Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Stress, Inflammation and Sleep

Χρούσος Γεώργιος Π.

8 Οκτωβρίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:43:45 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 130

Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον διεθνή ιατρικό επιστημονικό οργανισμό, European Lifestyle Medicine Organization (ELMO), ο οποίος είναι αφιερωμένος στην έρευνα, την πρόληψη και τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών και ασθενειών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής (μπορείτε να δείτε εδώ την παρουσίαση του ELMO).

Το εν λόγω συνέδριο είχε ως στόχο την ανάδειξη της σημασίας υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μέσω της σωστής και υγιεινής διατροφής, της σωματικής άσκησης, της ψυχικής υγείας καθώς και της περιβαλλοντολογικής υγείας, ιδιαίτερα για τους σύγχρονους ανθρώπους που τελούν υπό συνθήκες στρες, πίεσης και γρήγορων ρυθμών καθημερινότητας.

Ο στόχος του ELMO μέσα από το συνέδριο είναι να αναδείξει evidenced based τεχνικές πρόληψης και βελτίωσης του προσδόκιμου ζωής, καθώς και την ποιότητα ζωής μειώνοντας την επιβάρυνση των χρόνιων ασθενειών.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιείχε στρογγυλά τραπέζια, διαδραστικά εργαστήρια με καινοτόμα θέματα, συζητήσεις μεταξύ ειδικευμένων ιατρών και επαγγελματιών υγείας και ειδικές διαλέξεις, στη μία εκ των οποίων ήταν ομιλητής ο καθηγητής κ. Χρούσος Γεώργιος.

Απευθύνεται σε επαγγελματίες, ερευνητές και ακαδημαϊκούς από τους τομείς της ιατρικής, της ψυχολογίας, της φυσικής αγωγής και της διατροφής και σε φοιτητές.

Το BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει την κεντρική ομιλία του κ. Γεωργίου Χρούσου και τα δύο στρογγυλά τραπέζια που ακολούθησαν.

Χρούσος Γεώργιος Π. Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής & Ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ - Διευθυντής, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας

Ο Γεώργιος Χρούσος είναι Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής & Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, όπου κατέχει την Έδρα της UNESCO στην Εφηβική Ιατρική (UNESCO Chair on Adolescent Health Care) και Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας. Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα διετέλεσε διευθυντής του Tμήματος Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης στην Βηθεσδά της Πολιτείας του Μέριλαντ και καθηγητής της Παιδιατρικής, Φυσιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσινγκτον. Έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως για την έρευνά του στο μοριακό σύστημα μετάδοσης του σήματος των γλυκοκορτικοειδών στο κύτταρο, στις νόσους του άξονα των επινεφριδίων και στους φυσιολογικούς και μοριακούς μηχανισμούς του στρες. Ο ίδιος έχει συνεισφέρει σημαντικά στη βιοϊατρική βιβλιογραφία και η προσφορά του έχει ανοίξει νέους ορίζοντες σε ένα φάσμα χρόνιων σύμπλοκων διαταραχών του ανθρώπου, όπως η κατάθλιψη, το μεταβολικό σύνδρομο και οι αυτοάνοσες παθήσεις. Έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία για το έργο του, έχει συγγράψει πάνω από 800 πρωτότυπες  επιστημονικές εργασίες και το έργο του έχει αναφερθεί διεθνώς σε πάνω από 74.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Σύμφωνα με το Institute of Scientific Information, είναι ένας από τους πιο υψηλά αναφερόμενους επιστήμονες στον κόσμο (ISI highly cited) όχι μόνο στην Κλινική Ιατρική, αλλά και στη Βιολογία και Βιοχημεία, και ο υψηλότερα αναφερόμενος κλινικός παιδίατρος και ενδοκρινολόγος παγκοσμίως. Με δείκτη Hirsch 135, ο καθηγητής Χρούσος είναι ο μοναδικός Έλληνας ιατρός-επιστήμων που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ISI highly cited στην Κλινική Ιατρική, που εμπεριέχει τους 200 πλέον αναφερόμενους ιατρούς-επιστήμονες στον κόσμο. Ο καθηγητής είναι Master (Διδάσκαλος) του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών και του Αμερικανικoύ Κολλεγίου Ενδοκρινολογίας και Εταίρος (Fellow) του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρών της Μεγάλης Βρετανίας. Μεταξύ άλλων, είναι Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων της Λιέγης, Βέλγιο, Αγκόνας, Ιταλία, και Πατρών, Ελλάδα, και Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Warwick, Coventry της Μ.Βρετανίας. Το 2011 κατείχε την Διακεκριμένη Έδρα Τζών Κλούγκε στην Τεχνολογία και Κοινωνία, Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον. Έχει υποστηρίξει την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία περισσότερων από 60 σήμερα διαπρεπών και βραβευμένων Ελλήνων και ξένων ιατρών–επιστημόνων και είναι εκλεγμένο μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών ενώσεων. Ήταν υποψήφιος βραβείου Νομπέλ Ιατρικής για το 2021.

Σχετικές ομιλίες