Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Βιώσιμη Ανάπτυξη και Διοίκηση Ανθρώπινού Δυναμικού

Παπαλεξανδρή Νάνσυ

26 Απριλίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:52:32 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 32
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η σύνδεση της βιώσιμης ανάπτυξης με την διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη πριν τη δεκαετία του 2010.

Όμως πολλές δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας είχαν σαν στόχο το ανθρώπινο δυναμικό και αυτό οδήγησε σταδιακά στη δημιουργία μια νέας προσέγγισης η οποία ονομάστηκε Βιώσιμη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Αυτή έχει ως κύριο στόχο την ευημερία, την δίκαιη μεταχείριση και την μακροπρόθεσμη μέριμνα για τις ανάγκες των εργαζομένων.

Παράλληλα ο ΟΗΕ ψήφισε το 2015 τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης οι οποίοι στο χώρο των επιχειρήσεων μπορούν να υλοποιηθούν μέσω τριών κριτηρίων που αφορούν δράσεις για το Περιβάλλον, για την Κοινωνία και για την Eταιρική Διακυβέρνηση.

Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες απαιτούν την ενεργό συμμετοχή της ΔΑΔ καθώς οι εργαζόμενοι είναι συγχρόνως αποδέκτες αλλά μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην υλοποίηση δράσεων βιωσιμότητας. Ιδίως οι δράσεις που αφορούν την Κοινωνία απευθύνονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της επιχείρησης και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα Τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού για την υλοποίηση τους, συνδέοντας τα έτσι άμεσα με τους στόχους και τις δράσεις της βιώσιμης ανάπτυξης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κατά τη βιντεοσκόπηση της ομιλίας υπήρξαν τεχνικά προβλήματα με τον ήχο. Ζητούμε την κατανόησή σας.

Παπαλεξανδρή Νάνσυ Ομότιμη Καθηγήτρια Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Διετέλεσε Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού την περίοδο 2001-2007. Ήταν Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Δ.Α.Δ. από την ίδρυσή του το 2002 ως το 2011, στο οποίο εξακολουθεί να δραστηριοποιείται ως Ακαδημαϊκή Συντονίστρια. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και έλαβε M.A. από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ) και Διδακτορικό (PhD) από το Πανεπιστήμιο του Bath (Αγγλία). Έχει διδάξει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών τα μαθήματα: Οικονομική των Επιχειρήσεων, Διοίκηση Προσωπικού, Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση Παραγωγής. Επίσης, έχει διδάξει σε Μεταπτυχιακά Τμήματα του ΟΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, καθώς και ως επισκέπτρια σε Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει κάνει εισηγήσεις σε θέματα Management σε διάφορες επιχειρήσεις και Οργανισμούς. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στη διοίκηση ανθρωπίνων πόρων, την οργανωσιακή συμπεριφορά και κουλτούρα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θέματα στη δημόσια διοίκηση, δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία, και γυναίκες στο μάνατζμεντ. Έχει δημοσιεύσει μια σειρά από άρθρα σε διάφορα διεθνή περιοδικά και έχει οργανώσει μία σειρά από διεθνή συνέδρια. Είναι μέλος του διεθνούς Προγράμματος CRANET για τη Συγκριτική Μελέτη της Διοίκησης Προσωπικού που συντονίζει το Cranfield University της Αγγλίας και συμμετέχει στο Διεθνές Ερευνητικό Δίκτυο GLOBE για τα χαρακτηριστικά της Ηγεσίας και της Οργανωτικής Κουλτούρας σε 61 χώρες που συντονίζει το Wharton Business School του Παν/μίου της Pennsylvania, ΗΠΑ, καθώς και σε διάφορες άλλες διεθνείς μελέτες. Είναι Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛΕΓΥΠ).

Σχετικές ομιλίες