















Καλαντζής Κωνσταντίνος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
15/12/2012
Διάρκεια
19:27
Εκδήλωση
Συνέδριο "Μεταπολίτευση: Από τη μετάβαση στη δημοκρατία στην οικονομική κρίση;"
Χώρος
Αμφιθέατρο Ινστιτούτου Goethe
Διοργάνωση
Περιοδικό Ιστορείν/Historein
Freie Universität
Ίδρυμα Friedrich Ebert - Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα
Κατηγορία
Πολιτική
Ετικέτες
μεταπολίτευση, οικονομική κρίση
Η εισήγηση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου «Μεταπολίτευση: Από τη μετάβαση στη δημοκρατία στην οικονομική κρίση;» στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας "Το «πολιτικό» και η κρίση της Μεταπολίτευσης".
Η παρουσίαση ασχολείται με την παρούσα «κρίση» ως φαντασιακή οντότητα και αναλύει μια σειρά ερμηνειών, προσλήψεων και σημασιοδοτήσεων που αναδύονται στην παρούσα συγκυρία σε διάφορα κοινωνικά πλαίσια. Η μελέτη επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίον εθνικά υποκείμενα διαφορετικών θέσεων διαπραγματεύονται την «κρίση» και τα ζητήματα συμβολικής υποτέλειας που αυτή ενέχει. Παράλληλα, εξετάζεται η αναλυτική χρησιμότητα ερμηνευτικών σχημάτων που προέρχονται από τις μετααποικιακές σπουδές και την ψυχανάλυση. Η εργασία βασίζεται σε εθνογραφική παρατήρηση και την μελέτη οπτικού και υλικού πολιτισμού και εξετάζει ποικίλα κοινωνικά πεδία, συμπεριλαμβανομένων υλικών ανταλλαγών μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων στην ορεινή Δυτική Κρήτη, εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στην Αθήνα (καλοκαίρι του 2011) και αναπαραστάσεων σε εθνικά και παγκόσμια μέσα επικοινωνίας καθώς και την πρόσληψη τους εντός Ελλάδος.
Στην παρουσίαση δίνεται έμφαση σε συγκεκριμένες έννοιες και δυναμικές που αποκτούν σημειολογική και εμπειρική βαρύτητα στο παρόν, όπως η έννοια «αντίσταση», η απόδοση χαρακτηριστικών παιδικότητας (ορμητικότητας, ανωριμότητας, κλπ.) στις ελληνικές διαμαρτυρίες από μερίδα των παγκόσμιων μέσων επικοινωνίας και τις πρόσφατες αναζητήσεις εντός Ελλάδας για μια ιθαγενή ταυτότητα που μπορεί να αποτελέσει φαντασιακά τον αντίποδα στην «διαφθορά» του σύγχρονου αστικού κόσμου.