Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Victoria Square Project

Παπαδημητρίου Μαρία

30 Νοεμβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 21:10 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 710
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Τα μουσεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων. Είναι πυλώνες υγιών κοινοτήτων και ιδανικοί χώροι για την επικοινωνία και τη σύνδεση μεταξύ ανθρώπων. Καθώς κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο έρχονται αντιμέτωπες με θέματα μετανάστευσης, θρησκευτικής έκφρασης, πολιτιστικής ποικιλομορφίας, διακρίσεων, ταυτότητας φύλου και ίσης μεταχείρισης, η δέσμευση των μουσείων για σεβασμό της διαφορετικότητας, για ισότητα, προσβασιμότητα και κοινωνική ενσωμάτωση δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική.


Στο έβδομο ετήσιο Συνέδριο για τα Μουσεία, επαγγελματίες των μουσείων και των πολιτιστικών οργανισμών συζητούν για τον κοινωνικό αντίκτυπο των μουσείων, τον ρόλο τους στην προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και συνοχής, και για το πώς η διαφορετικότητα και η προσβασιμότητα συνδέονται άμεσα με την προσέλκυση κοινού, τη χρηματοδότηση, την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητά των πολιτιστικών οργανισμών.


Οι ομιλίες του συνεδρίου εξετάζουν πώς τα μουσεία μπορούν να προσελκύσουν διαφορετικά κοινά πέρα από διακρίσεις - φυλετικές, εθνοτικές, ηλικίας, κοινωνικής τάξης, ικανοτήτων, γλώσσας και φύλου - και πώς θα μπορούσαν να δώσουν φωνή σε κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες και να γίνουν χώροι δημιουργικής ανταλλαγής και ανοιχτού διαλόγου. Τέλος, οι ομιλίες αναδεικνύουν πώς οι επαγγελματίες του πολιτισμού μπορούν να κάνουν την προσβασιμότητα μια δια βίου διαδικασία για τα μουσεία και τους πολιτιστικούς οργανισμούς, και πως οι οργανισμοί μπορούν να προσεγγίσουν το ζήτημα της προσωπικής ισορροπίας και ταυτόχρονα να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη ζωή των κοινοτήτων τους.

Παπαδημητρίου Μαρία Εικαστικός - Καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Βόλος)

Η Μαρία Παπαδημητρίου είναι εικαστικός, ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Βόλου. Αποφοίτησε μετά τιμών, από την École Nationale Supérieure des Beaux-Arts (ENSBA) στο Παρίσι και το 1989 ξεκίνησε το έργο της. Χρησιμοποιεί γλυπτική, εγκαταστάσεις, βίντεο και φωτογραφία για την υλοποίηση των έργων της.

Το 2002 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 25η São Paulo Biennial με το πρότζεκτ T.A.M.A. (Temporary Autonomous Museum for All), ένα πρότζεκτ που ακόμη συνεχίζεται και αποτελεί κεντρικό κομμάτι του καλλιτεχνικού της έργου. Είναι ιδρύτρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Τ.Α.Μ.Α. και της πλατφόρμας Souzy Tros. Από το Νοέμβριο του 2016 συνεργάζεται με τον καλλιτέχνη Rick Lowe για την οργάνωση και υλοποίηση του Victoria Square Project. Είναι Καθηγήτρια εικαστικών τεχνών στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο. Στο έργο της συνεχώς εξετάζονται ζητήματα ταυτότητας, κοινωνικής ένταξης και αποκλεισμού. Έχει εκτεθεί σε πολλαπλές εκθέσεις παγκοσμίως. Το 2003 κέρδισε το βραβείο ΔΕΣΤΕ για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη και το 2016 βραβεύτηκε από τη γαλλική κυβέρνηση με τον τίτλο “Officier dans l’Ordre des Palmes Academiques”.

Σχετικές ομιλίες