Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ηθική και Τεχνητή Νοημοσύνη

Δασκαλάκης Κωνσταντίνος, Κυριαζάνος Δημήτρης, Νούσιας Αλέξανδρος, Ζιούβελου Ξένια, Γιαννακόπουλος Γιώργος

14 Ιουλίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:56:42 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 919

Για 55η συνεχή χρονιά το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, διοργάνωσε, από τις 13 έως και τις 17 Ιουλίου 2020, το ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς και μια μεγάλη προσφορά του κέντρου στους προπτυχιακούς φοιτητές και πτυχιούχους θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης. Φέτος τo Θερινό Σχολείο ήταν διαφορετικό. Όλες οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά και οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εξέχοντες επιστήμονες από τον προσωπικό τους υπολογιστή μέσα από μία ασφαλή σύνδεση. Κάθε ημέρα είχε σχεδιαστεί προσεκτικά και περιείχε θεματικές ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες πολλοί εκ των οποίων συμμετείχαν επίσης και σε διάφορα Στρογγυλά Τραπέζια που πραγματεύονταν σημαντικά επίκαιρα θέματα στις θεματικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται ο Δημόκριτος:

• Επιστήμες Υγείας
• Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες και Εφαρμογές
• Ενέργεια –Περιβάλλον – Ασφάλεια
• Νανοτεχνολογία και Σύγχρονα Υλικά
• Υψηλές Ενέργειες, Πυρηνική Φυσική, Πυρηνική Τεχνολογία και Εφαρμογές στο Περιβάλλον, στην Υγεία, στα Υλικά και στην Πολιτιστική Κληρονομιά

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της θεματικής Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες.

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο.

Δασκαλάκης Κωνσταντίνος Καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών, MIT

Ο Κωνσταντίνος Περικλή Δασκαλάκης είναι καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην θεωρητική πληροφορική και την διεπαφή της με τα Οικονομικά, την Στατιστική, τη Θεωρία Πιθανοτήτων, και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι Κρητικός στην καταγωγή, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα όπου τελείωσε το Βαρβάκειο Πειραματικό Λύκειο το 1999. Το 2004 αποφοίτησε από τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με βαθμό 9,98 /10. Το καλοκαίρι του 2004 μετέβη στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. με υποτροφία από το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ για να ακολουθήσει διδακτορικές σπουδές στην Επιστήμη των Υπολογιστών, υπό την εποπτεία του διακεκριμένου επιστήμονα της πληροφορικής, καθηγητή Χρίστου Παπαδημητρίου. Μετά το πέρας των σπουδών του, το έτος 2008-2009, εργάστηκε ως μετα-διδακτορικός ερευνητής στα εργαστήρια της Microsoft, της οποίας ήταν υπότροφος ήδη κατά τη διάρκεια των διδακτορικών του σπουδών. Την άνοιξη του 2008 είχε προσφορές θέσης καθηγητή από πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο, ενώ από το καλοκαίρι του 2008 είναι καθηγητής στο κορυφαίο ΜΙΤ.

Η εργασία του το 2006 με τους καθηγητές Πωλ Γκόλντμπεργκ και Χρίστο Παπαδημητρίου, με θέμα ‘‘Η Υπολογιστική Πολυπλοκότητα της Ισορροπίας Νας,’’ απάντησε σε ένα επιστημονικό ερώτημα άλυτο για πάνω από 50 χρόνια, από την δημοσίευση του Τζον Νας το 1950, για την οποία ο Νας βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομικών. Η εργασία του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη εντοπίζει υπολογιστικά εμπόδια στην εφαρμοσιμότητα της ισορροπίας Νας, που υπήρξε το επίκεντρο των οικονομικών μαθηματικών, και δείχνει την ανάγκη για καινούριες πιο ρεαλιστικές έννοιες ισορροπίας. Για την εργασία τους οι Δασκαλάκης-Γκόλντμπεργκ-Παπαδημητρίου βραβεύτηκαν το καλοκαίρι του 2008 από τη Ένωση Θεωρίας Παιγνίων (Game Theory Society) με το βραβείο Καλάι, και το καλοκαίρι του 2011 από την Ένωση Βιομηχανικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (Society for Industrial and Applied Mathematics) με το βραβείο εξαιρετικής έρευνας.

