Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ανοικτό Φόρουμ για την Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο - Παρέμβαση

Μανιάτης Γιάννης

10 Ιουνίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 24:24 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 798

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015, στην Αθήνα, το Ανοικτό Φόρουμ του ΙΕΝΕ για την «Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο», με τη συμμετοχή στελεχών εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα, ειδικών και κρατικών αξιωματούχων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ειδική μελέτη του Ινστιτούτου για την στρατηγική της χώρας στην έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων.

Μέσα από τις εργασίες του Ανοικτού Φόρουμ του ΙΕΝΕ παρουσιάστηκε και αξιολογήθηκε η πρόοδος των ερευνών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ, παράλληλα, αναδείχθηκαν οι μελλοντικές προοπτικές του τομέα.

Το Ανοικτό Φόρουμ για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο ξεκίνησε με χαιρετισμό - ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΠΕΝ, κ. Απόστολου Αλεξόπουλου.

Η εναρκτήρια συνεδρία της εκδήλωσης, υπό τον συντονισμό του Προέδρου του ΙΕΝΕ κ. Γιάννη Χατζηβασιλειάδη, συνεχίστηκε με την παρουσίαση της τελευταίας μελέτης του Ινστιτούτου, η οποία ήταν αφιερωμένη στην «Στρατηγική για την έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα». Τη μελέτη παρουσίασαν οι συγγραφείς της, κκ. Κωστής Σταμπολής (Εκτελεστικός Διευθυντής και Αντιπρόεδρος ΙΕΝΕ), Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου (Γεωλόγος Πετρελαίων, Technical Advisor της Energean Oil & Gas, Μέλος Δ.Σ. ΙΕΝΕ) και Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, (Δικηγόρος, Partner KGDI και Μέλος Δ.Σ. ΙΕΝΕ). Ακολούθησε συζήτηση και σύντομη παρέμβαση από τον καθ. Γιάννη Μανιάτη, Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιώς και Πρώην Υπουργό ΠΕΚΑ.

Στη συνέχεια, έλαβε χώρα η δεύτερη συνεδρία του Ανοικτού Φόρουμ, με συντονιστή τον Δρ. Κωνσταντίνο Νικολάου. Στο πλαίσιο αυτής της συνεδρίας, η Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) καθ. Σοφία Σταματάκη, σε μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση, ανέλυσε τις λεπτομέρειες του 2ου Διεθνούς Γύρου Παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που αφορά στις 20 θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και Νότιας Κρήτης, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών από τις υποψήφιες την 14 Ιουλίου 2015.

Ο Δρ. Charles Ellinas, Διευθύνων Σύμβουλος της Cyprus Natural Hydrocarbons Company Ltd, ανέπτυξε, στη συνέχεια, διάφορες πτυχές των ερευνών και της παραγωγής υδρογονανθράκων σε Κύπρο και Ισραήλ.

Ακολούθησαν σύντομες παρουσιάσεις των κκ. Δρ. Σπυρίδωνος Μπέλλα, στελέχους (Upstream Expert) της Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων του ΥΠΑΠΕΝ, Ιωάννη Γρηγορίου, Διευθυντή Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛ.ΠΕ., Μαθιού Ρήγα, Διευθύνοντος Συμβούλου της Energean Oil & Gas και Δρ. Ηλία Κονοφάγου, Χημικού Μηχανικού και Εκτελεστικού Αντιπρόεδρου της Flow SA, οι οποίοι, στη συνέχεια, συμμετείχαν σε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την διατύπωση των συμπερασμάτων εκ μέρους των διοργανωτών.

Χορηγοί του Ανοικτoύ Φόρουμ του ΙΕΝΕ για την «Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο» ήταν οι εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.) και Energean Oil & Gas.

Μανιάτης Γιάννης Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιά - τ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Ο Ιωάννης Μανιάτης είναι Διπλωματούχος Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. και Διδάκτωρ Μηχανικός. Από το 1995 ήταν Αν. Καθηγητής του Α.Π.Θ., ενώ από το 2002 είναι Αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Επισκέπτης Καθηγητής στο Ινστιτούτο Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Βόννης.

Πολιτική και Κοινωνική Δραστηριότητα
Εξελέγη Βουλευτής Αργολίδας για πρώτη φορά στις εκλογές του 2004. Επανεξελέγη στις εκλογές του 2007, του 2009, του Μαΐου του 2012, του Ιουνίου του 2012 και του Σεπτεμβρίου του 2015.
Έχει διατελέσει:

 • Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (25.6.2013-26.01.2015)
 • Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑ.ΣΟ.Κ. (05.7.2012 – 25.6.2013)
 • Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (2009 – 2012)
 • Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών (15.11.1998 – 31.06.2001)
 • Πρόεδρος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ) και των τριών θυγατρικών του ΗΣΑΠ, ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ (01.07.2001 – 31.07.2002)
 • Πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (15.11.1998 – 11.09.2000)

Ακαδημαϊκή δραστηριότητα
Έχει συμμετάσχει με πάνω από διακόσιες (200) επιστημονικές εργασίες και ομιλίες σε διεθνή συνέδρια κι επιστημονικά περιοδικά. Επιστημονικός Υπεύθυνος εικοσιπέντε (25) Ερευνητικών Προγραμμάτων που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ελληνικό δημόσιο και Ιδιωτικές Επιχειρήσεις.
Έχει διδάξει στο Α.Π.Θ. και το Πανεπιστήμιο Πειραιά τα ακόλουθα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα:

 • Παρακολούθηση και Προστασία Περιβάλλοντος
 • Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών
 • Φυσικοί Πόροι και Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη
 • Διαρθρωτικές Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης
 • Κτηματολόγιο και Πολιτική Γης
 • Χρήσεις και Αξίες Γης
 • Οικονομοτεχνικές Μελέτες
 • Συστήματα Μεταφορών και Ενέργειας
 • Διαχείριση Τεχνολογικής Καινοτομίας και Μεταφορά Τεχνολογίας

Προσωπικός ιστότοπος του Γιάννη Μανιάτη

Σχετικές ομιλίες