Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Economic Recovery vs SDGs – for or against each other? Will the Sustainable Development principles and objectives lead to better economic recovery, or will the need for quick action render Sustainable Development obsolete?

Φωτίου Στέφανος, Μητσοτάκη Αλεξάνδρα, Κουβέλης Σπύρος, Γεωργακόπουλος Θοδωρής

30 Απριλίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:57:54 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 215

Το Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου - EPLO και η διαΝΕΟσις θέλοντας να διερευνήσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στη διαδικασία επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG's) διοργανώνουν μια σειρά διαδικτυακών δημόσιων συζητήσεων ποικίλης θεματολογίας. Στόχος είναι η ενίσχυση του διαλόγου γύρω από τα κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν και η διατύπωση απόψεων για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας.

Η δεύτερη διαδικτυακή συζήτηση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Convergences Greece Forum - Συγκλίσεις, την Πέμπτη 30 Απριλίου και είχε τίτλο:"Economic Recovery vs SDGs – for or against each other? Will the Sustainable Development principles and objectives lead to better economic recovery, or will the need for quick action render Sustainable Development obsolete?".

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:

Στέφανος Φωτίου, Διευθυντής, Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ασίας-Ειρηνικού
Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Ιδρύτρια και Πρόεδρος, Συγκλίσεις - Convergences Greece Forum
Συντονιστής: Σπύρος Κουβέλης, Διευθυντής Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης EPLO
Σχολιαστής: Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Διευθυντής Περιεχομένου, διαΝΕΟσις

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της συζήτησης.

Φωτίου Στέφανος Διευθυντής, Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ασίας-Ειρηνικού

Ο Στέφανος Φωτίου είναι Διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ασία και τον Ειρηνικό (UN-ESCAP). Με αυτή την ιδιότητα σχεδιάζει, συντονίζει και διαχειρίζεται το έργο της UN-ESCAP για την αειφόρο ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή, την ποιότητα της ανάπτυξης, την αστική ανάπτυξη, τη διαχείριση φυσικών πόρων και την Agenda 2030. Προηγουμένως, εργαζόταν για 10 χρόνια στο Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) σε διάφορες θέσεις, μεταξύ των οποίων ως επικεφαλής της μονάδας "Cities and Lifestyles".

Έχει εργαστεί σε Διεθνείς Οργανισμούς, στον ιδιωτικό τομέα και σε ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Καθ 'όλη την επαγγελματική του πορεία, που ξεκίνησε στον τομέρα της έρευνας έχοντας δώσει διαλέξεις σε ορισμένα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια της Ελλάδας, έχει αναλάβει ηγετικούς ρόλους σε fora και πρωτοβουλίες διεθνούς επιπέδου, ενώ τα ατομικά και κοινά του πονήματα έχουν δημοσιευθεί ευρέως. Έχει συμμετάσχει ως επικεφαλής εμπειρογνώμονας στην ανάπτυξη πάνω από 50 εθνικών, περιφερειακών και τομεακών μελετών στρατηγικής για θέματα που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη και έχει σχεδιάσει και διαχειριστεί πλήθος προγραμμάτων, πρωτοβουλιών και έργων σε περισσότερες από 40 χώρες.

Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στα Οικονομικά των Φυσικών Πόρων, MSc στα Πληροφοριακά Συστήματα και ενός συνδυαστικού πτυχίου και μεταπτυχιακού στη διαχείριση δασών και φυσικού περιβάλλοντος.

Μητσοτάκη Αλεξάνδρα Ακτιβίστρια - Συνιδρύτρια & Πρόεδρος, World Human Forum - Ιδρύτρια &ι Πρόεδρος, Συγκλίσεις - Convergences Greece Forum

H  Αλεξάνδρα Μητσοτάκη φοίτησε στη Γερμανική Σχολή, όπου απέκτησε το γερμανικό Αbitur και συνέχισε τις σπουδές της στη Γαλλία. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι, όπου απέκτησε το πτυχίο της. Στη συνέχεια, απέκτησε πτυχίο στα Νομικά από το Πανεπιστήμιο Paris V και ειδικεύτηκε σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο αναπτυξιακό δίκαιο στο ίδιο πανεπιστήμιο. Εργάστηκε στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που εδρεύει στο Παρίσι, πρώτα στην διεύθυνση Εκπαίδευσης και κατόπιν στο Κέντρο Ανάπτυξης του οργανισμού, όπου ειδικεύτηκε περαιτέρω σε θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Tο 1998 ίδρυσε την ActionAid Ελλάς  στην οποία ήταν πρόεδρος του ΔΣ από το 2007 έως το 2017.

Από το 2009, είναι πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι, προωθώντας τον ελληνικό πολιτισμό στο γαλλόφωνο κοινό. Βλέποντας την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, το 2015 συνιδρύει και είναι πρόεδρος της ΑFI-Action Finance Initiative, της πρώτης οργάνωσης για μικροδάνεια στην Ελλάδα. Διδάσκει στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι, σεμινάριο στην Πολιτική Οικονομία και Ανάπτυξη.

