Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Ελληνική Κρίση στα Διεθνή ΜΜΕ

Αναστοπούλου Ειρήνη, Τζογόπουλος Γιώργος, Στουρνάρας Γιάννης, Χούκλη Μαρία, Knapp Martin, Κεφαλά Αλεξία

31 Μαΐου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 88:56 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 5464
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η περίοδος που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009 και βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη, αποτελεί για την Ελλάδα μία από τις πιο επώδυνες και ταραγμένες των τελευταίων δεκαετιών. Για να αποφύγει τη χρεωκοπία, η χώρα μας υπέγραψε το Μαίο του 2010 τη "συμφωνία επιβίωσης" με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ουσιαστικά τέθηκε υπό στενό διεθνή οικονομικό έλεγχο για τα επόμενα χρόνια. Οι νέες συνθήκες που άρχισαν να διαμορφώνονται, κατά μείζονα λόγο η λήψη μέτρων λιτότητας και ο περιορισμός των προνομίων διαφόρων ομάδων, έχουν προκαλέσει έκρηξη κοινωνικής οργής η οποία εκφράζεται με συνεχείς απεργίες, καταλήψεις δημοσίων κτηρίων και πορείες διαμαρτυρίας. Ωστόσο, ο οικονομικός πόλεμος, ο οποίος έχει, πράγματι, ξεκινήσει δεν έχει πεδίο μάχης του μόνον την Ελλάδα αλλά ολόκληρη της ευρωζώνη - αν όχι το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, ήταν αναμενόμενο πως τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης θα αύξαναν το ενδιαφέρον του για τη χώρα μας και τις εξελίξεις σε αυτή.

Στην ημερίδα αυτή αρχικά γίνεται μια σύντομη παρουσίαση από την Ειρήνη Αναστοπούλου ως εκπρόσωπο της Ένωσης Ακολούθων Τύπου (ΕΝΑΤ) τεσσάρων βασικών συμπερασμάτων που προέκυψαν από την ανάλυση των 57.000 δημοσιευμάτων  που καταγράφηκαν το 2010 από τα 33 Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Εξωτερικού, που λειτουργούν σε 28 χώρες και εντάσσονται οργανικά στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης (ΓΓΕ - ΓΓΕ).

Η παρουσίαση του Γιώργου Τζογόπουλου επιχειρεί να σκιαγραφήσει τον τρόπο με τον οποίο δέκα εφημερίδες από την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Ιταλία αξιολόγησαν την ελληνική κρίση από τις αρχές Οκτωβρίου 2009 ως τα τέλη Δεκεμβρίου 2010. Σκοπός είναι η παρουσίαση των σκέψεών τους τόσο για το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας όσο και για τις παθογένειες του κοινωνικοπολιτικού της συστήματος, όπως η διαφθορά και η γραφειοκρατία. Στην ανάλυση χρησιμοποιούνται ποσοτικές και ποιοτικές μέθοδοι, στις οποίες περιλαμβάνονται η επεξεργασία κειμένων και η πραγματοποίηση προσωπικών συνεντεύξεων. Τα συμπεράσματα κατηγοριοποιούνται με βάση τη χώρα προέλευσης των εφημερίδων, τον ιδεολογικό τους προσανατολισμό και τον ποιοτικό τους χαρακτήρα. Παράλληλα, η μελέτη επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα αν η κριτική που ασκήθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ είναι δικαιολογημένη και να ερμηνεύσει τον τρόπο λειτουργίας τους. Επίσης, να ανιχνεύσει τα κίνητρα που πιθανώς επηρεάζουν το έργο των ξένων ανταποκριτών και να εξετάσει πώς αυτοί αντιμετωπίζονται από την ελληνική κυβέρνηση.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Στουρνάρας, Καθηγητής Οικονομικών του πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Δ/ντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σχολιάζει και αναλύει το ζήτημα της οικονομικής κρίσης, ενώ η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη παρουσιάζει το πως τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αντιμετωπίζουν την κρίση. Τέλος ο Martin Knapp, Γενικός Δ/ντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και η Αλεξία Κεφαλά, δημοσιογράφος και ανταποκρίτρια ξένου τύπου, σχολιάζουν το θέμα από την πλευρά των ξένων ανταποκριτών.

Τη συζήτηση συντονίζει ο Κώστας Μαυροειδής, Πρόεδρος της Ένωσης Ακόλουθων Τύπου.

