Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Χώρος και ήθος: Το πολιτισμικό δίπολο για την καλλιέργεια της πολιτότητας

Θεολόγου Κώστας

28 Απριλίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:27:09 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 504
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Θεολόγου Κώστας

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
28/04/2022

Διάρκεια
00:27:09

Εκδήλωση
Οι διαλέξεις του φουαγιέ

Χώρος
Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Διοργάνωση
Πολιτιστική Εταιρεία ΑΙΝΟΣ

Κατηγορία
Φιλοσοφία

Ετικέτες
Αστεακός χώρος, ήθος, ηθική, πολιτότητα

Η ηθική (συμπεριφορά και αξίες) και ο χώρος αναποδράστως συνιστούν τον πυρήνα του αστεακού πολιτισμού μας: το ήθος περιλαμβάνει τον χώρο και την ηθική. Υπό μια διπλή προοπτική, ετυμολογική και πολιτισμική, συνυφαίνονται με τρόπο αδιάρρηκτο (=ethos<Gr. ήθος, έθος). Η ηθικότητα αποκρυσταλλώνεται ως συγκεκριμένος αξιακός κώδικας σε ποικίλα περιβάλλοντα, όπως το άστυ (αστεακή ηθική) κτλ. Υπό αυτά τα δεδομένα το άστυ προφανώς αποτελεί χώρο, ώστε να αναπτύσσονται συμπεριφορικοί κώδικες των πολιτών. Το σύγχρονο ανθρώπινο είδος (τύπος) έχοντας συνείδηση αυτής της αστεακής βιοηθικής επιβάλλει τρόπον τινα έναν ηθικό κώδικα σε όλους τους πολίτες, στον οποίο περιλαμβάνεται κατ’ εξοχήν η αρετή της συγχώρεσης, δηλαδή του μοιράσματος του χώρου και της συνύπαρξης αδυνάμων και ισχυρών ανθρώπων σε κοινό χώρο. Σε αυτή την ερμηνευτική απόπειρά μας συμπλέκουμε τον χώρο ως γεννήτρια ήθους και διαμορφωτή της πολιτότητας (citizenship, ιδιότητας του πολίτη).

Η ομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των “Διαλέξεων του Φουαγιέ” και διοργανώθηκε από την Πολιτιστική Εταιρεία ΑΙΝΟΣ και τη Βιβλιοθήκη Marie Blanche με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ). Την επιστημονική ευθύνη του κύκλου είχε η Δρ Νίκη Τσιρώνη, βυζαντινολόγος στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και εταίρος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard.

Θεολόγου Κώστας Καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας του Πολιτισμού, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Ο Κώστας Θεολόγου σπούδασε Νομικά και Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris-I, Pantheon Sorbonne) στην Κοινωνική Ιστορία και Κοινωνική Θεωρία με τον Jean Marie Vincent, εισηγητή της Σχολής της Φραγκφούρτης στη Γαλλία. Το διδακτορικό δίπλωμα του από τον Τομέα Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ (2006) εστιάζει στο μηχανισμό διαμόρφωσης συλλογικής ταυτότητας και στην Κοινωνιολογία του Πολιτισμού σε πολυεθνικά αστικά περιβάλλοντα. Εστιάζει κυρίως στον τρόπο που οι άνθρωποι (κοινωνίες) διαδρούν με τα «τεχνικά» και θεσμικά περιβάλλοντα και τις αντίστοιχες δομές ακολουθώντας την πορεία της τεχνολογικής εξέλιξης (πρόοδος) από τους πρώτους πολιτισμούς μέχρι την πρόσφατη περιβαλλοντική κρίση. Η ερευνητική έμφαση αφορά στη νεοτερικότητα.

Έχει δημοσιεύσει τρία βιβλία και τρεις Σημειώσεις μαθημάτων για διδακτικές ανάγκες. Έχουν δημοσιευτεί ή βρίσκονται υπό έκδοση εικοσιμία εργασίες του σε ξενόγλωσσα και ελληνικά  περιοδικά ή/και συλλογικούς τόμους με διαδικασία κρίσης. Διδάσκει σε οκτώ μαθήματα ΠΠΣ: Εισαγωγή στη Φιλοσοφία, Ιστορία Πολιτισμού, Φιλοσοφία και Ιστορία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, Περιβαλλοντική Πολιτική, Κοινωνιολογία και Φιλοσοφία της Επιστήμης στο ΕΜΠ (2006) και Ανθρωπογεωγραφία και Υλικό Πολιτισμό της Ευρώπης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2009), σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών τριών ΑΕΙ (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ), σε μεταπτυχιακά σεμινάρια «Κριτικής Θεωρίας του Επιχειρήματος» (Λογική και Φιλοσοφία) στη Σχολή Δοκίμων Επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού και για ένα χρόνο (2008-9) δίδαξε Πολιτική Κοινωνιολογία στην Ακαδημία της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σχετικές ομιλίες