Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο νεορατσισμός και η ξενοφοβία ως απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Μέριανος Προκόπιος, Κοτσαλής Λεωνίδας, Χατζής Αριστείδης, Κούντουρος Χάρης, Θεωνά Ελένη - Άννα, Σκανδάλης Δημήτριος

7 Ιανουαρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 105:11 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1313

Η ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας, μέλος της ομάδας Youth for Europe, διοργάνωσε συνέδριο με θέμα: "Ο νεορατσισμός και η ξενοφοβία ως απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα". Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017 στην αίθουσα "Σαντορίνη 2" στο ξενοδοχείο Ηilton Athens. Το συνέδριο φιλοξενήθηκε στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου "Μoney Show Athens". Την εκδήλωση συντόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας, κ. Δημήτριος Σκανδάλης, πλαισιωμένος από σημαντικές προσωπικότητες του ακαδημαϊκού χώρου και εκπροσώπους ευρωπαϊκών φορέων.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Προκόπιος Μέριανος, Πρόεδρος και Ιδρυτής της ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό υπενθυμίζοντας την έντονη κοινωνική παρουσία της ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας. Συνέχισε κάνοντας αναφορά πάνω στα σημερινά ζητήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας καθώς και τη θέση που πρέπει να έχει η Ελλάδα ώστε να είναι αρωγός στην προσπάθεια καταπολέμησης τους.

Πρώτος ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο κ. Λεωνίδας Κοτσαλής, Καθηγητής Ποινικού Δικαίου & Ποινικής Δικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επισκέπτης Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά για την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τις σημαντικότερες διατάξεις της όπως αυτές διέπονται από τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες της αλληλεγγύης και του σεβασμού της ανθρώπινης προσωπικότητας καθώς και στο αναφαίρετο δικαίωμα της δίκαιης δίκης. Επίσης, προέβη σε μια σύντομη αναφορά στην ελληνική νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πώς η ξενοφοβία και ο ρατσισμός επηρεάζει την καθημερινότητα των Ελλήνων σε όλο το φάσμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Αριστείδης Χατζής, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος προέβη σε μια ιστορική αναδρομή πάνω στο ζήτημα του ρατσισμού χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των Εβραίων και την διαφορετική αντιμετώπιση που είχαν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια τόνισε τις φιλελεύθερες αξίες και τα ιδανικά που πρέπει να διέπουν την ανθρώπινη προσωπικότητα ώστε να γίνεται αποδεκτή η διαφορετικότητα.

Ακολούθησε ο κ. Χάρης Κούντουρος,  Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο οποίος έκανε μια σύντομη περιγραφή της πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου οι πολιτικοί συσχετισμοί, οι αντιλήψεις και η ανοχή στην πολυπολιτισμικότητα έχουν αλλοιωθεί πλήρως, γεγονός που διαμόρφωσε μια ξενοφοβική στάση σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνέχισε, αναφέροντας τις ενέργειες και πρωτοβουλίες που έχει πάρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψηφίσματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον από κοινού σεβασμό τους από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, κατέθεσε την προσωπική του άποψη για τον οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξέλιξη της.

Τέλος, τον λόγο πήρε η κ. Ελένη-Άννα Θεωνά,  Eπικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης και Ενημέρωσης Europe Direct City of Athens, η οποία έκανε αναφορά στο μείζον ζήτημα του ρατσισμού που μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Υποστήριξε ακόμη πως τα ΜΜΕ διαμορφώνουν ηθελημένα ορισμένες φορές εσφαλμένη άποψη πάνω σε πραγματικά γεγονότα και έτσι μπορούν να επηρεάζουν και να διαμορφώνουν συνειδήσεις. Χρησιμοποίησε το χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον καταυλισμό των προσφύγων στο Καλαί όπου τα ΜΜΕ διαστρέβλωναν εσκεμμένα την πραγματικότητα με σκοπό να παρουσιάσουν μια διαφορετική εικόνα και να δαιμονοποιήσουν τους πρόσφυγες στα μάτια της κοινής γνώμης. Τέλος, ανέφερε πως δυο Έλληνες δήμαρχοι έχουν προταθεί για τους καλύτερους τοπικούς άρχοντες ανά τον κόσμο για τη συμβολή τους στο προσφυγικό ζήτημα που αντιμετώπισε η Ελλάδα, γεγονός το οποίο αποτελεί τιμή για την ελληνική κοινωνία και την ευρύτερη δημόσια ζωή της χώρας μας.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης και Ενημέρωσης Europe Direct City of Athens.

