Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τρύφων Ι. Κουταλίδης: Ο δικηγόρος, Διδαχές και εμπειρίες μιας πολυκύμαντης καριέρας

Μάνος Ιωάννης, Κορίτσας Νίκος, Γεωργόπουλος Λεωνίδας, Κωστόπουλος Γιάννης, Λασκαρίδης Αθανάσιος, Πιμπλής Νίκος, Πρετεντέρης Γιάννης

14 Μαρτίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:09:46 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3535
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Σε μια εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού και διεθνούς νομικού κόσμου, τον Τρύφωνα Κουταλίδη, ήταν  αφιερωμένη η εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενταγμένη στο φόρουμ ιδεών Megaron Plus.

Ο Τρύφων Κουταλίδης, που έφυγε από τη ζωή πριν από ένα χρόνο, ήταν επιφανής δικηγόρος με σημαντικό συγγραφικό έργο, νομικό και μη και έγινε γνωστός στο ευρύ αναγνωστικό κοινό  αρθρογραφώντας για χρόνια στο «Βήμα» με το ψευδώνυμο «Παπινιανός» (από τον ρωμαίο αναμορφωτή του δικαίου τον οποίο δολοφόνησε ο Καρακάλας το 212 μ.Χ.) για όλα σχεδόν τα σημαντικά θέματα της οικονομικής, κοινωνικής και επιχειρηματικής πραγματικότητας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη, με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου του Τρύφωνα Κουταλίδη «Ο δικηγόρος» που πρωτοεκδόθηκε το 2003 και είναι μια ασυνήθιστη στα ελληνικά χρονικά καταγραφή της πλούσιας δικηγορικής εμπειρίας του συγγραφέα, ένα παιδευτικό κείμενο για τις αρχές λειτουργίας της σύγχρονης δικηγορικής εταιρείας αλλά και μια πολύτιμη μαρτυρία για το πολιτικό, νομικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι της σύγχρονης Ελλάδας. Ένα κείμενο που απέκτησε αμέσως ιδιαίτερη σημασία επειδή προέρχεται από έναν από τους αφανείς πρωταγωνιστές της μεταπολιτευτικής περιόδου, συνοδοιπόρο του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Χρήστου Λαμπράκη, σύμβουλο του Αριστοτέλη Ωνάση, συνομιλητή και σύμβουλο ισχυρών προσωπικοτήτων της επιχειρηματικής και οικονομικής ζωής της χώρας.

Για το έργο και την προσωπικότητα του Τρύφωνα Κουταλίδη μίλησαν, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος, ο δικηγόρος Λεωνίδας Γεωργόπουλος, ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Λασκαρίδης καθώς και, από τη δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη, ο Νίκος Κορίτσας και ο Νίκος Πιμπλής. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης.

Μάνος Ιωάννης Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας - Συντονιστής της «Πρωτοβουλίας 1821-2021»

Ο Ιωάννης Μάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στα πανεπιστήμια -διαδοχικά- των Παρισίων, Βρυξελλών και Γενεύης. Έχει πάρει δίπλωμα DES (Diplome d’ Etudes Superieures) στο Δημόσιο Δίκαιο και είναι διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών με διατριβή στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Υπήρξε αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Σχολής Αθηνών, ειδικός γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής Συλλόγων Πανεπιστημίου Αθηνών (ΔΕΣΠΑ) και αντιπρόεδρος της ΕΦΕΕ, ενώ το 1966 ο Γεώργιος Παπανδρέου τον όρισε Γραμματέα στην ΕΔΗΝ. Για την δράση του αυτή διώχθηκε και φυλακίστηκε. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας πήρε πολιτικό άσυλο στην Ελβετία.

Από το 1969 έως το 1974 εργάσθηκε ως εντεταλμένος διδασκαλίας και ερευνών στο Συνταγματικό Ελβετικό Δίκαιο, το Συγκριτικό Συνταγματικό Δίκαιο και τη Γενική Θεωρία του Κράτους στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Συνεργάτης του καθηγητή Αγγελου Αγγελόπουλου, διετέλεσε από το 1974 μέχρι το 1994 σύμβουλος Διοίκησης στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, όπου ασχολήθηκε με θέματα εκπαιδευτικά, διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων, οργανωτικά, χρηματοπιστωτικά, διεθνών σχέσεων, καθώς και με θέματα του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ).

Το 1994 εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και υπήρξε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας και «Officer» του «Global Network of Banking Associations».

Aπό τον Ιούλιο του 2000 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2002 διετέλεσε πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της Γενικής Τραπέζης της Ελλάδος. Διετέλεσε Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Σήμερα, είναι Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας και Συντονιστής της «Πρωτοβουλίας 1821-2021».