Πιο πρόσφατα η έρευνα του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη επικεντρώθηκε στη μελέτη των μαθηματικών θεμελίων των δημοπρασιών, όπου γενίκευσε σε πολλαπλά αντικείμενα την επίσης βραβευμένη με Νόμπελ δημοπρασία του Ρότζερ Μάιερσον, ενώ τώρα η έρευνά του επικεντρώνεται στην Στατιστική σε πολλές διαστάσεις, και την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης τιμήθηκε το 2018 με το κορυφαίο βραβείο Νεβανλίνα από τη Διεθνή Ένωση Μαθηματικών (International Mathematical Union). Το βραβείο αυτό απονέμεται μαζί με το βραβείο Φιλντς, για εξαιρετική συνεισφορά στις μαθηματικές πτυχές των επιστημών της πληροφορίας. Το 2008 τιμήθηκε με το επίσης κορυφαίο βραβείο για την καλύτερη διδακτορική διατριβή στην πληροφορική από τη Εταιρία Επιστημόνων Πληροφορικής ACM (Association for Computing Machinery), ενώ τον Ιούνιο του 2019 τιμήθηκε ως o νεαρός επιστήμονας της χρονιάς από τον ίδιο οργανισμό με το βραβείο Grace Murray Hopper.

Έχει λάβει πολλές άλλες τιμητικές διακρίσεις. Ενδεικτικά, το 2010 τιμήθηκε από το Ίδρυμα Επιστημών της Αμερικής (National Science Foundation), και το ίδρυμα Σλόουν (Sloan Foundation). Το 2011 του απονεμήθηκε το βραβείο Ruth and Joel Spira εξαιρετικής διδασκαλίας από το ΜΙΤ. Το 2012 του απονεμήθηκε η ερευνητική υποτροφία της Microsoft, το 2017 το ερευνητικό βραβείο της Google, και το 2018 το βραβείο του ιδρύματος Simons. Τέλος, το 2013 του απονεμήθηκε το βραβείο της καλύτερης δημοσίευσης στο συνέδριο ACM Conference on Economics and Computation.

Κυριαζάνος Δημήτρης Υπεύθυνος Εκπαίδευσης, Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Ο Δρ. Κυριαζάνος κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα (2009) και Δίπλωμα (2005) Ηλεκτρολογου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) από τη Σχολή ΗΜΜΥ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Είναι Ερευνητής στη Γ' βαθμίδα στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤ) του ΕΚΕΦΕ "Δ" από το 2018 και επικεφαλής της θεματικής ενότητας "Ασφάλειας" στο Εργαστήριο Ολοκληρωμένων Συστημάτων του Ινστιτούτου. Είναι πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής ΤΕΠΑ και υπεύθυνος εκπαίδευσης του ΙΠΤ.

Έχει διατελέσει Συντονιστής και κύριος συνεισφέρων σε επιτυχημένες προτάσεις και έργα στη θεματική περιοχή της Ασφάλειας, με χρηματοδοτήσεις και έργα σε κρίσιμες και λίαν ανταγωνιστικές περιοχές όπως η ασφάλεια αεροδρομίων και κρίσιμων υποδομών, ολοκληρωμένα συστήματα ελέγχου δασοπυρόσβεσης και συστήματα ανάλυσης κινδύνου για κρίσιμες υποδομές και συνοριακούς σταθμούς. Έχει εκτατεμένη εμπειρία στη συμμετοχή και διαχείριση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στη θεματική περιοχή της ασφάλειας έχοντας συμμετάσχει και ολοκληρώσει επιτυχώς πλέον των 14 σχετικών έργων. Από τον Ιούνιο του 2019 έχει οριστεί και διατελεί Εθνικός Εκπρόσωπος στην Επιτροπή Προγράμματος H2020 για τη Θεματική Περιοχή "Ασφαλείς Κοινωνίες".

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, διεθνή συνέδρια και κεφάλαια βιβλίων περιλαμβάνουν: ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης και προστασίας Κρίσιμων Υποδομών, πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης κρίσεων, προστασία προσωπικών δεδομένων, σχεδίαση λογισμικού και πληροφοριακών συστημάτων με αρχές ιδιωτικότητας και ηθικής, ηθική και δίκαιη τεχνητη νοημοσύνη, αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων, ασφάλεια βασισμένη σε δυναμική ανάλυση κινδύνου, εφαρμογές, τεχνολογίες και αισθητήρες εντοπισμού θέσης, κινητές εφαρμογές και τεχνολογίες, διαδίκτυο των πραγμάτων, υπηρεσίες και τεχνολογίες υποστήριξης διαβίωσης, σύντηξη δεδομένων και άλλα.

