Bodossaki Lectures on Demand

Η Ελληνική Κρίση στα Διεθνή ΜΜΕ

Αναστοπούλου Ειρήνη, Τζογόπουλος Γιώργος, Στουρνάρας Γιάννης, Χούκλη Μαρία, Knapp Martin, Κεφαλά Αλεξία

31 Μαΐου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 88:56 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 5366
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η περίοδος που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009 και βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη, αποτελεί για την Ελλάδα μία από τις πιο επώδυνες και ταραγμένες των τελευταίων δεκαετιών. Για να αποφύγει τη χρεωκοπία, η χώρα μας υπέγραψε το Μαίο του 2010 τη "συμφωνία επιβίωσης" με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ουσιαστικά τέθηκε υπό στενό διεθνή οικονομικό έλεγχο για τα επόμενα χρόνια. Οι νέες συνθήκες που άρχισαν να διαμορφώνονται, κατά μείζονα λόγο η λήψη μέτρων λιτότητας και ο περιορισμός των προνομίων διαφόρων ομάδων, έχουν προκαλέσει έκρηξη κοινωνικής οργής η οποία εκφράζεται με συνεχείς απεργίες, καταλήψεις δημοσίων κτηρίων και πορείες διαμαρτυρίας. Ωστόσο, ο οικονομικός πόλεμος, ο οποίος έχει, πράγματι, ξεκινήσει δεν έχει πεδίο μάχης του μόνον την Ελλάδα αλλά ολόκληρη της ευρωζώνη - αν όχι το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, ήταν αναμενόμενο πως τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης θα αύξαναν το ενδιαφέρον του για τη χώρα μας και τις εξελίξεις σε αυτή.

Στην ημερίδα αυτή αρχικά γίνεται μια σύντομη παρουσίαση από την Ειρήνη Αναστοπούλου ως εκπρόσωπο της Ένωσης Ακολούθων Τύπου (ΕΝΑΤ) τεσσάρων βασικών συμπερασμάτων που προέκυψαν από την ανάλυση των 57.000 δημοσιευμάτων  που καταγράφηκαν το 2010 από τα 33 Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Εξωτερικού, που λειτουργούν σε 28 χώρες και εντάσσονται οργανικά στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης (ΓΓΕ - ΓΓΕ).

Η παρουσίαση του Γιώργου Τζογόπουλου επιχειρεί να σκιαγραφήσει τον τρόπο με τον οποίο δέκα εφημερίδες από την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Ιταλία αξιολόγησαν την ελληνική κρίση από τις αρχές Οκτωβρίου 2009 ως τα τέλη Δεκεμβρίου 2010. Σκοπός είναι η παρουσίαση των σκέψεών τους τόσο για το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας όσο και για τις παθογένειες του κοινωνικοπολιτικού της συστήματος, όπως η διαφθορά και η γραφειοκρατία. Στην ανάλυση χρησιμοποιούνται ποσοτικές και ποιοτικές μέθοδοι, στις οποίες περιλαμβάνονται η επεξεργασία κειμένων και η πραγματοποίηση προσωπικών συνεντεύξεων. Τα συμπεράσματα κατηγοριοποιούνται με βάση τη χώρα προέλευσης των εφημερίδων, τον ιδεολογικό τους προσανατολισμό και τον ποιοτικό τους χαρακτήρα. Παράλληλα, η μελέτη επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα αν η κριτική που ασκήθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ είναι δικαιολογημένη και να ερμηνεύσει τον τρόπο λειτουργίας τους. Επίσης, να ανιχνεύσει τα κίνητρα που πιθανώς επηρεάζουν το έργο των ξένων ανταποκριτών και να εξετάσει πώς αυτοί αντιμετωπίζονται από την ελληνική κυβέρνηση.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Στουρνάρας, Καθηγητής Οικονομικών του πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Δ/ντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σχολιάζει και αναλύει το ζήτημα της οικονομικής κρίσης, ενώ η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη παρουσιάζει το πως τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αντιμετωπίζουν την κρίση. Τέλος ο Martin Knapp, Γενικός Δ/ντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και η Αλεξία Κεφαλά, δημοσιογράφος και ανταποκρίτρια ξένου τύπου, σχολιάζουν το θέμα από την πλευρά των ξένων ανταποκριτών.