Κορίτσας Νίκος Δικηγόρος
Ο Νίκος Κορίτσας είναι νομικός και στέλεχος της "Δικηγορικής Εταιρείας Κουταλίδη". Γεννήθηκε το 1965. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανες μεταπτυχιακές σπουδές στο διεθνές επιχειρηματικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Γεωργόπουλος Λεωνίδας Δικηγόρος
Κωστόπουλος Γιάννης Πρόεδρος του Δ.Σ. της Alpha Bank
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε Ναυπηγός στο King’s College του Πανεπιστημίου Durham της Αγγλίας. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως το 1963. Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Τραπέζης από το 1973 και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής από το 1984 έως το 1996. Από το 1996 έως το 2005 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank. Από την 23.2.2005 είναι Εκτελεστικός Πρόεδρος.
Λασκαρίδης Αθανάσιος Επιχειρηματίας
Πιμπλής Νίκος Πρόεδρος Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Ο Νίκος Πιμπλής είναι Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, την 1η Ιανουαρίου 1961.

Διαχειριστής Εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας Παπαδημητρίου – Πιμπλής & Συνεταίροι.

Τομείς εξειδίκευσης: Δίκαιο Κεφαλαιαγοράς, Τραπεζικό και Χρηματοοικονομικό Δίκαιο, Συγχωνεύσεις και Εξαγορές, Ιδιωτικοποιήσεις, Γενικό Εταιρικό Δίκαιο και Δίκαιο της Αφερεγγυότητας.

Επαγγελματικές και επιστημονικές ιδιότητες: Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Παρισίων (1994), Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (1996), Μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων.

Σπουδές: Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιου Paris I, Γαλλία (Maîtrise, 1983), Centre Universitaire d’Etudes en droit européen (Paris I – 1983), Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Paris II, Γαλλία: (Diplôme d’ Etudes Approfondies en droit international, 1984), Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Παρισίων, Γαλλία (Διδακτορικό, 1992 με θέμα την «Πτώχευση στο Γαλλικό Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο»).

Επαγγελματική εμπειρία: Βοηθός στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maine, Γαλλία (1987-1992), Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cergy-Pontoise, Παρίσι, Γαλλία (1992-1995). Συνεργάτης της Δικηγορικής Εταιρείας Célice et Blancpain, Παρίσι (1992-1995). Νομικός Σύμβουλος στο Χρηματιστήριο Αθηνών (1996-1999), Εταίρος και εν συνεχεία Αναπληρωτής Διαχειριστής της Δικηγορικής Εταιρείας Κουταλίδη (1999-2017), Μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕ.Ν.Ε.) υπό τη Γενική Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου (1998-2004), Μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών (2001-2010) και Νομικός Σύμβουλος Διοικήσεως της ΕΧΑΕ, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Athex Markets Steering Committee), Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων Α.Ε., της Εταιρείας Εκκαθάρισης Συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών Α.Ε., της FG Europe Α.Ε. και της RF Energy Α.Ε.

Συγγραφική δραστηριότητα: «Πτώχευση στο Γαλλικό Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο», Παρίσι 1992. Συντάκτης πολλών άρθρων που έχουν δημοσιευθεί σε νομικά περιοδικά σχετικά με τις Ανώνυμες Εταιρείες και το Δίκαιο Κεφαλαιαγοράς.

Γλώσσες εργασίας: Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά.

Πρετεντέρης Γιάννης Δημοσιογράφος
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών, Διπλωματούχος ειδικευμένων σπουδών στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο του πανεπιστημίου Γκρενόμπλ της Γαλλίας και Διπλωματούχος ανώτατων σπουδών Πολιτικών Επιστημών με ειδικότητα στη Διεθνή Ιστορία και Πολιτική στο πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Ως δημοσιογράφος εργάζεται στις εφημερίδες Τα Νέα και Το Βήμα της Κυριακής και στον τηλεοπτικό σταθμό Mega Chanell ως πολιτικός σχολιαστής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

Σχετικές ομιλίες

Κύκλος 3: Ελληνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα - μια δύσκολη σχέση με μέλλον 108:35

Ιουν 11, 2018

Κύκλος 3: Ελληνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα - μια δύσκολη σχέση με μέλλον

Γεωργακοπούλου Ρούλα Διβάνη Λένα Κουσούλης Λευτέρης Παναγιωτόπουλος Παναγής Παπαβασιλείου Βασίλης Παπαδημητρίου Δημήτρης Σκαμπαρδώνης Γιώργος Χωμενίδης Χρήστος Κανέλλης Ηλίας

Γλώσσα: Ελληνική