Νούσιας Αλέξανδρος Νομικός Σύμβουλος

Ο Αλέξανδρος Νούσιας είναι Δικηγόρος με ειδίκευση σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, νέων μέσων επικοινωνίας και ανοικτών δεδομένων. Είναι Συνεργάτης Έρευνας στο Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπεκοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, είναι συνιδρυτής του MyData Greece και ιδρυτικό μέλος της ελληνικής πρωτοβουλίας Creative Commons.

Σύμβουλος Νομικών Υπηρεσιών σε Δημόσιους και Ιδιωτικούς Φορείς, με εκτεταμένη εμπειρία σε θέματα Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων, Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ανοιχτών Δεδομένων, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού. Διακεκριμένος εισηγητής σε πλήθος και Ευρωπαϊκές χώρες.

Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Πνευματική Ιδιοκτησία από το Πανεπιστήμιο του Manchester και πτυχίου Νομικής από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Νομικός Υπεύθυνος των Creative Commons Ελλάδος, Νομικός Υπεύθυνος του Open Data Institute – Κόμβος Αθήνας και εργάζεται ως Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων σε Ευρωπαϊκά Κονσόρτια. Παράλληλα έχει πολλές Εισηγήσεις σε διάφορα Διεθνή Συνέδρια και fora ανά τον κόσμο. Από το έτος 2008 εργάζεται ανεξάρτητα και παρέχει σε Δημόσιους και Ιδιωτικούς φορείς πλήρεις νομικές υπηρεσίες.

Ζιούβελου Ξένια Ερευνήτρια & Innovation Officer, Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Η Δρ Ξένια Ζιούβελου είναι Innovation Officer και ερευνήτρια του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (IIT) του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”. Κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα σε Internet Economics & Strategy (με υποτροφία) από το Τμήμα Οικονομικών του Lancaster University (ΗΒ). Η Ξένια είναι επίσης visiting academic στο Business School του Πανεπιστημίου του Southampton (ΗΒ) και ενεργεί ως εξωτερικός εμπειρογνώμονας καινοτομίας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του AI4People, το πρώτο παγκόσμιο φόρουμ της Ευρώπης για τις κοινωνικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, που ξεκίνησε από το Atomium – Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επιστήμης, Μέσων και Δημοκρατίας (EISMD). Η Ξένια έχει μακρά εργασιακή εμπειρία ως ερευνήτρια, λέκτορας, υπεύθυνος μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδας, στο Βέλγιο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια και υπεύθυνη καινοτομίας σε πολλά ερευνητικά και βιομηχανικά έργα, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την βιομηχανία, καλύπτοντας ποικίλους τεχνολογικούς τομείς σε διαφορετικά βιομηχανικά οικοσυστήματα. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα γεφυρώνουν τα οικονομικά και τις κοινωνικές επιστήμες με την την επιστήμη των υπολογιστών, εστιάζοντας στην καινοτομία σε προηγμένα τεχνολογικά οικοσυστήματα.

Γιαννακόπουλος Γιώργος Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" - Συνιδρυτής & CEO, SciFY

Ο Γιώργος Γιαννακόπουλος είναι συνιδρυτής και CEO της SciFY καθώς και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Εργαστήριο Μηχανικής Γνώσης και Λογισμικού (SKEL) του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος".

Απόφοιτος Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, πήρε το διδακτορικό του στην Τεχνητή Νοημοσύνη από το ΤΜΠ & ΕΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ασχολείται ερευνητικά (μεταξύ άλλων) με την επεξεργασία φυσικής γλώσσας, τη μηχανική μάθηση, την εξόρυξη δεδομένων, το σημασιολογικό ιστό, τα προσαρμοστικά συστήματα και τη βιοπληροφορική. Έχει εργαστεί σε πληθώρα ερευνητικών έργων (OntoSum, OKKAM, SYNC3, NOMAD, SemaGrow), είναι ο οργανωτής της κοινότητας MultiLing (Multilingual Multi-document Summarization) και των αντίστοιχων workshops (TAC 2011, ACL 2013). Παράλληλα έχει εργαστεί πάνω από 15 χρόνια στη βιομηχανία της πληροφορικής.

Σχετικές ομιλίες