Τη συζήτηση συντονίζει ο Κώστας Μαυροειδής, Πρόεδρος της Ένωσης Ακόλουθων Τύπου.

Αναστοπούλου Ειρήνη Εκπρόσωπος της ΕΝΑΤ - Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας - Γενική Γραμματεία Ενημερώσης

Η Ειρήνη Αναστοπούλου έχει σπουδάσει Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία και στην Αθήνα στις Διεθνείς Σπουδές και το 2010 αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και συγκεκριμένα το Τμήμα Στελεχών Επικοινωνίας.

Έχει εργαστεί με το καθεστώς του "stage" σε Βέλγιο και Γαλλία, έχει δουλέψει στην Ελλάδα σαν δικηγόρος και από το Σεπτέμβρη του 2010 έως σήμερα είναι μόνιμη υπάλληλος Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας - Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

Τζογόπουλος Γιώργος Μεταδιδακτορικός ερευνητής με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη στο ΕΛΙΑΜΕΠ

Ο Γιώργος Τζογόπουλος είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Κατά την τρέχουσα περίοδο γράφει το δεύτερο βιβλίο του με θέμα την ελληνική κρίση και τα ΜΜΕ το οποίο θα εκδοθεί από τον Ashgate τον Οκτώβριο του 2012. Ο Γιώργος σπούδασε ιστορία στο πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1998 ως το 2002 και συνέχισε σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Λονδίνο και τη Νίκαια. Το 2003 έλαβε τον πρώτο μεταπτυχιακό του τίτλο σε μεσογειακές σπουδές από το King’s College και το 2004 τον δεύτερο, σε ευρωπαϊκές και διεθνείς σπουδές από το Institut Européen des Hautes Études Internationales. Είναι διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών (σπουδών ΜΜΕ & επικοινωνιών) του πανεπιστημίου Loughborough από το Νοέμβριο του 2008 και η διδακτορική διατριβή του, που εκπονήθηκε με υποτροφία αμερικανικών σπουδών του ΙΚΥ, θα εκδοθεί ως μονογραφία με τίτλο US Foreign Policy in the European Media: Framing the Rise and Fall of Neoconservatism από τον IB TAURIS στις αρχές του 2012. Ο Γιώργος εργάστηκε ως αρθρογράφος σε θέματα πολιτικής και διεθνών σχέσεων στην εφημερίδα Απογευματινή από τον Ιανουάριο του 2007 ως τον Ιανουάριο του 2010, έχει διδάξει προπαγάνδα στο πανεπιστήμιο Loughborough και έχει συνεργαστεί ως ερευνητής με το European Council on Foreign Relations (ECFR). Mιλάει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά.

Στουρνάρας Γιάννης Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τέως Υπουργός Οικονομικών (2012-2014)

Ο Γιάννης γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (1986-1989), ειδικός σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1989-1994), τακτικό μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1994-2000), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας κ.α.

Από το 1989 διδάσκει στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέλαβε το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.

Η κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς τον όρισε Υπουργό Οικονομικών στις 26 Ιουνίου 2012, θέση την οποία κατείχε μέχρι τον Ιούνιο του 2014.

Στις 11 Ιουνίου 2014, ανακοινώθηκε πως το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, εν όψει της αποχώρησης του τότε διοικητή Γιώργου Προβόπουλου, αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο, τον διορισμό του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή, ο οποίος ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του στις 27 Ιουνίου 2014.

