Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η εξωσωματική γονιμοποίηση σήμερα

Κοντογιάννη Έλενα, Νικολαρόπουλος Στάθης

4 Μαΐου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 66:45 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2641
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η επιστήμη στην καθημερινότητά μας στο 1ο Athens Science Festival.

Από τις 30 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιήθηκε το πρώτο φεστιβάλ επιστήμης στην Αθήνα προσκαλώντας το κοινό να εξερευνήσει τις επιστήμες που το περιβάλλουν.


Πώς το σημερινό περιβάλλον επηρεάζει τη γονιμότητα του ανθρώπου;

Μπορώ να επιλέξω το χρώμα των ματιών του παιδιού μου;

Την Κυριακή 4 Μαΐου στο Athens Science Festival o βιολόγος – κλινικός εμβρυολόγος Στάθης Νικολαρόπουλος αναζήτησε τις αιτίες της υπογονιμότητας, ενώ η εμβρυολόγος-γενετίστρια Ελένη Κοντογιάννη, μίλησε για τα παιδιά του σωλήνα χθες και σήμερα.

Κοντογιάννη Έλενα Εμβρυολόγος-Γενετιστής, Επιστημονική Διευθύντρια Ινστιτούτου Γυναικολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής «IVF and Genetics»

Η Ελένη Κοντογιάννη είναι εμβρυολόγος-γενετίστρια, με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Έκανε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου έμεινε για οκτώ χρόνια και εργάστηκε πάνω στην εξωσωματική γονιμοποίηση και την γονιμότητα. Το 1990, στο Νοσοκομείο Hammersmith, έκανε την πρώτη στον κόσμο προεμφυτευτική διάγνωση, με σκοπό την αποφυγή γέννησης παιδιών με σοβαρές γενετικές παθήσεις.  Κατά τη μεταδιδακτορική της έρευνα και εργασία στο Institute of Child Health (UK) και ΝΥU (USA), ασχολήθηκε με πρωτοποριακές μεθόδους αντιμετώπισης της ανδρικής και γυναικείας στειρότητας.

Όλες αυτές τις πρωτοποριακές τεχνικές εφαρμόζει στην Ελλάδα σαν επιστημονική διευθύντρια του κέντρου IVF & Genetics.  Το ερευνητικό της έργο εστιάζει στις νέες μεθόδους για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.

Νικολαρόπουλος Στάθης Βιολόγος - Κλινικός εμβρυολόγος

Ο δρ. Ευστάθιος Νικολαρόπουλος είναι βιολόγος-κλινικός εμβρυολόγος. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στο οποίο υπήρξε υπότροφος (1988). Σε μεταδιδακτορικό επίπεδο εργάσθηκε και εξειδικεύθηκε στη διάγνωση και θεραπεία της ανθρώπινης υπογονιμότητας σε πρωτοπόρα Ερευνητικά Ινστιτούτα και Κέντρα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής των Η.Π.Α. (W. Alton Jones Cell Science Center, Lake Placid, N.Y.; The Center for Human Reproduction, Chicago, IL.; Jones Institute for Reproductive Medicine, Norfolk, VA., 1988-1992).


Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, ανέλαβε την οργάνωση και λειτουργία των Εργαστηρίων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής σε ιδιωτικό κέντρο, καθώς και στο Μαιευτήριο «ΙΑΣΩ». Παράλληλα, ανέπτυξε συνεργασία με πρωτοπόρους επιστήμονες σε αυτόν τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα, η οποία εξελίχθηκε στη δημιουργία του Ινστιτούτου «IVF (In Vitro Fertilization) AND GENETICS» (1997), στο Εργαστήριο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του οποίου είναι μέχρι σήμερα διευθυντής. Μεταξύ των επιτευγμάτων της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου, ξεχωριστή θέση κατέχει η γονιμοποίηση ωαρίων με ακίνητα σπερματοζωάρια, μετά από βιοψία όρχεως, και ο επιτυχής τοκετός. Το επίτευγμα ανακοινώθηκε σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και στα ΜΜΕ (1997).

Ο δρ. Νικολαρόπουλος έχει ενεργό συμμετοχή σε διεθνή επιστημονικά σεμινάρια, που αφορούν νέες μεθόδους για τη θεραπεία της ανθρώπινης υπογονιμότητας, και για τον ίδιο σκοπό έχει επισκεφθεί μεγάλα Κέντρα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Αγγλία (Hammersmith, London; Bourn Hall Clinic, Cambridge). Το επιστημονικό και ερευνητικό του έργο αποτυπώνεται σε άρθρα δημοσιευμένα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά ή βιβλία, όπως και σε ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια. Επίσης, είναι μέλος πολλών Επιστημονικών Εταιρειών και του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Senior Clinical Embryologist από τη European Society of Human Reproduction and Embryology (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, 2008).

Η αύξηση των προβλημάτων γονιμότητας στην εποχή μας τον ώθησε, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, στην αναζήτηση και μελέτη των πιθανών αιτίων, ιδίως μεταξύ των περιβαλλοντικών παραγόντων και των συγχρόνων συνηθειών ζωής. Προς ενημέρωση του κοινού σχετικά με το ζήτημα αυτό, αλλά και με άλλα θέματα της ειδικότητάς του, συμμετέχει ως ομιλητής σε Ανοικτά Πανεπιστήμια, Επιμορφωτικές Εταιρείες, Συλλόγους, καθώς και στα ΜΜΕ.

Σχετικές ομιλίες