Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ανοικτό Φόρουμ για την Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο - Εισαγωγικές ομιλίες

Χατζηβασιλειάδης Ιωάννης, Αλεξόπουλος Απόστολος

10 Ιουνίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 21:59 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 802

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015, στην Αθήνα, το Ανοικτό Φόρουμ του ΙΕΝΕ για την «Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο», με τη συμμετοχή στελεχών εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα, ειδικών και κρατικών αξιωματούχων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ειδική μελέτη του Ινστιτούτου για την στρατηγική της χώρας στην έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων.
 

Μέσα από τις εργασίες του Ανοικτού Φόρουμ του ΙΕΝΕ παρουσιάστηκε και αξιολογήθηκε η πρόοδος των ερευνών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ, παράλληλα, αναδείχθηκαν οι μελλοντικές προοπτικές του τομέα.
 

Το Ανοικτό Φόρουμ για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο ξεκίνησε με χαιρετισμό - ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΠΕΝ, κ. Απόστολου Αλεξόπουλου.
 

Η εναρκτήρια συνεδρία της εκδήλωσης, υπό τον συντονισμό του Προέδρου του ΙΕΝΕ κ. Γιάννη Χατζηβασιλειάδη, συνεχίστηκε με την παρουσίαση της τελευταίας μελέτης του Ινστιτούτου, η οποία ήταν αφιερωμένη στην «Στρατηγική για την έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα». Τη μελέτη παρουσίασαν οι συγγραφείς της, κκ. Κωστής Σταμπολής (Εκτελεστικός Διευθυντής και Αντιπρόεδρος ΙΕΝΕ), Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου (Γεωλόγος Πετρελαίων, Technical Advisor της Energean Oil & Gas, Μέλος Δ.Σ. ΙΕΝΕ) και Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, (Δικηγόρος, Partner KGDI και Μέλος Δ.Σ. ΙΕΝΕ). Ακολούθησε συζήτηση και σύντομη παρέμβαση από τον καθ. Γιάννη Μανιάτη, Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιώς και Πρώην Υπουργό ΠΕΚΑ.
 

Στη συνέχεια, έλαβε χώρα η δεύτερη συνεδρία του Ανοικτού Φόρουμ, με συντονιστή τον Δρ. Κωνσταντίνο Νικολάου. Στο πλαίσιο αυτής της συνεδρίας, η Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) καθ. Σοφία Σταματάκη, σε μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση, ανέλυσε τις λεπτομέρειες του 2ου Διεθνούς Γύρου Παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που αφορά στις 20 θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και Νότιας Κρήτης, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών από τις υποψήφιες την 14 Ιουλίου 2015.
 

Ο Δρ. Charles Ellinas, Διευθύνων Σύμβουλος της Cyprus Natural Hydrocarbons Company Ltd, ανέπτυξε, στη συνέχεια, διάφορες πτυχές των ερευνών και της παραγωγής υδρογονανθράκων σε Κύπρο και Ισραήλ.
 

Ακολούθησαν σύντομες παρουσιάσεις των κκ. Δρ. Σπυρίδωνος Μπέλλα, στελέχους (Upstream Expert) της Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων του ΥΠΑΠΕΝ, Ιωάννη Γρηγορίου, Διευθυντή Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛ.ΠΕ., Μαθιού Ρήγα, Διευθύνοντος Συμβούλου της Energean Oil & Gas και Δρ. Ηλία Κονοφάγου, Χημικού Μηχανικού και Εκτελεστικού Αντιπρόεδρου της Flow SA, οι οποίοι, στη συνέχεια, συμμετείχαν σε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης.
 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την διατύπωση των συμπερασμάτων εκ μέρους των διοργανωτών.
 

Χορηγοί του Ανοικτoύ Φόρουμ του ΙΕΝΕ για την «Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο» ήταν οι εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.) και Energean Oil & Gas.

Χατζηβασιλειάδης Ιωάννης Πρόεδρος, Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Ο Ιωάννης Χατζηβασιλειάδης είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από το οποίο απεφοίτησε το 1960.  Από το 1962 μέχρι το 1990 εργάσθηκε στη ΔΕΗ, αρχικά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ως διευθυντής υδροηλεκτρικών σταθμών Λούρου και Άγρα-Εδεσσαίου-Ναούσης-Βεροίας-Σερρών, σε εργοτάξια κατασκευής υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών σταθμών, καθώς και στην έρευνα γεωθερμικών πεδίων για ηλεκτροπαραγωγή.

