Bodossaki Lectures on Demand

Τα μουσεία ως φορείς αλλαγής: Διαφορετικότητα, Προσβασιμότητα και Ενσωμάτωση - Εισαγωγικές ομιλίες

Μαγγίνης Γιώργης, Pyatt Geoffrey Ross, Ανδρίτσου Αναστασία

30 Νοεμβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 16:01 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 628
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Τα μουσεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων. Είναι πυλώνες υγιών κοινοτήτων και ιδανικοί χώροι για την επικοινωνία και τη σύνδεση μεταξύ ανθρώπων. Καθώς κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο έρχονται αντιμέτωπες με θέματα μετανάστευσης, θρησκευτικής έκφρασης, πολιτιστικής ποικιλομορφίας, διακρίσεων, ταυτότητας φύλου και ίσης μεταχείρισης, η δέσμευση των μουσείων για σεβασμό της διαφορετικότητας, για ισότητα, προσβασιμότητα και κοινωνική ενσωμάτωση δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική.


Στο έβδομο ετήσιο Συνέδριο για τα Μουσεία, επαγγελματίες των μουσείων και των πολιτιστικών οργανισμών συζητούν για τον κοινωνικό αντίκτυπο των μουσείων, τον ρόλο τους στην προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και συνοχής, και για το πώς η διαφορετικότητα και η προσβασιμότητα συνδέονται άμεσα με την προσέλκυση κοινού, τη χρηματοδότηση, την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητά των πολιτιστικών οργανισμών.


Οι ομιλίες του συνεδρίου εξετάζουν πώς τα μουσεία μπορούν να προσελκύσουν διαφορετικά κοινά πέρα από διακρίσεις - φυλετικές, εθνοτικές, ηλικίας, κοινωνικής τάξης, ικανοτήτων, γλώσσας και φύλου - και πώς θα μπορούσαν να δώσουν φωνή σε κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες και να γίνουν χώροι δημιουργικής ανταλλαγής και ανοιχτού διαλόγου. Τέλος, οι ομιλίες αναδεικνύουν πώς οι επαγγελματίες του πολιτισμού μπορούν να κάνουν την προσβασιμότητα μια δια βίου διαδικασία για τα μουσεία και τους πολιτιστικούς οργανισμούς, και πως οι οργανισμοί μπορούν να προσεγγίσουν το ζήτημα της προσωπικής ισορροπίας και ταυτόχρονα να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη ζωή των κοινοτήτων τους.


Μαγγίνης Γιώργης Αρχαιολόγος - Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη

Ο Γιώργης Μαγγίνης (George Manginis) σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασιατική τέχνη στη SOAS, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, απ΄όπου του απονεμήθηκε ο τίτλος του διδάκτορος φιλοσοφίας. Εργάσθηκε στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, τη σκευοφυλακεία του Καθεδρικού Ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας στο Λονδίνο, τη SOAS (ως βοηθός διδασκαλίας) και την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων. Από το 2010 μελετά τη συλλογή κινεζικής τέχνης του Μουσείου Μπενάκη, όπου και έχει διδάξει  ιστορία της κινεζικής κεραμεικής, και το καλοκαίρι του 2013 εργάσθηκε για τον κατάλογό της στο Πανεπιστήμιο Princeton. Από το 2012 διδάσκει ισλαμική τέχνη και αρχιτεκτονική στη SOAS και το Ινστιτούτο Ισμαηλιτικών Μελετών του Λονδίνου, σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Είναι συντονιστής για την ισλαμική τέχνη στο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ασιατικής Τέχνης στη SOAS και το φθινόπωρο θα διδάξει βυζαντινή τέχνη στο New College for the Humanities Λονδίνου. Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων περί ισλαμικής και κινεζικής τέχνης στο Πανεπιστήμιο Michigan, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στην Doha του Qatar, τη SOAS, το Πανεπιστήμιο Aga Khan, το Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου, το Βρετανικό Μουσείο, τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's και αλλού. Έχει συμμετάσχει και διευθύνει αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και τη Γαλλία. Έχει συνεισφέρει σε καταλόγους εκθέσεων και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.

Pyatt Geoffrey Ross Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία

Γεννημένος το 1963, Ο Geoffrey Ross Pyatt μεγάλωσε στο προάστιο του Σαν Ντιέγκο της Λα Χόγια, Καλιφόρνια. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Irvine το 1985, και στην συνέχεια έκανε το μεταπτυχιακό του πάνω στις Διεθνείς Σχέσεις στο Yale όπου αποφότησε το 1987.

Πριν την είσοδο του στο Υπουργείο Εξωτερικών το 1990,ο G. Pyatt συνεργάστηκε με τον Διαμερικανικο Διαλόγου, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον.

Η πορεία του G. Pyatt στο State Department,

Oικονομικός σύμβουλος και υποπρόξενος στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεγκουσιγκάλπα της Ονδούρας,

1990 - 1992 - Πολιτικός υπάλληλος της πρεσβείας στο Νέο Δελχί, στην Ινδία,

1992-1994 - Βοηθητικό προσωπικό στο γραφείο του βοηθού γραμματέα για τη Λατινική Αμερική

1994 - Ειδικός σύμβουλος του αναπληρωτή γραμματέα του State Department

1995-1996 - Διευθυντής του γραφείου Λατινικής Αμερικής στο Εθνικό Συμβουλίο Ασφαλείας

1996-1997 Υπεύθυνος του αμερικανικού προξενείου στη Λαχόρη, Πακιστάν,

1997-1999, Προξενείο Χονγκ Κονγκ

1999 - 2007 Πρεσβεία στο Νέο Δελχί , πρώτα ως υπουργός σύμβουλος για πολιτικές υποθέσεις και έπειτα ως αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής

2007 -2010 - Η πρώτη ευρωπαϊκή απόσπαση του Pyatt ήταν όταν υπηρέτησε ως αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής στην μόνιμη αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας στην Βιέννη της Αυστρίας.

Το 2013-2016 ο G. Pyatt τοποθετήθηκε ως ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Ανδρίτσου Αναστασία Διευθύντρια Προγραμμάτων και Συνεργασιών, British Council
Η Αναστασία Ανδρίτσου σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και έκανε μεταπτυχιακό στο Πολυτεχνείο της Τουλούζης. Εργάστηκε για 7 χρόνια στο τμήμα Διεθνών Συνεργασιών της INTRACOM σε Ασύρματες Ευρυζωνικές Τεχνολογίες, Δορυφορικό Ίντερνετ και Έξυπνα Σπίτια και συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, ολοκλήρωσε το Executive ΜΒΑ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Από το 2004 εργάζεται στο British Council, αρχικά ως υπεύθυνη του επιστημονικού προγράμματος του Οργανισμού όπου σχεδίασε ένα σημαντικό πρόγραμμα για την Επικοινωνία της Επιστήμης (Beautiful Science, FameLAB, Challenge Europe, κλπ) για το ευρύ κοινό και τα σχολεία. Από το 2007 είναι Διευθύντρια του Τμήματος Προγραμμάτων και Συνεργασιών που έχει ως στόχο το σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων και δημιουργικών δράσεων στις επιστήμες, τις τέχνες και την εκπαίδευση.

Σχετικές ομιλίες