Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μύθος και πραγματικότητα για τα βλαστοκύτταρα

Μάτσα Ρεβέκκα, Ανδρουτσέλλης - Θεοτόκης Ανδρέας, Ταραβήρας Σταύρος, Σταυροπούλου-Γκιόκα Αικατερίνη, Τσινόρεμα Σταυρούλα

15 Μαΐου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 140:05 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2299
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα και γιατί είναι σημαντικά; Πόσο κοντά στην αλήθεια βρίσκεται η προοπτική να χρησιμεύσουν για τη θεραπεία ασθενειών, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα ή τα τραύματα του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης, ακόμα και για την αντιστροφή της απώλειας όρασης και ακοής; Πώς μπορούν να μας διαφωτίσουν για τον καρκίνο;
 

Πέντε διακεκριμένοι επιστήμονες, που δραστηριοποιούνται εντός κι εκτός Ελλάδας στους τομείς της έρευνας της βιολογίας και της εφαρμογής των βλαστοκυττάρων στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο της Αναγεννητικής Ιατρικής, μιλούν για την πολύτιμη συμβολή τους στη θεραπεία των σύγχρονων ασθενειών.
 

Πιο συγκεκριμένα, στη συζήτηση με θέμα «Μύθος και πραγματικότητα για τα βλαστοκύτταρα» μίλησαν  οι:
 

Ανδρέας Ανδρουτσέλλης-Θεοτόκης,  επικεφαλής του Εργαστηρίου Εγγενούς Αναγέννησης (Innate Repair Laboratory) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Δρέσδης, του οποίου η έρευνα  εστιάζεται στη συμμετοχή των ενδογενών βλαστοκυττάρων στην αναγέννηση και τον καρκίνο.

Αικατερίνη Σταυροπούλου-Γκιόκα, Διευθύντρια της Ελληνικής Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Σταύρος Ταραβήρας, Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος εδώ και χρόνια μελετά με ερευνητική του ομάδα τη βιολογία των βλαστοκυττάρων, με έμφαση στην κατανόηση μηχανισμών που ελέγχουν την αυτοανανέωση και διαφοροποίηση βλαστοκυττάρων του αιμοποιητικού και νευρικού συστήματος) 

Σταυρούλα Τσινόρεμα, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. 

Ρεβέκκα Μάτσα, Διευθύντρια Ερευνών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ με πολυετή ερευνητική εμπειρία στη φυσιολογία των βλαστοκυττάρων του εγκεφάλου και τη συμβολή τους στην Αναγεννητική Ιατρική. 

Οι ελπίδες για τα ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, τα οποία αναπαράγονται διαρκώς και έχουν την ικανότητα να μετατρέπονται σε οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου στο σώμα ενός οργανισμού –σε μυϊκό, ερειστικό, νευρικό κ.λπ.–, όπως και για τις εφαρμογές τους στις βιοϊατρικές επιστήμες άρχισαν να διαφαίνονται από το 1998, όταν η ερευνητική ομάδα του James Thomson στο Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison των ΗΠΑ πέτυχε για πρώτη φορά την απομόνωση και τη διατήρησή τους στο εργαστήριο. Παράλληλα τέθηκαν με ένταση ζητήματα βιοηθικής δεοντολογίας. Η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ιατρικής ή Φυσιολογίας το 2012 στους ερευνητές Shinya Yamanaka και Sir Jοhn Gurdon για την επαναστατική ανακάλυψή τους ότι διαφοροποιημένα κύτταρα ενηλίκων μπορούν να μετατραπούν σε κύτταρα με ιδιότητες εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων, τροφοδότησε με νέο ενθουσιασμό την έρευνα στο πεδίο των βλαστοκυττάρων. Επιτυγχάνοντας να γυρίσουν πίσω στο εμβρυϊκό στάδιο το αναπτυξιακό ρολόι ενήλικων κυττάρων, οι Shinya Yamanaka και Sir Jοhn Gurdon άνοιξαν νέους δρόμους και βοήθησαν να ξεπεραστούν ερωτήματα βιοηθικής δεοντολογίας που το προηγούμενο διάστημα πυροδότησαν δημόσιες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. Σ’αυτά στέκονται και οι ομιλητές της παρούσας εκδήλωσης, οι οποίοι αναφέρονται και στις πρώτες κλινικές μελέτες με βλαστοκύτταρα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
 

Tη συζήτηση –η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κύκλου «Η Επιστήμη στη ζωή μας» του MEGARON PLUS– συντονίζει η Ρεβέκκα Μάτσα.


