Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Περιορισμός των δαπανών

Μάρδας Δημήτρης

4 Ιουλίου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 13:49 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1643

Υγεια: Κύριος χώρος περιορισμού των δαπανών είναι ο χώρος της υγείας και ειδικότερα οι προμήθειες της υγείας. Κατ' εκτίμηση μπορούν αν εξοικονομηθούν 1,5-2 δις ευρώ. Λύσεις: Εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διαγωνιστικών διαδικασιών (συμφωνίες πλαίσιο, δημοπρασίες (reverse auction), γενίκευση των μειοδοτικών διαγωνισμών, άλλοι μέθοδοι λειτουργίας του Παρατηρητηρίου τιμών Υγείας, όπως και των τιμών του ΙΚΑ (που διαφέρουν θεαματικά από εκείνες του Παρατηρητηρίου Υγείας) και η απλούστευση των διαδικασιών αναφορικά με τις προσφυγές.

Υπουργείο Εσωτερικών: Να ακολουθηθεί η ίδια πολιτική και να καταργηθεί η υπέρμετρη γραφειοκρατία στο χώρο των προμηθειών του Δημοσίου. Άμεση εφαρμογή μόνο των Οδηγιών της ΕΕ και του προς διαμόρφωση νέου Κανονισμού Προμηθειών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Ένας Κανονισμός προμηθειών για όλους.

Δημιουργία μιας ενιαίας αρχής προμηθειών (προβλέπεται από το Μνημόνιο) με εποπτικό ρόλο, που θα βασίζεται σε συγκεκριμένη μέθοδο. Βασικό της εργαλείο μια ex post εποπτεία.

Άρθρο 135 της Συνθήκης και μερική ενεργοποίηση μέσω αυτού (μέσω του Άρθρου 140 παρ 1). Το Άρθρο 135 είναι στη θέση του καταργηθέντος άρθρου 115 της ΣΕΚ. Στόχος η περιορισμένη εφαρμογή μιας Buy National Policy μόνο για τις προμήθειες (υλικά).

Δαπάνες άμυνας: α) Ανάπτυξη υπεργολαβιών με εργολάβους βιομηχανίες οπλικών συστημάτων της υπόλοιπης Ευρώπης και β) εξαίρεση από τις νέες Οδηγίες της ΕΕ με σκοπό το άνοιγμα των προμηθειών των υλικών για οπλικά συστήματα.

Σκέλος Ανάπτυξης

Ξένες Επενδύσεις: Αλλαγή των διαδικασιών προσέλκυσης των ξένων επενδύσεων.

Πολιτική ΜΜΕ: Εφαρμογή νέων μέτρων (best practices) που ισχύουν στα κράτη μέλη της ΕΕ, απόλυτα συμβατών με τον κοινοτικό ανταγωνισμό. 

Μάρδας Δημήτρης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Δημήτρης Μάρδας, από το 2008, είναι Επικεφαλής Ομάδας Εργασίας για το Εμπόριο - Παραγωγή του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ. To 2007 ήταν υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Μαρτίου 1955. Εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη το 1956 και από τότε ζει εκεί. Αποφοιτώντας από το Ε΄Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης, συνέχισε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου έλαβε το πτυχίο του το 1979 και στο οποίο υπηρετεί σήμερα. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris I-Sorbone (1979-1980) Paris II-Panthéon, (1980-1982) και έλαβε τον τίτλο του Διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Paris II- Panthéon στις 4 Ιουλίου του 1990.

Εργάστηκε στη Γενική Διεύθυνση των Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων (Γ.Δ.ΙΙ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πρώτη φορά, το 1987. Από το τέλη 1992 έως τα τέλη του 1994 εργάστηκε πάλι στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρχικά στη Γενική Διεύθυνση της Εσωτερικής Αγοράς – Βιομηχανικών Υποθέσεων (Γ.Δ.ΙΙΙ) και ακολούθως, στην Γενική Διεύθυνση της Εσωτερικής Αγοράς (Γ.Δ. ΧV). Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες, κατά το 1992-94 συμμετείχε, ως μέλος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις διαπραγματεύσεις του «Γύρου της Ουρουγουάης».

Από τον Απρίλιο του 2000 έως το Φεβρουάριο του 2002 τοποθετήθηκε ως Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και από τον Οκτώβριο του 2002 έως τον Απρίλιο του 2004 ορίστηκε στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ). Το 2004 εκλέχθηκε εκπρόσωπος στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων (ΣτΑ) του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Από το 2005 είναι μέλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) του Νομού της Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπος του Α.Π.Θ.

Από το Νοέμβρη του 2008 είναι Γραμματέας του Τομέα Εμπορίου και Παραγωγής του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ και από το 2011 είναι εκλεγμένο μέλος της Τοπικής Διοίκησης του Περ. Τμήματος της Κεντρικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΟΕΕ) με την ΠΑΣ-Ο.

Έχει γράψει τα ακόλουθα βιβλία: «Οι σοσιαλιστές του 19ου αιώνα»-1977, «Ελλάδα-ΕΟΚ. Η Ελληνική γεωργία και το πρόβλημα της ένταξης της στην ΕΟΚ»-1978, «Οι επιπτώσεις της Ενιαίας Αγοράς στο Ελληνικό Εξαγωγικό Εμπόριο. Μια ενδοκλαδική ανάλυση»-1993, «Από την ΕΟΚ στην ΕΕ»-2005, -«Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις»-2006, «Οικονομικά των Προμηθειών του Δημοσίου»-2006. Εχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων στα αγγλικά και γαλλικά με θέμα το διεθνές εμπόριο, τις ξένες επενδύσεις, την τεχνολογική έρευνα και την πολιτική των προμηθειών του Δημοσίου.

Ιστοσελίδα του Δημήτρη Μάρδα

Σχετικές ομιλίες