Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τράπεζες, Κυβερνήσεις και Νομισματική Ένωση σε καιρό κρίσης

Hellwig Martin, Χαρδούβελης Γκίκας, Βέττας Νίκος

6 Μαΐου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 116:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1177
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Γιατί η Ευρώπη δυσκολεύεται να διαχειριστεί τη λεγόμενη «κρίση του ευρώ»;

Τη δική του, άκρως ενδιαφέρουσα, απάντηση στο επίμαχο ερώτημα δίνει ο Πανεπιστημιακός και Διευθυντής του περίφημου Ινστιτούτου Έρευνας για τα Δημόσια Αγαθά Max Planck (Max Planck Institute for Research on Collective Goods) Μάρτιν Χέλγουιγκ, στη διάλεξή του, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής. 

Στην εκδήλωση πήρε μέρος, ως σχολιαστής, ο Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Γκίκας Χαρδούβελης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας.

Ο διακεκριμένος ερευνητής πάνω στα θέματα των δημόσιων αγαθών και της φορολογίας, των χρηματοπιστωτικών αγορών και οργανισμών καθώς και του ανταγωνισμού και της Νομισματικής Θεωρίας ήρθε στη χώρα μας ως προσκεκλημένος του Μegaron Plus για να συμμετάσχει στον κύκλο διαλέξεων «Ευρώπη, οικονομία και ανάπτυξη», που συνδιοργανώνεται με το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και το Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη, μεταβατική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας παρατηρούνται αποκλίσεις ανάμεσα στην ευρωπαϊκή «περιφέρεια» και το κέντρο, ενώ εντείνεται και ο ανταγωνισμός με άλλες περιοχές του πλανήτη. Πολλά από τα προβληματικά σημεία της οικονομικής διακυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν πλέον εντοπιστεί, ενώ οι λύσεις που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται είναι πρωτόγνωρες (τραπεζική ενοποίηση, παροχή οικονομικής υποστήριξης σε κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα υπό την προϋπόθεση εφαρμογής μεταρρυθμίσεων κτλ.). 
Η διάλεξη του καθηγητή Χέλγουιγκ με θέμα «Τράπεζες, Κυβερνήσεις και Νομισματική Ένωση σε καιρό κρίσης» επικεντρώθηκε, πιο συγκεκριμένα, στην πολυπλοκότητα που δημιουργείται από την ύπαρξη διαφορετικών μορφών δημοσιονομικών κρίσεων και ταυτόχρονα των αντίστοιχων τραπεζικών και περιέγραψε την ανεπάρκεια των υφιστάμενων μηχανισμών διακυβέρνησης αλλά και την έλλειψη ενός πολιτικού διαλόγου, ικανού να εφαρμοστεί σε εθνικό και υπερ-εθνικό επίπεδο.

«Ενώ τα αίτια της κρίσης μπορούν να αναζητηθούν στην αποδυνάμωση των ποικίλων μηχανισμών διακυβέρνησης σε συνδυασμό και με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, σημείωσε ο ίδιος, η κρίση αυτή καθαυτή έχει συμβάλλει στην περαιτέρω αποδυνάμωση της διακυβέρνησης, καθιστώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όμηρο της αδυναμίας των τραπεζικών συστημάτων». Αναφερόμενος στα προβλήματα, τις προκλήσεις και τις προοπτικές στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, ο Μάρτιν Χέλγουιγκ στάθηκε επίσης στο ρόλο της τραπεζικής ενοποίησης στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης αλλά και στα θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα που εγείρει αυτή ακριβώς η συζήτηση για την τραπεζική ενοποίηση.

Hellwig Martin Διευθυντής, Max Planck Institute for Research on Collective Goods - Καθηγητής, Πανεπιστήμιο της Βόννης