Μάτσα Ρεβέκκα Διευθύντρια Ερευνών - Υπεύθυνη του τμήματος Νευροβιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

Η Ρεβέκκα Μάτσα είναι Διευθύντρια Ερευνών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, υπεύθυνη του τμήματος νευροβιολογίας. Είναι εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ), μέλος της γενικής συνέλευσης του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Τάγματος Αξίας της Γαλλικής Δημοκρατίας για την προαγωγή της ελληνογαλλικής συνεργασίας σε θέματα έρευνας. Έχει διατελέσει μέλος του Εθνικού Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου Βιοεπιστημών. Η έρευνά της επικεντρώνεται στη μελέτη της φυσιολογίας των βλαστικών κυττάρων του εγκεφάλου ενώ έχει αναπτύξει εξατομικευμένα μοντέλα από κύτταρα ασθενών με νόσο Πάρκινσον για τη μελέτη των παθογενετικών μηχανισμών της νόσου και τον προσδιορισμό νέων θεραπευτικών στόχων. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης της Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Εταιρειών Νευροεπιστημών και έχει διοργανώσει διεθνή σεμινάρια και συνέδρια. Το ερευνητικό της έργο χρηματοδοτείται από εθνικά και ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα ενώ είναι δημοσιευμένο σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Ανδρουτσέλλης - Θεοτόκης Ανδρέας Επικεφαλής του Εργαστηρίου Εγγενούς Αναγέννησης (Innate Repair Laboratory), Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο της Δρέσδης

Ο Ανδρέας Ανδρουτσέλλης-Θεοτόκης είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου Εγγενούς Αναγέννησης (Innate Repair Laboratory) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Δρέσδης, του οποίου η έρευνα  εστιάζεται στη συμμετοχή των ενδογενών βλαστοκυττάρων στην αναγέννηση και τον καρκίνο.

Ταραβήρας Σταύρος Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Πατρών

Ο Σταύρος Ταραβήρας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος εδώ και χρόνια μελετά με ερευνητική του ομάδα τη βιολογία των βλαστοκυττάρων, με έμφαση στην κατανόηση μηχανισμών που ελέγχουν την αυτοανανέωση και διαφοροποίηση βλαστοκυττάρων του αιμοποιητικού και νευρικού συστήματος).

Σταυροπούλου-Γκιόκα Αικατερίνη Διευθύντρια της Ελληνικής Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Η Αικατερίνη Σταυροπούλου-Γκιόκα αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ και ειδικεύτηκε στη Μικροβιολογία. Απέκτησε διδακτορικό τίτλο σπουδών στην Ανοσολογία και το 1989 κατέθεσε την υφηγεσία της στην Ανοσολογία της Μεταμόσχευσης. Άρχισε την ενασχόληση της με την μεταμόσχευση το 1970 κατά την συνεργασία της με το New York University Medical Center. Από το 1975 εως το 2007, υπήρξε αρχικά στέλεχος και εν συνεχεία διευθύντρια του Ανοσολογικού Εργαστηρίου του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών ‘Γ.Γεννηματάς’, όπου ίδρυσε το Εθνικό Κέντρο Ιστοσυμβατότητας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος των φορέων της Μεταμόσχευσης στην Ελλάδα και μέχρι σήμερα συμμετέχει ως εκπρόσωπος του ΕΟΜ σε επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι μέλος επιστημονικών εταιριών με αντικείμενο την ανοσολογία, την αιματολογία και τη μεταμόσχευση για 10 χρόνια ήταν Commissioner της European Federation for Immunogenetics για την Νοτιοανατολοκή Ευρώπη με αρμοδιότητα την διαπίστευση των εργαστηρίων ιστοσυμβατότητας . Έχει συμμετοχή σε πανελλήνια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και έχει συγγράψει πάνω από 100 άρθρα, ενώ έχει συμμετάσχει και στη συγγραφή βιβλίων. Το 2004 ίδρυσε την Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος με έδρα το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών της οποίας είναι διευθύντρια.

Τσινόρεμα Σταυρούλα Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Η Σταυρούλα Τσινόρεμα είναι πτυχιούχος Φιλοσοφίας του Φιλοσοφικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει Master of Arts ( MA ) στην Ηθική και Κοινωνική Φιλοσοφία από το Τμήμα Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου του Exeter και Διδακτορικό Δίπλωμα Φιλοσοφίας (Ph.D) από το Πανεπιστήμιο του Exeter. Η διατριβή αφορούσε τη λογική διερεύνηση της δομής των αξιολογικών ηθικών κρίσεων

Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της αφορούν τα πεδία της ηθικής και κοινωνικής φιλοσοφίας, της επιστημολογίας, της φιλοσοφίας της γλώσσας, της φιλοσοφίας του νου. Τα τρέχοντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ηθική των επιστημών και τη βιοηθική, τη φύση της επιστημονικής εξήγησης, κλασικές και σύγχρονες θεωρίες της ορθολογικότητας, το πρόγραμμα του αναγωγισμού στην φιλοσοφία του νου.

Ερευνητικές συμβολές: θέματα ορθολογισμού και σχετικισμού στη σύγχρονη φιλοσοφία και κοινωνιολογία της επιστήμης, φιλοσοφία του L . Wittgenstein , στρουκτουραλισμός και ‘μετα-στρουκτουραλισμός' στη φιλοσοφία της γλώσσας, συγκινησιοκρατικές και περιγραφικές θεωρίες στην ηθική φιλοσοφία.

Σχετικές ομιλίες