Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πότε τελείωσαν οι χούντες; Το φά(ντα)σμα των μεταβάσεων στην συλλογική μνήμη και την δημόσια ιστορία στην Ελλάδα και την Ισπανία

Κορνέτης Κωστής

16 Δεκεμβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 32:39 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2134
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η εισήγηση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου «Μεταπολίτευση: Από τη μετάβαση στη δημοκρατία στην οικονομική κρίση;» στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας "Οι Συγκριτικές Διαστάσεις των Μεταπολιτεύσεων".

Αυτή η ανακοίνωση δεν καταπιάνεται τόσο με τις ίδιες τις δημοκρατικές μεταβάσεις της δεκαετίας του 1970 στην Ελλάδα και την Ισπανία, αλλα με τις κληρονομιές τους και τον τρόπο αντιμετώπισης τους στη δημόσια σφαίρα. Πραγματεύεται το ακανθώδες ζήτημα της σχέσης ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν και το πώς η δημόσια μνήμη όσον αφορά τις μεταβάσεις έχει μετασχηματιστεί απο την εποχή των μεταβάσεων ως την παρούσα οικονομική κρίση που έπληξε τις δυο χώρες ταυτόχρονα, δημιουργώντας την ανάγκη επανεκτίμησης των μετα-αυταρχικών φαινομένων.Η ανακοίνωση συμπεραίνει πως ενώ η Ισπανία περνάει απο την φαση της αμνησίας στην φάση της ανάκτησης της μνήμης, και απο τον απόλυτο εξωραϊσμό της μετάβασης στην αποκαθήλωση της, στην ελλάδα η πεποίθηση ότι η Μεταπολίτευση ήταν μια ακαθόριστη διαδικασία μακράς διάρκειας συνεχίζει να δίνει λαβή σε παρανοήσεις και προβολές κάθε είδους.

Κορνέτης Κωστής Ιστορικός - Ερευνητής, Πανεπιστήμιο Carlos III (Μαδρίτη)

Ο Κωστής Κορνέτης σπούδασε ιστορία και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian's του Μονάχου και War Studies και Modern Greek Studies στο Πανεπιστήμιο King's College του Λονδίνου. Έκανε το μάστερ του πάνω στη σύγχρονη ιστορία στο University College του Λονδίνου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο τμήμα Ιστορίας και Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, με θέμα το φοιτητικό κίνημα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών (υπό έκδοση, Berghahn Books). Έχει διατελέσει υπότροφος της ισπανικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη, επισκέπτης ερευνητής στη Σορβόννη και Visiting Global Scholar στο New York University, όπου παρακολούθησε μαθήματα Film Studies με έμφαση στο ντοκιμαντέρ.

Εχει διδάξει ιστορία ως επισκέπτης καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Brown, καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Τα ενδιαφέροντά του στρέφονται στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτισμική ιστορία. Πρόσφατα κυκλοφορησε στις εκδόσεις Πόλις το βιβλίο του "Τα παιδιά της Δικτατορίας. Φοιτητική αντίσταση, πολιτισμικές πολιτικές και η μακρά δεκαετία του εξήντα στην Ελλάδα".

Εργάζεται ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Carlos III της Μαδρίτης.

Άρθρα του σχετικά με τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτισμική ιστορία έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι τακτικός συνεργάτης του ένθετου "Βιβλιοδρόμιο" της εφημερίδας "Τα Νέα".

Σχετικές ομιλίες