Μέριανος Προκόπιος Ιδρυτής και Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. Ιωάννης Καποδίστριας

Ο Προκόπης Μέριανος είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος της ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας.

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές στο ΠΜΣ Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη (Πρόγραμμα Jean Monnet) του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Έχει υπάρξει Εισηγητής και Διοργανωτής πλήθους ακαδημαϊκών διαλέξεων και συνεδρίων σε θέματα Διεθνών Σχέσεων, Περιβάλλοντος και Στρατηγικής.

Διευθύνει  τις Ερευνητικές Ομάδες της Μ.Κ.Ο. Ιωάννης Καποδίστριας.

Έχει εργαστεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γραφείο για την Ελλάδα. Μιλάει Ρωσικά και Αγγλικά.

Κοτσαλής Λεωνίδας Καθηγητής Ποινικού Δικαίου & Ποινικής Δικονομίας, ΕΚΠΑ

Ο Λεωνίδας Κοτσαλής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Είναι Καθηγητής Ποινικού Δικαίου & Ποινικής Δικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επισκέπτης Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Τύμπιγκεν της Γερμανίας το 1975. Το 1980 εξελέγη Eπιμελητής β΄ έδρας Ποινικού Δικαίου, το 1982 Λέκτορας, το 1985 υφηγητής, το 1986 Eπίκουρος Kαθηγητής, το 1993 Aναπληρωτής Kαθηγητής και από το 2001 είναι Καθηγητής του Ποινικού Δικαίου. Είναι επίσης Διευθυντής στον Τομέα Ποινικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Χατζής Αριστείδης Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ

Ο Αριστείδης Χατζής είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διδάκτωρ Δικαίου & Οικονομικών (Law & Economics) του University of Chicago και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ).

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967. Τελείωσε το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Π.Σ.Π.Θ.) το 1985 και σπούδασε νομικά από το 1985 έως το 1989 στο Τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ. Συνέχισε σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδάζοντας Ιστορία Θεσμών, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου στο Α.Π.Θ. (1989-1993) και Θεωρία του Δικαίου και Οικονομική Ανάλυση του Δικαίου στη Νομική Σχολή του University of Chicago (LL.M. 1994). Το 1999 έλαβε το διδακτορικό του (με τίτλο An Economic Theory of Greek Contract Law) υπό την επίβλεψη των Καθηγητών Νομικής και Δικαστών Richard A. Posner (chair) και Frank H. Easterbrook, και του Καθηγητή Οικονομικών William M. Landes. Ο R.A. Posner είναι ο νομικός με τον μεγαλύτερο αριθμό αναφορών στην ιστορία της Νομικής Επιστήμης.

Το Νοέμβριο του 2000 εξελέγη Λέκτορας, το Μάιο του 2005 Επίκουρος Καθηγητής, τον Απρίλιο του 2011 Αναπληρωτής Καθηγητής και τον Ιανουάριο του 2018 Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης (πρώην ΜΙΘΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει, ως επισκέπτης καθηγητής, στη Νομική και τη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ καθώς και στο ΠΜΣ "Δίκαιο & Οικονομία" του Πανεπιστημίου Πειραιώς ενώ από το 2006 είναι μέλος ΣΕΠ του ΕΑΠ.

Είναι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 1992 και του American Bar Association από το 1994.

Το Σεπτέμβριο του 2001 εξελέγη μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της European Association of Law & Economics (επανεξελέγη για δεύτερη θητεία το 2003) ενώ το 2002 ήταν ο τοπικός οργανωτής του 19ου ετήσιου συνεδρίου της. Τον Ιούνιο του 2005 εξελέγη μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Society of European Contract Law και τον Ιανουάριο του 2006 μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του European Network for Better Regulation. Από τον Οκτώβριο του 2017 είναι Fellow του Institute for Research in Economics and Fiscal Issues (IREF). Είναι επίσης μέλος των Επιστημονικών Συμβουλίων του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη.

