Bodossaki Lectures on Demand

Τρύφων Ι. Κουταλίδης: Ο δικηγόρος, Διδαχές και εμπειρίες μιας πολυκύμαντης καριέρας

Μάνος Ιωάννης, Κορίτσας Νίκος, Γεωργόπουλος Λεωνίδας, Κωστόπουλος Γιάννης, Λασκαρίδης Αθανάσιος, Πιμπλής Νίκος, Πρετεντέρης Γιάννης

14 Μαρτίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 69:45 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2992
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Σε μια εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού και διεθνούς νομικού κόσμου, τον Τρύφωνα Κουταλίδη, ήταν  αφιερωμένη η εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενταγμένη στο φόρουμ ιδεών Megaron Plus.
 
Ο Τρύφων  Κουταλίδης, που έφυγε από τη ζωή πριν από ένα χρόνο, ήταν επιφανής δικηγόρος με σημαντικό συγγραφικό έργο, νομικό και μη και έγινε γνωστός στο ευρύ αναγνωστικό κοινό  αρθρογραφώντας για χρόνια στο «Βήμα» με το ψευδώνυμο «Παπινιανός» (από τον ρωμαίο αναμορφωτή του δικαίου τον οποίο δολοφόνησε ο Καρακάλας το 212 μ.Χ.) για όλα σχεδόν τα σημαντικά θέματα της οικονομικής, κοινωνικής και επιχειρηματικής πραγματικότητας.
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη, με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου του Τρύφωνα Κουταλίδη «Ο δικηγόρος» που πρωτοεκδόθηκε το 2003 και είναι μια ασυνήθιστη στα ελληνικά χρονικά καταγραφή της πλούσιας δικηγορικής εμπειρίας του συγγραφέα, ένα παιδευτικό κείμενο για τις αρχές λειτουργίας της σύγχρονης δικηγορικής εταιρείας αλλά και μια πολύτιμη μαρτυρία για το πολιτικό, νομικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι της σύγχρονης Ελλάδας.  Ένα κείμενο που απέκτησε αμέσως ιδιαίτερη σημασία επειδή προέρχεται από έναν από τους αφανείς πρωταγωνιστές της μεταπολιτευτικής περιόδου, συνοδοιπόρο του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Χρήστου Λαμπράκη, σύμβουλο του Αριστοτέλη Ωνάση, συνομιλητή και σύμβουλο ισχυρών προσωπικοτήτων της επιχειρηματικής και οικονομικής ζωής της χώρας.
 
Για το έργο και την προσωπικότητα του Τρύφωνα Κουταλίδη μίλησαν, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος, ο δικηγόρος Λεωνίδας Γεωργόπουλος, ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Λασκαρίδης καθώς και, από τη δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη, ο Νίκος Κορίτσας και ο Νίκος Πιμπλής. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης.

Μάνος Ιωάννης Πρόεδρος Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Ο Ιωάννης Μάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στα πανεπιστήμια -διαδοχικά- των Παρισίων, Βρυξελλών και Γενεύης. Έχει πάρει δίπλωμα DES (Diplome d’ Etudes Superieures) στο Δημόσιο Δίκαιο και είναι διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών με διατριβή στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Υπήρξε αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Σχολής Αθηνών, ειδικός γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής Συλλόγων Πανεπιστημίου Αθηνών (ΔΕΣΠΑ) και αντιπρόεδρος της ΕΦΕΕ, ενώ το 1966 ο Γεώργιος Παπανδρέου τον όρισε Γραμματέα στην ΕΔΗΝ. Για την δράση του αυτή διώχθηκε και φυλακίστηκε. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας πήρε πολιτικό άσυλο στην Ελβετία.

Από το 1969 έως το 1974 εργάσθηκε ως εντεταλμένος διδασκαλίας και ερευνών στο Συνταγματικό Ελβετικό Δίκαιο, το Συγκριτικό Συνταγματικό Δίκαιο και τη Γενική Θεωρία του Κράτους στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Συνεργάτης του καθηγητή Αγγελου Αγγελόπουλου, διετέλεσε από το 1974 μέχρι το 1994 σύμβουλος Διοίκησης στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, όπου ασχολήθηκε με θέματα εκπαιδευτικά, διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων, οργανωτικά, χρηματοπιστωτικά, διεθνών σχέσεων, καθώς και με θέματα του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ).

Το 1994 εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και υπήρξε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας και «Officer» του «Global Network of Banking Associations».

Aπό τον Ιούλιο του 2000 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2002 διετέλεσε πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της Γενικής Τραπέζης της Ελλάδος.

Κορίτσας Νίκος Δικηγόρος
Ο Νίκος Κορίτσας είναι νομικός και στέλεχος της "Δικηγορικής Εταιρείας Κουταλίδη". Γεννήθηκε το 1965. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανες μεταπτυχιακές σπουδές στο διεθνές επιχειρηματικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Γεωργόπουλος Λεωνίδας Δικηγόρος
Κωστόπουλος Γιάννης Πρόεδρος του Δ.Σ. της Alpha Bank
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε Ναυπηγός στο King’s College του Πανεπιστημίου Durham της Αγγλίας. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως το 1963. Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Τραπέζης από το 1973 και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής από το 1984 έως το 1996. Από το 1996 έως το 2005 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank. Από την 23.2.2005 είναι Εκτελεστικός Πρόεδρος.
Λασκαρίδης Αθανάσιος Επιχειρηματίας
Πιμπλής Νίκος Δικηγόρος
Ο Νίκος Πιμπλής είναι νομικός και στέλεχος της "Δικηγορικής Εταιρείας Κουταλίδη". Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Paris I στη Γαλλία και έκανες μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Paris II της οποίας αναγορεύτηκε, στη συνέχεια, διδάκτωρ.
Πρετεντέρης Γιάννης Δημοσιογράφος
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών, Διπλωματούχος ειδικευμένων σπουδών στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο του πανεπιστημίου Γκρενόμπλ της Γαλλίας και Διπλωματούχος ανώτατων σπουδών Πολιτικών Επιστημών με ειδικότητα στη Διεθνή Ιστορία και Πολιτική στο πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Ως δημοσιογράφος εργάζεται στις εφημερίδες Τα Νέα και Το Βήμα της Κυριακής και στον τηλεοπτικό σταθμό Mega Chanell ως πολιτικός σχολιαστής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.