Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μικρά βήματα: Ένας πρακτικός οδηγός προσβασιμότητας στα μουσεία

Krantz Georgia

30 Νοεμβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 26:12 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 501
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Τα μουσεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων. Είναι πυλώνες υγιών κοινοτήτων και ιδανικοί χώροι για την επικοινωνία και τη σύνδεση μεταξύ ανθρώπων. Καθώς κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο έρχονται αντιμέτωπες με θέματα μετανάστευσης, θρησκευτικής έκφρασης, πολιτιστικής ποικιλομορφίας, διακρίσεων, ταυτότητας φύλου και ίσης μεταχείρισης, η δέσμευση των μουσείων για σεβασμό της διαφορετικότητας, για ισότητα, προσβασιμότητα και κοινωνική ενσωμάτωση δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική.


Στο έβδομο ετήσιο Συνέδριο για τα Μουσεία, επαγγελματίες των μουσείων και των πολιτιστικών οργανισμών συζητούν για τον κοινωνικό αντίκτυπο των μουσείων, τον ρόλο τους στην προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και συνοχής, και για το πώς η διαφορετικότητα και η προσβασιμότητα συνδέονται άμεσα με την προσέλκυση κοινού, τη χρηματοδότηση, την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητά των πολιτιστικών οργανισμών.


Οι ομιλίες του συνεδρίου εξετάζουν πώς τα μουσεία μπορούν να προσελκύσουν διαφορετικά κοινά πέρα από διακρίσεις - φυλετικές, εθνοτικές, ηλικίας, κοινωνικής τάξης, ικανοτήτων, γλώσσας και φύλου - και πώς θα μπορούσαν να δώσουν φωνή σε κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες και να γίνουν χώροι δημιουργικής ανταλλαγής και ανοιχτού διαλόγου. Τέλος, οι ομιλίες αναδεικνύουν πώς οι επαγγελματίες του πολιτισμού μπορούν να κάνουν την προσβασιμότητα μια δια βίου διαδικασία για τα μουσεία και τους πολιτιστικούς οργανισμούς, και πως οι οργανισμοί μπορούν να προσεγγίσουν το ζήτημα της προσωπικής ισορροπίας και ταυτόχρονα να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη ζωή των κοινοτήτων τους.

Krantz Georgia Ανεξάρτητη Εκπαιδεύτρια & Σύμβουλος Προσβασιμότητας, ΗΠΑ

Η Georgia Krantz είναι ανεξάρτητη εκπαιδεύτρια και σύμβουλος σε θέματα προσβασιμότητας. Έχει αναπτύξει το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας στη Νέα Υόρκη, όπου συνεργάζεται με μουσεία και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα για την ανάπτυξη προγραμμάτων για άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες. Υπό την καθοδήγησή της, τα μέλη του προσωπικού στο εκπαιδευτικό τμήμα καθώς και σε όλα τα τμήματα του μουσείου μαθαίνουν πώς να επαναξιολογούν τη σκέψη και τις πρακτικές τους όσον αφορά στην επίτευξη της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής ενσωμάτωσης. Ως μία πολύπειρη εκπαιδευτικός, η Georgia ειδικεύεται, επίσης, στη διδασκαλία της τέχνης σε άτομα που είναι τυφλά ή έχουν περιορισμένη όραση. Ως ιστορικός τέχνης, έχει αναπτύξει μαθήματα που διερευνούν τις σχέσεις μεταξύ τέχνης, όρασης και τύφλωσης.

Η Georgia εργάζεται επί του παρόντος στον τομέα της εκπαίδευσης και της προσβασιμότητας στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Whitney της Νέας Υόρκης, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, καθώς και το Μουσείο Τέχνης του Πόρτλαντ στο Όρεγκον. Επιπλέον, εργάστηκε για πολλά χρόνια στο τμήμα εκπαίδευσης και προσβασιμότητας στο Μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης. Άλλα ιδρύματα με τα οποίο συνεργάστηκε ως σύμβουλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προσβασιμότητας περιλαμβάνουν: το Εβραϊκό Μουσείο, το Ίδρυμα Τέχνης Dia και το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Λίνκολν, τα οποία εδρεύουν στη Νέα Υόρκη, το Μουσείο Τέχνης της Οκλαχόμα, το Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Crystal Bridges στο Μπέντονβιλ του Αρκάνσας, και το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα. Η Georgia διετέλεσε για επτά χρόνια εθελοντικό μέλος της Διευθύνουσας Επιτροπής της Ένωσης Προσβάσιμων Μουσείων στη Νέα Υόρκη.

Σχετικές ομιλίες