Ο Martin Hellwig είναι Διευθυντής στο Max Planck Institute for Research on Collective Goods και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στο χώρο των δημόσιων αγαθών και της φορολογίας, των χρηματοπιστωτικών αγορών και οργανισμών, του ανταγωνισμού και της Νομισματικής Θεωρίας. Προηγουμένως, υπηρέτησε ως ακαδημαϊκός στα Stanford University, Princeton University, University of Basel, Harvard University και University of Mannheim.Είναι Editor στο German Economic Review, Associate Editor στο Journal of Public Economics και μέλος του Editorial Board of the Journal of Economics. Επίσης, είναι μέλος σε πολλούς οργανισμούς και επιτροπές όπως το Federal Ministry of Economic Affairs, Centre for Economic Policy Research, Economic Advisory Group on Competition Policy of the European Commission. Το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευθεί στο American Economic Review, Econometrica, Review of Economic Studies και σε άλλα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Το πρόσφατο βιβλίο “The Banker’s New Clothes: What’s wrong with banking and what to do about it”, που συνέγραψε με την Anat Admati, έλαβε μεγάλη δημοσιότητα ως μια ενδιαφέρουσα και σημαντική μελέτη για τα προβλήματα, τις προκλήσεις και τις προοπτικές στο διεθνές τραπεζικό σύστημα.

Χαρδούβελης Γκίκας Καθηγητής, Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, Πανεπιστήμιο Πειραιά - Πρόεδρος Δ.Σ., Εθνική Τράπεζα

Ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research - CEPR του Λονδίνου, μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Cyprus International Institute of Management, Πρόεδρος του Ταμείου Υποτροφιών του ελληνικού Ιδρύματος Harvard και Έφορος του Κολεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη. Υπηρέτησε ως Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος το επτάμηνο Ιούνιος 2014 - Ιανουάριος 2015. Χρημάτισε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, ενώ τo 2000-2004 διετέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Είναι κάτοχος Ph.D. στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας (1983) και MSc., καθώς και Bachelor of Arts στα Εφηρμοσμένα Μαθηματικά από το Harvard (1978). Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Barnard College, Columbia University (1983-1989), Αναπληρωτής και στη συνέχεια Τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers (1989-1993). Έχει υπάρξει Πρόεδρος και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΟΒΕ (2012-2014).

Από το 2005 έως τον Νοέμβριο του 2011 διετέλεσε Οικονομικός Σύμβουλος και Επικεφαλής Έρευνας του Ομίλου EUROBANK EFG. Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα: Υπήρξε Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (1996-2000), Οικονομικός Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου υπήρξε Αναπληρωτής του Διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Σύμβουλος Ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993).

Το επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά κύρους, συμπεριλαμβανομένων των American Economic Review, Journal of Finance,The Review of Financial Studies, The Quarterly Journal of Economics,  The Journal of Monetary Economics,  The Review of Economics and Statistics,  κ.ά Στο παρελθόν (1989-1995), οι βιβλιογραφικές αναφορές στο επιστημονικό του έργο τον ανέδειξαν στους 50 κορυφαίους στον κόσμο στον ευρύτερο τομέα της εφαρμοσμένης οικονομετρίας (βλ. Badi H. Baldagi, “Applied Econometrics Rankings: 1989-1995” Journal of Applied Econometrics, 1999, 14:423-441). Επίσης, οι εργασίες του στο θέμα των υποχρεωτικών καταβολών ασφάλειας (margin requirements) συνέδραμαν ουσιαστικά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε δείκτες μετοχών στις Η.Π.Α..

Προσωπικός ιστότοπος του Γκίκα Χαρδούβελη

Βέττας Νίκος Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ - Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γενικός διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών από το 2013. Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2003, όπου έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του Τμήματος Οικovoμικής Επιστήμης και μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Kάτοχος διδακτορικού από το University of Pennsylvania, ΗΠΑ. Έχει εργαστεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Duke University στις ΗΠΑ και Επισκέπτης Καθηγητής στο ΙNSEAD στη Γαλλία και τη Σιγκαπούρη. Είναι Associate Editor του International Journal of Industrial Organization, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του European Association for Research in Industrial Economics και Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, ενώ έχει υπάρξει Associate Editor του Journal of the European Economic Association και του Journal of Industrial Economics. Έχει υπηρετήσει ως τακτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και μέλος του European Advisory Group for Competition Policy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έχει δημοσιεύσεις στο International Economic Review, European Economic Review, Rand Journal of Economics, Review of Economic Studies και άλλα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Συνδιοργανωτής από το 2002 του Conference for Research on Economic Theory and Econometrics και εκ των επιμελητών του Beyond Austerity (MIT Press, 2017) - Πέρα από τη Λιτότητα (ΠΕΚ, 2017). Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδίου («Επιτροπής Πισσαρίδη») για την Ελληνική Οικονομία, 2020.

Σχετικές ομιλίες