Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Παρουσίαση Μελέτης ΙΕΝΕ με θέμα τη «Στρατηγική για την Έρευνα και Ανάπτυξη Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα»

Σταμπολής Κωστής, Νικολάου Κωνσταντίνος, Παπαμιχαλόπουλος Κωνσταντίνος

10 Ιουνίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 54:06 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 859
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015, στην Αθήνα, το Ανοικτό Φόρουμ του ΙΕΝΕ για την «Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο», με τη συμμετοχή στελεχών εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα, ειδικών και κρατικών αξιωματούχων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ειδική μελέτη του Ινστιτούτου για την στρατηγική της χώρας στην έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων.
 

Μέσα από τις εργασίες του Ανοικτού Φόρουμ του ΙΕΝΕ παρουσιάστηκε και αξιολογήθηκε η πρόοδος των ερευνών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ, παράλληλα, αναδείχθηκαν οι μελλοντικές προοπτικές του τομέα.
 

Το Ανοικτό Φόρουμ για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο ξεκίνησε με χαιρετισμό - ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΠΕΝ, κ. Απόστολου Αλεξόπουλου.
 

Η εναρκτήρια συνεδρία της εκδήλωσης, υπό τον συντονισμό του Προέδρου του ΙΕΝΕ κ. Γιάννη Χατζηβασιλειάδη, συνεχίστηκε με την παρουσίαση της τελευταίας μελέτης του Ινστιτούτου, η οποία ήταν αφιερωμένη στην «Στρατηγική για την έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα». Τη μελέτη παρουσίασαν οι συγγραφείς της, κκ. Κωστής Σταμπολής (Εκτελεστικός Διευθυντής και Αντιπρόεδρος ΙΕΝΕ), Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου (Γεωλόγος Πετρελαίων, Technical Advisor της Energean Oil & Gas, Μέλος Δ.Σ. ΙΕΝΕ) και Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, (Δικηγόρος, Partner KGDI και Μέλος Δ.Σ. ΙΕΝΕ). Ακολούθησε συζήτηση και σύντομη παρέμβαση από τον καθ. Γιάννη Μανιάτη, Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιώς και Πρώην Υπουργό ΠΕΚΑ.
 

Στη συνέχεια, έλαβε χώρα η δεύτερη συνεδρία του Ανοικτού Φόρουμ, με συντονιστή τον Δρ. Κωνσταντίνο Νικολάου. Στο πλαίσιο αυτής της συνεδρίας, η Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) καθ. Σοφία Σταματάκη, σε μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση, ανέλυσε τις λεπτομέρειες του 2ου Διεθνούς Γύρου Παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που αφορά στις 20 θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και Νότιας Κρήτης, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών από τις υποψήφιες την 14 Ιουλίου 2015.
 

Ο Δρ. Charles Ellinas, Διευθύνων Σύμβουλος της Cyprus Natural Hydrocarbons Company Ltd, ανέπτυξε, στη συνέχεια, διάφορες πτυχές των ερευνών και της παραγωγής υδρογονανθράκων σε Κύπρο και Ισραήλ.
 

Ακολούθησαν σύντομες παρουσιάσεις των κκ. Δρ. Σπυρίδωνος Μπέλλα, στελέχους (Upstream Expert) της Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων του ΥΠΑΠΕΝ, Ιωάννη Γρηγορίου, Διευθυντή Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛ.ΠΕ., Μαθιού Ρήγα, Διευθύνοντος Συμβούλου της Energean Oil & Gas και Δρ. Ηλία Κονοφάγου, Χημικού Μηχανικού και Εκτελεστικού Αντιπρόεδρου της Flow SA, οι οποίοι, στη συνέχεια, συμμετείχαν σε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης.
 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την διατύπωση των συμπερασμάτων εκ μέρους των διοργανωτών.
 

Χορηγοί του Ανοικτoύ Φόρουμ του ΙΕΝΕ για την «Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο» ήταν οι εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.) και Energean Oil & Gas.

Σταμπολής Κωστής Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής, Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Απεφοίτησε από τον Κολλέγιο Αθηνών (1968), σπούδασε Φυσική στο University of London και αρχιτεκτονική στο North East London Polytechnic και ακολούθως στο Architectural Association (ΑΑ), απ’ όπου έλαβε δίπλωμα αρχιτεκτονικής (AA Dip.Grad). Ίδρυσε και διηύθυνε ένα από τα πρώτα εργαστήρια ηλιακής ενέργειας στην Μ. Βρετανία (1975-1978).