Αναστοπούλου Ειρήνη Εκπρόσωπος της ΕΝΑΤ - Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας - Γενική Γραμματεία Ενημερώσης

Η Ειρήνη Αναστοπούλου έχει σπουδάσει Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία και στην Αθήνα στις Διεθνείς Σπουδές και το 2010 αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και συγκεκριμένα το Τμήμα Στελεχών Επικοινωνίας.

Έχει εργαστεί με το καθεστώς του "stage" σε Βέλγιο και Γαλλία, έχει δουλέψει στην Ελλάδα σαν δικηγόρος και από το Σεπτέμβρη του 2010 έως σήμερα είναι μόνιμη υπάλληλος Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας - Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

Τζογόπουλος Γιώργος Επιστημονικός Συνεργάτης, Begin Sadat Center for Strategic Studies (BESA) - Ερευνητής, ΕΛΙΑΜΕΠ - Διδάσκων, ΔΠΘ

Ο Δρ Γιώργος Ν. Τζογόπουλος είναι Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ ως ειδικός σε θέματα ΜΜΕ, διεθνών σχέσεων και κινεζικών υποθέσεων. Είναι επίσης Διευθυντής Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας στο Centre international de formation européenne (CIFE) και Διδάσκων διεθνών σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Επιπλέον, ο Δρ Τζογόπουλος είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Begin Sadat Center for Strategic Studies (BESA) του Ισραήλ, όπου συντονίζει τις ηλεκτρονικές συζητήσεις του σε διάφορα διεθνή θέματα. Επίσης, είναι συνδιοργανωτής του πρόσφατα ιδρυθέντος Ελληνοϊσραηλινού Φόρουμ υπό την αιγίδα της B’nai B’rith International.

Το καλοκαίρι του 2017 ο Δρ Τζογόπουλος επελέγη ως «young leader» από τη Διπλωματική Ακαδημία της Κίνας και την άνοιξη του 2019 ήταν υπότροφος στο πλαίσιο του International Visitor Leadership Programme (IVLP) του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων: US Foreign Policy in the European Media: Framing the Rise and Fall of Neoconservatism (IB TAURIS), The Greek Crisis in the Media: Stereotyping in the International Press (Ashgate), και Κατανοώντας την Κίνα: Προς Ένα Νέο Modus Vivendi με τον Δυτικό Κόσμο (Ι.Σιδέρης, υπό έκδοση). Είναι τακτικός αρθρογράφος στους Global Times, το china.org.cn, τη Jerusalem Post και TA NEA. Το έργο του εμφανίζεται σε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Στουρνάρας Γιάννης Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος - τέως Υπουργός Οικονομικών (2012-2014)

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Δεκεμβρίου 1956. Τελείωσε το Δημόσιο Γυμνάσιο Φιλοθέης το 1974 και αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978. Απέκτησε Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό τίτλο (MPhil 1980, DPhil 1982) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο οποίο και εργάστηκε από το 1981 έως το 1985 ως Research Fellow και Lecturer στο Κολλέγιο St. Catherine΄s και ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών. Σήμερα είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Την περίοδο 1986-1989 εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε θέματα Δημοσίων Επιχειρήσεων και Εισοδηματικής Πολιτικής και στη συνέχεια της Τράπεζας της Ελλάδος (1989-1994) σε θέματα Νομισματικής Πολιτικής. Ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, από το 1994 έως τον Ιούλιο του 2000, συμμετείχε στο σχεδιασμό της μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής εκπροσωπώντας το Υπουργείο στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμμετείχε επίσης στις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ και είχε την ευθύνη για τις ετήσιες διαβουλεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΟΟΣΑ. Από το 1994 έως το 1997 ήταν Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ενώ από το 1998 έως τον Ιούλιο του 2000 ήταν μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους. Από το 2000 μέχρι το 2004 ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Από το 2005 έως το 2008 ήταν Διευθύνων Σύμβουλος στην ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακή. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής στο ΙΟΒΕ (Σεπτέμβριος 2009 –Ιούνιος 2012) και Υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση (Μάιος-Ιούνιος 2012).

Από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2014 ήταν Υπουργός Οικονομικών.

Είναι Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από τον Ιούνιο του 2014.

