Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Russia under Putin

Moshes Arkady

13 Οκτωβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 65:24 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1063
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Blod εξασφάλισε και αναρτά τις βιντεοσκοπημένες ομιλίες ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος Συμποσίου επικεντρωμένου στις Διεθνείς Σχέσεις που έγινε το φθινόπωρο του 2013 στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων διεθνούς ακτινοβολίας. Πρόκειται για το 2ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης/2nd Thessaloniki International Symposium in World Affairs, που διοργάνωσαν η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και το Δίκτυο Ναυαρίνο, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Konrad Adenauer.
 
Το Navarino Network (ΝΝ)-Δίκτυο Ναυαρίνο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2009 και είναι μια ανεξάρτητη, επιστημονική, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, με έδρα την Πλατεία Ναυαρίνου και στόχο την προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στη δημόσια ζωή της Θεσσαλονίκης και της περιοχής της.
 
Στόχος του Συμποσίου, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2012, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, είναι να καθιερωθεί ως μια ετήσια διεθνούς κύρους συνάντηση που εστιάζει στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στο ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Θεσσαλονίκης αλλά και στον κόσμο ολόκληρο.  Είναι γνωστό ότι οι εξελίξεις αυτές σήμερα είναι καταιγιστικές καθώς ο Ελληνικός περίγυρος βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή. Η συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών και ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων δίνει μια πολύτιμη δυνατότητα ενημέρωσης και προβληματισμού πάνω στα θέματα αυτά και παράλληλα ενισχύει την εξωστρέφεια της πόλης και τη συμμετοχή της στο διεθνή διάλογο για τις παγκόσμιες προκλήσεις.
 
Έχοντας παρουσιάσει τρεις θεματικούς άξονες στην πρώτη, περσινή, διοργάνωση (η παρακμή της Δύσης, η άνοδος της Κίνας και το Ισλάμ μετά την Αραβική Άνοιξη), το θέμα του φετινού Συμποσίου ήταν “Η Ελλάδα σ’ έναν ταραγμένο κόσμο: Ευρω-κρίση, Ρωσία, Τουρκία και Μεσόγειος”, με κεντρικό σημείο αναφοράς τη θέση της χώρας σε ένα σύνθετο και ευμετάβλητο πολιτικό και οικονομικό διεθνές περιβάλλον.
 
Το Συμπόσιο έγινε στις  12 και 13 Οκτωβρίου 2013 στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον με ιδιαίτερη επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση. Εκπρόσωποι φορέων, προξενικές αρχές, επιχειρηματίες, καθηγητές και φοιτητές πανεπιστημιακών σχολών, σπουδαστές ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ακόμα και μαθητές λυκείων, αποτέλεσαν το πολυσυλλεκτικό κοινό ενός ιδιαίτερα ενδιαφέροντος διημέρου. Στην κατάμεστη αίθουσα των εργασιών του Συμποσίου, αξιοσημείωτη υπήρξε η ενεργή συμμετοχή στη συζήτηση φοιτητών και σπουδαστών, οι οποίοι μέσα από τις εύστοχες ερωτήσεις και τοποθετήσεις του, ανέδειξαν τον προβληματισμό της νεότερης γενιάς της πόλης μας για τις διεθνείς εξελίξεις.
 
Οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών και ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων και την εντυπωσιακή ανταπόκριση του κοινού, ανέδειξαν το ρόλο της διοργάνωσης ως πλατφόρμα ενημέρωσης, προβληματισμού και διαλόγου με την πόλη για το σύνθετο και ευμετάβλητο πολιτικό και οικονομικό διεθνές περιβάλλον. Η δεύτερη διοργάνωση, ενισχύοντας τις βάσεις που τέθηκαν από την πρώτη χρονιά στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, οδηγεί πλέον στην καθιέρωση μιας ετήσιας συνάντησης διεθνούς κύρους, ενός θεσμού που ενισχύει την εξωστρέφεια της πόλης και τη συμμετοχή της στο διεθνή διάλογο για τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις του καιρού μας.
 
Στην ομιλία του, κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του Συμποσίου, ο Arkady Moshes, πολιτικός αναλυτής της σύγχρονης Ρωσίας, ανέλυσε τις δραματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος Vladimir Putin στο εσωτερικό και τον εξωτερικό περίγυρο της Ρωσίας. Η οικονομία εξαρτάται από τη φθίνουσα βιομηχανία των υδρογονανθράκων, την ώρα που οι Ρώσοι συνεχίζουν να μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό αλλά και να πεθαίνουν πολύ νωρίτερα από τους άλλους Ευρωπαίους. Προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του Putin είναι η επιβεβαίωση της Ρωσικής κυριαρχίας στον πρώην Σοβιετικό χώρο, η αποστασιοποίηση από τη Δύση και η πρόσδεση της Ρωσίας στην αναδυόμενη Ασία.
 
 
Το Blod ευχαριστεί το Δίκτυο Ναυαρίνο για την παραχώρηση των βιντεοσκοπήσεων των ομιλιών.

Moshes Arkady Ανώτερος Ερευνητής, Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων

Ο Dr. Arkady Moshes είναι ανώτερος ερευνητής στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Finnish Institute of International Affairs - FIIA) και Διευθυντής του Προγράμματος για την Ανατολική Γειτονία της ΕΕ με τη Ρωσία. Πριν την ένταξή του FIIA, κατείχε διάφορες θέσεις στο Ινστιτούτο της Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, όπως επικεφαλής του τμήματος για την Ασφάλεια της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας, προϊστάμενος του τμήματος ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και ελέγχου των εξοπλισμών και ερευνητής στο τμήμα για τις Στρατιωτικές Πολιτικών Σπουδές. Ο Dr. Moshes έχει ερευνήσει και έχει γράψει εκτενώς για την πολιτική της Ρωσίας απέναντι στη Δυτική Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών και τη Βαλτική, τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και την Εσωτερική και Εξωτερική Πολιτική της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας.

Σχετικές ομιλίες