Με έδρα το Λονδίνο εργάστηκε επί σειρά ετών ως ανεξάρτητος αρχιτέκτονας-μελετητής σε εφαρμογές ηλιακής ενέργειας σε κτίρια. Διετέλεσε σύμβουλος σε διεθνείς οργανισμούς (World Bank, EC, UNESCO, UNICEF, ITDG) και μεγάλες εταιρείες (π.χ. Shell Trading, Dow Corning), για θέματα αξιοποίησης ηλιακής ενέργειας και ΑΠΕ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος (1983) της Ελληνικής Εταιρείας Ηλιακής Ενέργειας (ΕΛΕΤΗΛΕΝ).

Ασχολήθηκε ενεργά με τις εφαρμογές των ΑΠΕ στις αναπτυσσόμενες χώρες και ιδιαίτερα στις Ινδίες, την Αφρική και την Άπω Ανατολή. Έχει διδάξει ως επισκέπτης – καθηγητής πάνω σε θέματα ενεργειακών εφαρμογών σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας. Έχει εκπονήσει μελέτες ενεργειακού περιεχομένου για πολλές ελληνικές και διεθνείς εταιρείες και οργανισμούς. Διετέλεσε σύμβουλος σε διεθνείς εταιρείες που συμμετείχαν στην υλοποίηση των έργων για την εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Πιο πρόσφατα εργάσθηκε ως σύμβουλος στρατηγικής σε έργα μεταφοράς φ. αερίου του Νοτίου Διαδρόμου.

Έχει αρθρογραφήσει εκτενώς σε θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος και τεχνολογίας στους Financial Times, στην Καθημερινή και σε πολλές άλλες εφημερίδες και σε εξειδικευμένα περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπήρξε εκδότης και διευθυντής του περιοδικού «Ενέργεια» (1994-2002), ενώ από το 2001 μέχρι σήμερα διευθύνει τον εξειδικευμένο διαδικτυακό χώρο www.energia.gr. Ίδρυσε και οργανώνει ανελλιπώς από το 1996 μέχρι σήμερα το ετήσιο εθνικό ενεργειακό συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη».

Ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Ενέργειας Ν.Α. Ευρώπης (ΙΕΝΕ), (2003), του οποίου εξελέγη δύο φορές πρόεδρος (2003, 2005), ενώ σήμερα είναι Αντιπρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής. Έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων και έχει εκδώσει βιβλία σχετικά με ενεργειακά θέματα.

Νικολάου Κωνσταντίνος Γεωλόγος, Διευθυντής Υποστήριξης Έρευνας & Παραγωγής Υ/Α, ΕΛΠΕ

Ο Δρ K. Νικολάου έχει εμπειρία 38 ετών στην Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων( Ε&Π Υ/Α).

Ως Τεχνικός Διευθυντής  Ε&Π Υ/Α της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ, συντόνισε και επίβλεψε τις ερευνητικές δραστηριότητες της εταιρίας στην Ελλάδα, Λιβύη, Αίγυπτο, και Αλβανία. Συντόνισε την τεχνική αξιολόγηση άνω των 150 επενδυτικών ευκαιριών σε πάνω από 25 χώρες και σε πάνω από 75 διαφορετικά πετρελαϊκά συστήματα, κυρίως σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, Μέσης Ανατολής, Ανατολικής Μεσογείου και τ. Σοβιετικής Ένωσης.

Διετέλεσε γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Ενέργειας του τότε υπουργείου Βιομηχανίας και Ενέργειας και σύμβουλος Υπουργών Ενέργειας. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων Πετρελαίου (AAPG), της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας (ΕΓΕ), του Διεθνούς Συνδέσμου Οικονομολόγων Ενέργειας και μέλος των ΔΣ του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και του Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ).

Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2011 ήταν ο Τεχνικός Σύμβουλος της Energean Oil & Gas, της μοναδικής εταιρίας με δραστηριότητες Ε&Π Υ/Α στην Ελλάδα (κοιτάσματα Πρίνου). Σήμερα είναι ανεξάρτητος σύμβουλος στην Έρευνα & Παραγωγή Υδρογονανθράκων.

Παπαμιχαλόπουλος Κωνσταντίνος Γενικός Γραμματέας, Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Σχετικές ομιλίες