Είναι συνιδρύτρια και Πρόεδρος του World Human Forum, μιας κίνησης πολιτών από όλο τον κόσμο που στόχο έχει να αποτελέσει τον καταλύτη που θα ενισχύσει την ενεργοποίηση ενός αυξανόμενου αριθμού δημιουργικών ανθρώπων, αποφασισμένων να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία. Είναι Ιδρύτρια και Πρόεδρος του "Συγκλίσεις - Convergences Greece Forum".

Κουβέλης Σπύρος Διευθυντής, Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης EPLO - πρ. Υπουργός Εξωτερικών

O Σπύρος Κουβέλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγροτική και Περιβαλλοντική Οικονομία στο Πανεπιστήμιο του Reading στη Μ. Βρετανία.

Από τις 12 Φεβρουαρίου 2012 ο Σπύρος Κουβέλης ανεξαρτητοποιήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Εξελέγη για δεύτερη θητεία Βουλευτής (Α’ Αθήνας) τον Οκτώβριο του 2009, και υπηρέτησε ως Υφυπουργός Εξωτερικών μέχρι τον Ιούνιο του 2011. Οι αρμοδιότητες του περιελάμβαναν την οικονομική και ενεργειακή διπλωματία, την περιβαλλοντική (πράσινη) και πολιτιστική διπλωματία, καθώς και την αναπτυξιακή συνεργασία και τη ανθρωπιστική βοήθεια.

Εξελέγη πρώτη φορά ως Βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές του 2007. Ήταν Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, και «σκιώδης» υπουργός περιβάλλοντος σε θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας.

Από το Μάιο του 2007 μέχρι την εκλογή του εργάστηκε στο Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον – Σχέδιο Δράσης για τη Μεσόγειο, ως αρμόδιος για την εφαρμογή της Στρατηγικής Αειφόρου Ανάπτυξης της Μεσογείου.

Το 2001 ανέλαβε τη θέση του Συντονιστή της Πρωτοβουλίας της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ για τους Μεσογειακούς Υγρότοπους – MedWet για ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Από το 2004 μέχρι την εκλογή του ήταν πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Εικαστικών Τεχνών της Ρόδου Ecofilms.

Από το 1991 μέχρι το 1997 εργάστηκε στο Ελληνικό τμήμα του WWF όπου και διατέλεσε επικεφαλής του τμήματος περιβαλλοντικών προγραμμάτων και μέλος της τριμελούς διοικητικής ομάδας που διηύθυνε την οργάνωση. Ήταν μέλος των ομάδων αγροτικής και Ευρωπαϊκής πολιτικής του Διεθνούς WWF, και πρόεδρος της Μεσογειακής ομάδας. Εργάστηκε ως σύμβουλος στο Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF στις Βρυξέλλες.

Συνεργάστηκε με το Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΚΘΕ) στην υλοποίηση του Προγράμματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ.

Μιλάει άπταιστα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και λίγα Ιταλικά.

Ιστότοπος του Σπύρου Κουβέλη

Γεωργακόπουλος Θοδωρής Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Advisory Board διαΝΕΟσις

Ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος, αρθρογράφος σε περιοδικά, μεταφραστής, επιμελητής κειμένων, και υπεύθυνος ψηφιακών media σε μεγάλο ελληνικό ΜΜΕ. Ήταν συνιδρυτής ενός digital media startup, ενώ έχει εργαστεί και ως μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων. Σήμερα είναι μέλος του Advisory Board του ανεξάρτητου μη-κερδοσκοπικό ερευνητικού οργανισμού «Διανέοσις» και αρθρογραφεί στην εφημερίδα Καθημερινή και σε άλλα ΜΜΕ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει εκδώσει πέντε βιβλία: Ένα εφηβικό μυθιστόρημα («Πέρα από την Καταιγίδα», Οξύ, 2006), μια συλλογή δημοσιογραφικών κειμένων («Αληθινές Ιστορίες», Introbooks, 2011), μια συλλογή άρθρων γνώμης («Πράγματα Που Σκέφτομαι Στο Ντους, e-book Καστανιώτης, 2014), ένα μυθιστόρημα για την ελληνική κρίση («Φεβρουάριος», Καστανιώτης, 2012) και μία αστυνομική ιστορία στα αγγλικά, με τ' όνομα "Lost and Found". Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο προσωπικό του site και στο Twitter (@tgeorgakopoulos).

Ιστότοπος του Θοδωρή Γεωργακόπουλου

Σχετικές ομιλίες

«Ιδιωτικότητα και προσωπικά δεδομένα την εποχή του κορωνοϊού»  - Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία με σεβασμό στο κράτος δικαίου και τις αξίες της δημοκρατικής κοινωνίας; (διαδικτυακή δημόσια συζήτηση) 01:43:27

Απρ 23, 2020

«Ιδιωτικότητα και προσωπικά δεδομένα την εποχή του κορωνοϊού» - Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία με σεβασμό στο κράτος δικαίου και τις αξίες της δημοκρατικής κοινωνίας; (διαδικτυακή δημόσια συζήτηση)

Σισιλιάνος Λίνος-Αλέξανδρος Μενουδάκος Κωνσταντίνος Μήτρου Λίλιαν Βενιζέλος Ευάγγελος

Γλώσσα: Ελληνική