Από τον Μάρτιο του 2014 μέχρι τον Μάιο του 2016 ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ). Από τον Νοέμβριο του 2019 είναι μέλος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021".

Έχει τιμηθεί με υποτροφίες και ακαδημαϊκά βραβεία, εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, έχει διδάξει και έχει δώσει πλήθος διαλέξεων, σεμιναρίων και ομιλιών σε συνέδρια στην Ευρώπη, στη Βόρειο Αμερική, στην Αφρική, στη Μέση και την Άπω Ανατολή. Συμμετείχε σε επιτροπές του Αμερικάνικου Δικηγορικού Συλλόγου καθώς και στο διάλογο για τη σύνταξη του Ευρωπαϊκού Αστικού Κώδικα. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του European Review of Contract Law.

Τα βιβλία του Φιλελευθερισμός και Επιχειρήματα Ελευθερίας, κυκλοφόρησαν το 2017 και οι Θεσμοί το 2018, από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Είναι επίσης ο επιμελητής του διεθνούς συλλογικού τόμου Law and Economics: Philosophical Issues and Fundamental Questions (London/New York: Routledge, 2015). Το βιβλίο του The Noblest Cause: The 1821 Greek War of Independence θα κυκλοφορήσει στις Η.Π.Α. το 2022 και σε ελληνική μετάφραση τον Νοέμβριο του 2021, με τίτλο Ο Ενδοξότερος Αγώνας: Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 (Εκδόσεις Παπαδόπουλος).

Είναι τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας Καθημερινή και του Protagon, έχει αρθρογραφήσει σε εφημερίδες και έντυπα στην Ελλάδα και σε μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης (New York Times, Financial Times, Wall Street Journal, Washington Post, CNBC, Korea Herald κ.α.) ενώ έχει παραχωρήσει συνεντεύξεις σε πλήθος ελληνικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και διεθνή μέσα ενημέρωσης (ενδεικτικά Al Jazeera, BBC, Bloomberg News, Daily Telegraph, Economist, Euronews, Financial Times, FT Deutschland, Guardian, Hürriyet, NRC Handelsblad, National Public Radio, New York Times, Times του Λονδίνου, Politico, Reason, Spiegel, Southern California Public Radio, Time, Voice of America, Wall Street Journal, Yomiuri Shimbun, Αυστραλέζικη, Βελγική, Γαλλική, Γερμανική, Ισπανική, Ιρλανδική, Ιταλική, Καναδική, Κινεζική, Κορεάτικη, Ολλανδική, Ρωσική, Σουηδική, Τουρκική, Φινλανδική Κρατική Τηλεόραση και Ραδιοφωνία, κ.α.).

Συμμετέχει ως μέλος σε διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις όπως: American Economic Association, American Law & Economics Association, American Political Science Association, American Society for Political & Legal Philosophy, European Network for the Philosophy of the Social Sciences, Federalist Society for Law & Public Policy, International Economics & Philosophy Society, International Society for New Institutional Economics, World Interdisciplinary Network for Institutional Research, κλπ.

Είναι επίσης μέλος της American Civil Liberties Union (ACLU) και της Amnesty International και υποστηρίζει το φιλανθρωπικό έργο της Oxfam.

Προσωπική ιστοσελίδα του Αριστείδη Χατζή

Κούντουρος Χάρης Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Ο Χάρης Κούντουρος εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2006. Έχει εργαστεί στην Διεύθυνση Οικονομικών, καθώς και στη Διεύθυνση Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη νομική από το King's College του Λονδίνου και έχει αρκετές δημοσιεύσεις σε θέματα Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και εργατικού δικαίου, ισότητας και κατά των διακρίσεων.

Θεωνά Ελένη - Άννα Επικεφαλής του Γραφείου Πληροφόρησης και Ενημέρωσης Europe Direct: City of Athens

Η Ελένη - Άννα Θεωνά είναι Επικεφαλής του Γραφείου Πληροφόρησης και Ενημέρωσης Europe Direct: City of Athens.

Σκανδάλης Δημήτριος Αντιπρόεδρος ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας, Οικονομολόγος-Διεθνολόγος

Πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης κάτοχος διπλώματος στον τομέα του International Marketing από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σχετικές ομιλίες