Χούκλη Μαρία Δημοσιογράφος

Η Μαρία Χούκλη γεννήθηκε στις Σέρρες. Σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη και εργάστηκε ως δικηγόρος επί δύο χρόνια. Το 1987 αρχίζει να εργάζεται στην ΕΤ3, αργότερα δουλεύει σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και το 2000 επιστρέφει στην κρατική τηλεόραση. Παρουσίασε εκπομπή για βιβλία ("Για μια θέση στο ράφι"), και την εκπομπή "Ομιλείτε Ελληνικά;" η οποία ασχολήθηκε με τη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας. Το 2007 εξελέγη συντονίστρια του τηλεοπτικού ντιμπέιτ πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Δούλεψε και στο ραδιόφωνο ως εκφωνήτρια. Μέχρι το καλοκαίρι του 2010 ήταν η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ΝΕΤ. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2010 ανακοινώθηκε η ένταξή της στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1 ως παρουσιάστρια του κεντρικού καθημερινού δελτίου ειδήσεων του σταθμού. Έχει εκλεγεί "Δημοσιογράφος της χρονιάς" για πολλές συνεχόμενες χρονιές.

Knapp Martin Συντονιστής του «έργου Ευρωζώνη» της Ένωσης Γερμανικών Επιμελητηρίων Βιομηχανίας και Εμπορίου (DIHK)

Μετά τις σπουδές στην Αρχαία, Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία και Ιστορία, ο Martin Knapp, από το 1983 έως το 1987, εργάστηκε στο Υπουργείο παρά τω Πρωθυπουργώ της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Αθήνα. Κατά την ίδια περίοδο εργαζόταν επίσης ως ξένος ανταποκριτής Τύπου για διάφορα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Από το 1988 έως το 2001, ο Martin Knapp ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κλάδου Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη. Από το 2001 έως το 2005, εργάστηκε ως Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της γερμανικής οικονομίας στο Βελιγράδι-Σερβία. Από το 2005 έως το 2008, εργάστηκε ως Συντονιστής του παγκόσμιου δικτύου των διμερών Επιμελητηρίων Εξωτερικού (AHK) στην Ένωση Γερμανικών Επιμελητηρίων Βιομηχανίας και Εμπορίου (DIHK) στο Βερολίνο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Martin Knapp ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας στην Αθήνα. Τώρα συντονίζει το «Σχέδιο Ευρωζώνη »του DIHK και ασχολείται με τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας των χωρών που επηρεάζονται περισσότερο από την Ευρωκρίση.

Κεφαλά Αλεξία Δημοσιογράφος - Ανταποκρίτρια Ξένου Τύπου

Η Αλεξία Κεφαλά σπούδασε στην Γαλλία, όπου και δούλευε ως ανταποκρίτρια της ελληνικής καθημερινής εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ". Επιστρέφοντας στην Ελλάδα και μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την εφημερίδα "Καθημερινή" και είναι ανταποκρίτρια της γαλλικής "Figaro" αλλά και του τηλεοπτικού σταθμού "France 24".

1. Tuchman, Gaye. Making the News: A study in the Construction of Reality. Free Press - Collier Macmillan, London and New York, 1978
 
2. Golding, Peter and Murdock Graham, 'Culture, Communications and Political Economy', Curran James and Gurevitch Michael (εκδ.) Mass Media and Society. Edward Arnold, London - New York - Melbourne - Auckland, 1991, σσ. 60-83
 
3. McManus, John H., 'Market Driven Journalism: Let the Citizen Beware, Howard Tumber' (εκδ), News: A Reader. Oxford University Press, Oxford - New York, 1999), σσ. 180-190
 
4. Herman, Edward S. and Chomsky, Noam. Manufacturing Consent: The Political Economy of the Mass Media. Pantheon, New York, 1988
 
5. Curran, James. Media and Power. Routledge, London and New York, 2002, σελ. 127
 
6. Bagdikian, Ben H. 'The Media Monopoly', Howard Tumber (εκδ.), News: A Reader. Oxford University Press, Oxford - New York, 1999, σσ. 148-154
 
7. Barber, Tony. 'The Euro: Dinner on the Edge of the Abyss', Financial Times, October 10, 2010
 
8. Tzogopoulos, George N. US Foreign Policy in the European Media: Framing the Rise and the Fall of Neoconservatism. I.B. Tauris, London - New York, 2011

Σχετικές ομιλίες