Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Υποδοχείς που συζεύγνυνται µε G πρωτεΐνες στην υγεία, την ασθένεια και την παραγωγή νέων φαρµάκων: Το παράδειγµα των οπιοειδών υποδοχέων

Γεωργούση Ηρώ

11 Ιουλίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 35:30 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2190
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Γεωργούση Ηρώ

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
11/07/2013

Διάρκεια
35:30

Εκδήλωση
48ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Χώρος
ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"

Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος

Κατηγορία
Βιολογία

Ετικέτες
Θερινό Σχολείο 2013, οπιοειδείς υποδοχείς, G protein-coupled receptors, ασθένεια, παραγωγή νέων φαρμάκων, θεραπεία

Ο μεγαλύτερος αριθµός µεταγωγής ερεθίσµατος από ορµόνες και νευροδιαβιβαστές γίνεται µε τη µμεσολάβηση των διοµεµβρανικών υποδοχέων που συζεύγvυνται µε G πρωτεΐνες [G protein-coupled receptors (GPCRs)- Nobel Χnµείας 2012], που µεταφέρουν το ερέθισµα στο εσωτερικό του κυττάρου αλληλεπιδρώντας µε τις ετεροτριµερείς G πρωτεΐνες. Οι υποδοχείς αυτοί απαρτίζουν το 1-2% του ανθρώπινου γονιδιώµατος, συμμετέχουν σε όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπου και θεωρούνται ως ένας από τους µεγαλύτερους φαρµακολογικούς στόχους, διότι πάνω από 40% των χορηγούμενων φαρµάκων προσδένονται σε αυτούς.

Οι οπιοειδείς υποδοχείς οι οποίοι είναι το σύστηµα µελέτης µας, ανήκουν στην υπεροικογένεια αυτών των υποδοχέων και συµµετέχουν σε πολλές φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπου όπως στο αίσθημα του πόνου, στον πολλαπλασιασµό, την ανάπτυξη των νευρώνων και ευθύνονται για την ανοχή και εξάρτηση που παρατηρείται µετά από παρατεταµένη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Στόχος της παρουσίασης είναι να αναλυθούν οι µηχανισµοί που µεσολαβούν στο µονοπάτι τπς κυτταρικής σηματοδότησης των οπιοειδών υποδοχέων µετά την ενεργοποίησή τους και να περιγραφούν οι µηχανισµοί δράσης των G πρωτεϊνών καθώς και άλλων πρωτεϊνών µε τις οποίες αλληλεπιδρούν και συµβάλλουν στη ρύθµιση και στον έλεγχο της µεταγραφής διαφόρων γονιδίων.
 

Επιπλέον θα εξηγηθούν πως αλλαγές στη δυναµική της αλληλεπίδρασης των πρωτεϊνών µε τις οποίες οι οπιοειδείς υποδοχείς αλληλεπιδρούν οδηγεί σε λανθασμένη απόκριση των κυττάρων. Τέλος, Θα επισημανθούν οι λόγοι για τους οποίους οι πρωτεΐνες οι οποίες εμπλέκονται στη ρύθμιση αυτών των υποδοχέων καθώς και οι ίδιοι οι υποδοχείς θεωρούνται σημαντικοί στόχοι για την κατασκευή νέων φαρµάκων για µελλοντικούς τρόπους θεραπείας διαφόρων ασθενειών.

Γεωργούση Ηρώ Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Εφαρμογών, ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"
Georgoussi Ζ. Georganta Ε-Μ and Milligan G. (2012) "The other side of the opioid receptor signaling: Regulation by protein-protein interaction". Current Drug Targets 13: 80-102.
 
Audet Μ, Bouvier Μ. (2012) "Restructuring G-protein- coupled receptor activation". Cell, .28;151(1):14-23.
 
Zhao Ρ CΙadman W, Van ΤοΙ Η.Η, Chidiac Ρ. (2013) "Fine-tuning of GPCR signal by intracellular G protein modulators". Prog ΜοΙ ΒίοΙ Transl Sci. 115:421-53.

Σχετικές ομιλίες