Bodossaki Lectures on Demand

Διερμηνεία και μετάφραση κατά την προδικασία

Παπαευρυβιάδης Μάριος, Τσιμάρας Κωνσταντίνος

1 Νοεμβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 19:13 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 417
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η βιντεοσκόπηση των ομιλιών της ημερίδας έγινε στην Κύπρο από τους διοργανωτές, τους οποίους το Blod ευχαριστεί θερμά για την παραχώρηση του οπτικοακουστικού υλικού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Ακαδημία Πολιτισμού «Κυπροπαίδεια» διοργάνωσαν ημερίδα εργασίας #TranslatingEurope με τίτλο «Δικαστηριακή Διερμηνεία και Νομική Μετάφραση στην Κύπρο». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου και ώρα 09:00-16:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
 

Η δικαστηριακή διερμηνεία είναι απαραίτητη σε δικαστήρια, όπως π.χ. καταθέσεις αλλοδαπών μαρτύρων, και όπου λαμβάνει χώρα μια νομική διαδικασία όπως είναι το αστυνομικό τμήμα ανακρίσεων, μια αίθουσα συνεδριάσεων για κατάθεση ή ένας χώρος για την πραγματοποίηση ένορκης δήλωσης. Το δικαίωμα για όποιον δεν καταλαβαίνει τη γλώσσα του δικαστηρίου (ειδικά για τον κατηγορούμενο σε μια ποινική υπόθεση) προστατεύεται από τον νόμο. Το 2010 εκδόθηκε η ευρωπαϊκή Οδηγία 2010/64/ΕΕ που κατοχυρώνει το δικαίωμα σε διερμηνεία και μετάφραση κατά την ποινική διαδικασία. Ακολούθησε η ευρωπαϊκή Οδηγία 2012/13/ΕΕ σχετικά με το δικαίωμα ενημέρωσης στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών. Και οι δύο αυτές Οδηγίες ενσωματώθηκαν στην κυπριακή νομοθεσία το 2014. Η ημερίδα απευθυνόταν, μεταξύ άλλων, σε νομικούς, δικαστές, δημόσιους λειτουργούς, επαγγελματίες διερμηνείς και μεταφραστές, ακαδημαϊκούς, σχετικές ΜΚΟ, κ.ά. και εντάσσεται στην πρωτοβουλία #TranslatingEurope της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 

Την εκδήλωση άνοιξε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης, κύριος Χρίστος Ελληνίδης.

Η ομιλία του Μάριου Παπαευρυβιάδη, Υπαστυνόμου στο Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος Λευκωσίας, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα Μετάφραση και Διερμηνεία στην Αστυνομία και για τους Μετανάστες – Εφαρμογή της Οδηγίας 2012/13/ΕΕ, την οποία συντόνισε ο Κωνσταντίνος Τσιμάρας, Επίκουρος Καθηγητής και Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.


Παπαευρυβιάδης Μάριος Υπαστυνόμος στο Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος Λευκωσίας
O Μάριος Παπαευρυβιάδης είναι κάτοχος πτυχίου BSc στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Cyprus Institute of Marketing (CIM). Κατά την περίοδο 1994-1997 σπούδασε στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου και το 2001 απέκτησε MBA από το Πανεπιστήμιο του Dundee Abertay. Επίσης έχει κάνει σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας και στο Varna Free University. Πρόσφατα απέκτησε δίπλωμα (LLM) από το University of the West of England στο Bristol του Ηνωμένου Βασιλείου. Ξεκίνησε να υπηρετεί στην Αστυνομία Κύπρου το 1995, όπου εργάστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα ως υπεύθυνος για τον έλεγχο των συνόρων στη Μονάδα Ελέγχου του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας. Τα καθήκοντά του περιλάμβαναν ταξίδια με επιβατικά πλοία σε τρίτες χώρες για σκοπούς ελέγχου των διαβατηρίων. Αφότου αποφοίτησε από την Αστυνομική Ακαδημία της Κύπρου το 1997, εργάστηκε ως ανακριτής μέχρις ότου μετατέθηκε στο Τμήμα Τροχαίων Ατυχημάτων. Το 2001, προήχθη σε ασκόντα καθήκοντα Λοχία και το 2002 σε Λοχία. Το 2003 μεταφέρθηκε στο Τμήμα Ανίχνευσης Εγκλημάτων (ΤΑΕ), όπου διερευνούσε σοβαρής μορφής εγκλήματα (δολοφονίες, ληστείες, εμπορία ανθρώπων, πορνεία κτλ.). Το 2008 επέστρεψε στην Αστυνομική Ακαδημία ως εκπαιδευτής. Ένα χρόνο αργότερα μετατέθηκε πίσω στο επαρχιακό γραφείο του Τμήματος Ανίχνευσης Εγκλημάτων (ΤΑΕ) Λευκωσίας. Τέλη του 2009 προήχθη σε Επιθεωρητή και εργάστηκε ως Διοικητής Βάρδιας για το ΤΑΕ μέχρι τη μετάθεσή του στην Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) ως επικεφαλής του τμήματος επιχειρήσεων στο αρχηγείο. Από το 2015 εργάζεται στο κέντρο επιχειρήσεων του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος.
Τσιμάρας Κωνσταντίνος Αναπληρωτής Κοσμήτορας, Νομική Σχολή, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
O Κωνσταντίνος Τσιμάρας αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο δημόσιο δίκαιο και στις πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων Ι (Πάνθεον-Σορβόνη). Στο ίδιο Πανεπιστήμιο εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή και του απονεμήθηκε ο τίτλος του διδάκτορα νομικής με βαθμό «Άριστα μετ’ επαίνων». Πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα (post-doc) στα Πανεπιστήμια του Τολέδο και Λισαβόνας. Έχει διατελέσει μέλος ΔΕΠ σε ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι συγγραφέας τριών μονογραφιών και πολλών άρθρων στα ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά. Επίσης έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων.

Σχετικές ομιλίες