Από τα μέσα της δεκαετίας του '70 ανέλαβε την ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή που οδήγησε στην εγκατάσταση του πρώτου αιολικού πάρκου στην Ευρώπη και του πρώτου φωτοβολταϊκού σταθμού, στην Κύθνο με μεγάλη διεθνή απήχηση, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών.

Από το 1990 εργάσθηκε ως Σύμβουλος Μηχανικός με σημαντικά έργα στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επί σειρά ετών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως αξιολογητής ερευνητικών έργων, στη διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων στην ενέργεια και ως τεχνικός σύμβουλος σε μεγάλα ερευνητικά έργα για τα μελλοντικά ηλεκτρικά δίκτυα με ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μέλος εθνικών και διεθνών αποστολών για συνεργασία στην επιστημονική έρευνα και τεχνολογία στον ενεργειακό τομέα. Μέλος επιστημονικών επιτροπών συνεδρίων και προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή συνέδρια και ειδικές επιστημονικές εκδηλώσεις, ενώ έχει παρουσιάσει πάνω από 80 εργασίες σε διεθνή και εθνικά συνέδρια.

Εθνικός Αντιπρόσωπος στην Τεχνολογική Πλατφόρμα Φωτοβολταϊκών της ΕΕ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης.

Αλεξόπουλος Απόστολος Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο Απόστολος Αλεξόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωλογίας και Γεωλογικών Χαρτογραφήσεων του ιδίου τμήματος. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γεωλογίας (1976) και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών (1990).

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα Υδρογεωλογίας, Διαχείρισης Υδατικών Πόρων και Προστασίας του Περιβάλλοντος. Έχει έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα τόσο στο χώρο του Πανεπιστημίου όσο και στο χώρο των Γεωτεχνικών.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας (Ε.Γ.Ε.), Αντιπρόεδρος Συλλόγου Διδασκόντων Σχολής Θετικών Επιστημών, είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Υδρογεωλόγων, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Τεχνικής Γεωλογίας, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Περιβαλλοντικής Γεωλογίας, μέλος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) πρόεδρος της Επιτροπής των Γεωλόγων στο Παράρτημα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. της Αν. Στερεάς Ελλάδας, μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας και αναπληρωματικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων.

Ο κ. Αλεξόπουλος είναι μέλος πολλών επιστημονικών συλλόγων και εταιριών που σχετίζονται με τη Γεωλογία.

Έλαβε το Πτυχίο της Γεωλογίας του Παν/μίου Αθηνών το 1976 και αφού περάτωσε τη στρατιωτική του θητεία (1978) εργάστηκε στη Δ.Ε.Η. (Δεκ.1978-Ιουν.1980), στη μελέτη και κατασκευή των υδροηλεκτρικών φραγμάτων Στράτου και Πουρναρίου, και στο τότε Υπουργείο Γεωργίας (Δεκ.1980-Μαρ.1982), ασχολούμενος με υδρογεωλογικές έρευνες και μελέτες, ευστάθεια πρανών, κατολισθήσεις, επίβλεψη διάνοιξης υδρογεωτρήσεων και δοκιμαστικές αντλήσεις. Το 1982 προσλήφθηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Εργαστήριο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1990 έγινε διδάκτορας των Γεωλογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1991 εκλέχτηκε στη βαθμίδα του Λέκτορα στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1996 στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και το 2001 στη βαθμίδα του Αναπληρωτού Καθηγητή, θέση και τίτλο που κατέχει μέχρι σήμερα.

Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει εξήντα τέσσερις δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και τη συγγραφή πολυάριθμων σημειώσεων για τους φοιτητές του Γεωλογικού τμήματος του Παν/μίου Αθηνών και του τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Συμμετείχε σε πενήντα ερευνητικά προγράμματα (υδρογεωλογικού ή γενικότερου γεωλογικού ενδιαφέροντος ή έχοντα άμεσα σχέση με τα γνωστικά αντικείμενα της Δυναμικής - Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας), μερικά σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Χανίων, με το Πανεπιστήμιο Πατρών ή με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Είναι άριστος χρήστης των Η/Υ και γνώστης και χρήστης πολλών προγραμμάτων που έχουν σχέση με την Υδρογεωλογία (μοντέλα, αντλήσεις, υδροχημεία κλπ), την Τεχνική Γεωλογία, την Τεκτονική και τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών G.I.S.

Σχετικές ομιλίες