Χούκλη Μαρία Δημοσιογράφος

Η Μαρία Χούκλη γεννήθηκε στις Σέρρες. Σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη και εργάστηκε ως δικηγόρος επί δύο χρόνια. Το 1987 αρχίζει να εργάζεται στην ΕΤ3, αργότερα δουλεύει σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και το 2000 επιστρέφει στην κρατική τηλεόραση. Παρουσίασε εκπομπή για βιβλία ("Για μια θέση στο ράφι"), και την εκπομπή "Ομιλείτε Ελληνικά;" η οποία ασχολήθηκε με τη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας. Το 2007 εξελέγη συντονίστρια του τηλεοπτικού ντιμπέιτ πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Δούλεψε και στο ραδιόφωνο ως εκφωνήτρια. Μέχρι το καλοκαίρι του 2010 ήταν η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ΝΕΤ. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2010 ανακοινώθηκε η ένταξή της στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1 ως παρουσιάστρια του κεντρικού καθημερινού δελτίου ειδήσεων του σταθμού. Έχει εκλεγεί "Δημοσιογράφος της χρονιάς" για πολλές συνεχόμενες χρονιές.

Knapp Martin Συντονιστής του «έργου Ευρωζώνη» της Ένωσης Γερμανικών Επιμελητηρίων Βιομηχανίας και Εμπορίου (DIHK)
Μετά τις σπουδές στην Αρχαία, Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία και Ιστορία, ο Martin Knapp, από το 1983 έως το 1987, εργάστηκε στο Υπουργείο παρά τω Πρωθυπουργώ της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Αθήνα. Κατά την ίδια περίοδο εργαζόταν επίσης ως ξένος ανταποκριτής Τύπου για διάφορα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Από το 1988 έως το 2001, ο Martin Knapp ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κλάδου Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη. Από το 2001 έως το 2005, εργάστηκε ως Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της γερμανικής οικονομίας στο Βελιγράδι-Σερβία. Από το 2005 έως το 2008, εργάστηκε ως Συντονιστής του παγκόσμιου δικτύου των διμερών Επιμελητηρίων Εξωτερικού (AHK) στην Ένωση Γερμανικών Επιμελητηρίων Βιομηχανίας και Εμπορίου (DIHK) στο Βερολίνο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Martin Knapp ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας στην Αθήνα. Τώρα συντονίζει το «Σχέδιο Ευρωζώνη »του DIHK και ασχολείται με τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας των χωρών που επηρεάζονται περισσότερο από την Ευρωκρίση.
Κεφαλά Αλεξία Δημοσιογράφος και Ανταποκρίτρια Ξένου Τύπου

Η Αλεξία Κεφαλά σπούδασε στην Γαλλία, όπου και δούλευε ως ανταποκρίτρια της ελληνικής καθημερινής εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ". Επιστρέφοντας στην Ελλάδα και μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την εφημερίδα "Καθημερινή" και είναι ανταποκρίτρια της γαλλικής "Figaro" αλλά και του τηλεοπτικού σταθμού "France 24".

1. Tuchman, Gaye. Making the News: A study in the Construction of Reality. Free Press - Collier Macmillan, London and New York, 1978
 
2. Golding, Peter and Murdock Graham, 'Culture, Communications and Political Economy', Curran James and Gurevitch Michael (εκδ.) Mass Media and Society. Edward Arnold, London - New York - Melbourne - Auckland, 1991, σσ. 60-83
 
3. McManus, John H., 'Market Driven Journalism: Let the Citizen Beware, Howard Tumber' (εκδ), News: A Reader. Oxford University Press, Oxford - New York, 1999), σσ. 180-190
 
4. Herman, Edward S. and Chomsky, Noam. Manufacturing Consent: The Political Economy of the Mass Media. Pantheon, New York, 1988
 
5. Curran, James. Media and Power. Routledge, London and New York, 2002, σελ. 127
 
6. Bagdikian, Ben H. 'The Media Monopoly', Howard Tumber (εκδ.), News: A Reader. Oxford University Press, Oxford - New York, 1999, σσ. 148-154
 
7. Barber, Tony. 'The Euro: Dinner on the Edge of the Abyss', Financial Times, October 10, 2010
 
8. Tzogopoulos, George N. US Foreign Policy in the European Media: Framing the Rise and the Fall of Neoconservatism. I.B. Tauris, London - New York, 2011

Σχετικές ομιλίες