει συμβάλει με άρθρα σε πολλά άλλα βιβλία περιλαμβανομένης και της Encyclopaedia Britannica. Το τελευταίο του βιβλίο είναι το The Economist Book of Isms. Οι ειδικές του αναλύσεις στο περιοδικό The Economistέχουν καλύψει ποικίλα θέματα, όπως την πολιτική αεροδιαστημική βιομηχανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κόσμο του αθλητισμού.

Μιλά άπταιστα Αγγλικά (μητρική γλωσσα), Γαλλικά και Αραβικά.

Carson Grant Country Officer, Citi
Κανελλόπουλος Παναγιώτης Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ο κ. Κανελλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2001), καθώς και της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (2006). Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Άσκησε δικηγορία από το 2008 έως το 2012. Τον Αύγουστο του 2012 διορίστηκε Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς. Ομιλεί Αγγλικά και Γερμανικά.
Bainbridge Steve Ανώτερος αναλυτής των ευρωπαϊκών μορφών πολιτικής για την κατάρτιση, Cedefop (Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης)

O Steve Bainbridge, πρώην ιδιαίτερος γραμματέας του Υπουργού Απασχόλησης του Ην. Βασιλείου, έφυγε από το Λονδίνο για να εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΓΔ Παιδείας και Πολιτισμού) το 1994, όπου εργάστηκε για την ευρωπαϊκή πολιτική επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ), ως μέρος της ομάδας που διαπραγματεύτηκε το πρώτο πρόγραμμα Leonardo da Vinci και προετοίμασε το White Paper towards the Learning Society της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 1996 έφυγε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενταχθεί στο Cedefop (Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικός στην ανάλυση της πολιτικής της ΕΕΚ, είναι πρώην εκδότης του ευρωπαϊκού περιοδικού για την επαγγελματική κατάρτιση (1996-2001) και έχει εκπονήσει τρεις εκθέσεις του Cedefop σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση: An age of learning (1999), Learning for employment (2004) και A bridge to the future (2010).

Πρόσφατα συνέταξε την τελική έκδοση της έκθεσης του Cedefop σχετικά με τη μελλοντικές τάσεις προσφοράς και ζήτησης δεξιοτήτων στην Ευρώπη (2012) και συνέβαλε στην ανάπτυξη ενός συνόλου επαγγελματικών δεικτών για την παρακολούθηση της απόδοσης των εθνικών συστημάτων ΕΕΚ, που δημοσιεύθηκε στο On the way to 2020: data for vocational education and training policies (2013).

Σήμερα εργάζεται στον τομέα της επικοινωνίας με ενδιαφερόμενα μέρη και συντάσσει τη σειρά Briefing Notes του Cedefop.

Jacobides Michael Κάτοχος της έδρας Sir Donald Gordon Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, Αν. Καθηγητής Στρατηγικής και Επιχειρηματικότητας, London Business School

Ο Μιχαήλ Γ. Ιακωβίδης κατέχει την έδρα Sir Donald Gordon Chair of Entrepreneurship & Innovation στο London Business School και είναι Visiting Research Professor στο NYU – Stern. Έχει διατελέσει καθηγητής στο Wharton School of Business και στο Harvard Business School. Επίσης, υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου, στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και στο Singapore Managemen tUniversity. Είναι μέλος του Global Advisor yCouncil του World Economic Forum και έχει σπουδάσει στην Αθήνα, στο Cambridge, στο Stanford και στο Wharton, όπου έλαβε και το διδακτορικό του. Η έρευνα του Μιχ. Γ. Ιακωβίδη εστιάζει στο θέμα της αλλαγής: Ερευνά τη βιομηχανική εξέλιξη, νέα επιχειρηματικά μοντέλα, turnarounds και διαρθρωτικές αλλαγές σε επιχειρήσεις και επιχειρηματικούς τομείς.  Είναι συχνά ομιλητής σε κλαδικές και εταιρικές εκδηλώσεις και συνέδρια και συνεργάζεται επίσης με εταιρείες όπως την Credit Suisse, Santander,  BBVA, Zurich, EADS, Lufthansa, Vodafone, Nokia, McKinsey, PwC, KPMG, MerckSerono, Roche και το NationalHealthSystem του Ηνωμένου Βασιλείου σε θέματα ανάπτυξης στελεχών και στρατηγικής. Σε θέματα πολιτικής συνεργάζεται με το World Economic Forum, το Βρετανικό Κοινοβούλιο (για το μέλλον των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σε task force που συμβουλεύει τον Van Rompuy σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας) και ηγείται της πρωτοβουλίας www.RedesignGreece.org, η οποία στόχο έχει να υποστηρίξει τη διοικητική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Είναι Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Διοίκησης και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε κορυφαία ακαδημαϊκά περιοδικά όπως το SMJ, Organization Science, Research Policy, AMR και ICC. Γράφει στο Harvard Business Review, στους Financial Times, στοForbes.com, στο Huffington Post, στις εφημερίδες Καθημερινή και Το Βήμα και έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές στην Ελλάδα και το εξωτερικό (BBC, NPR, Ant1, Skai).

Σχετικές ομιλίες