Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Byzantium in Greek Cinema and Television

Αγάθος Θανάσης

20 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 43:18 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1190
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Οι διάφορες ερμηνείες του Βυζαντίου, ως μιας ισχυρής χριστιανικής αυτοκρατορίας,  ως της κιβωτού του ελληνικού πολιτισμού κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, ως ενός πεδίου μάχης μεταξύ πατριωτών και άπληστων αδιάφορων αξιωματούχων, ή ως μιας κατοικίας της δεισιδαιμονίας και της ακολασίας, αντικατοπτρίζονται στις τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες που είχαν ως πηγή έμπνευσης τη Βυζαντινή Ιστορία και δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών και μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Μερικά από αυτά τα έργα βασίζονται σε μυθιστορήματα. Η παρουσίαση αυτή έχει ως στόχο να εισαγάγει αυτά τα προϊόντα του οπτικού πολιτισμού στο ιστορικό τους πλαίσιο και να εκφράσει έναν προβληματισμό σχετικά με την εικόνα του Βυζαντίου που παρουσιάζουν στο ελληνικό κοινό.

Η διάλεξη του Θανάση Αγάθου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Glimpses of the Past in the Cultural Expressions of Greece and Turkey".

Αγάθος Θανάσης Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, ΕΚΠΑ

Ο Θανάσης Αγάθος γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και υποστήριξε διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, όπου σήμερα υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη νεοελληνική λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα, σε ζητήματα πρόσληψης, στη σχέση της λογοτεχνίας με τον κινηματογράφο και το θέατρο. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον Νίκο Καζαντζάκη, τον Γρηγόριο Ξενόπουλο και τον Βασίλη Βασιλικό και, επίσης, έχει δημοσιεύσει μελέτες για το έργο των Εμμανουήλ Ροΐδη, Αλέξανδρου Ρίζου-Ραγκαβή, Σπυρίδωνος Ζαμπέλιου, Κωστή Παλαμά, Κωνσταντίνου Θεοτόκη, Στράτη Μυριβήλη, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Ηλία Βενέζη, Άγγελου Τερζάκη κ.ά. Βιβλία: Από το «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» στο “Zorba the Greek” (2007, Αιγόκερως), Επιστολές του Νίκου Καζαντζάκη προς την οικογένεια Αγγελάκη (2013, Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη), Η εποχή του μυθιστορήματος. Αναγνώσεις της πεζογραφίας της γενιάς του ’30 (2014, Εκδόσεις Γκοβόστη), Η κινηματογραφική όψη του Γρηγορίου Ξενόπουλου (2016, Εκδόσεις Γκοβόστη).

Σχετικές ομιλίες