Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το Πάρκο της Βιλλέτ, μια αστική και ανθρώπινη εμπειρία στον 21ο αιώνα

Martial Jacques

30 Απριλίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:58:55 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1384
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Martial Jacques

Γλώσσα
Γαλλική με ταυτόχρονη ελληνική μετάφραση

Ημερομηνία
30/04/2012

Διάρκεια
00:58:55

Εκδήλωση
Megaron Plus - Διαλέξεις

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus

Κατηγορία
Αρχιτεκτονική, Τέχνες / Πολιτισμός, Περιβάλλον

Ετικέτες
Πάρκο της Βιλλέτ, Παρίσι, Bernard Tschumi, Μπερνάρ Τσουμί

O Ζακ Μαρσιάλ, Πρόεδρος του Πάρκου της Βιλλέτ στο Παρίσι από το 2006, ήταν ο νέος προσκεκλημένος του Megaron Plus την Δευτέρα 30 Απριλίου. Στην ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στο Μέγαρο Μουσικής, ο διάσημος Γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης παρουσίασε στο ελληνικό κοινό τις σκέψεις του για αυτό τον πρότυπο χώρο πολιτισμού και αναψυχής που έβαλε τη δική του ιδιαίτερη σφραγίδα στο καλλιτεχνικό τοπίο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Το Πάρκο της Βιλλέτ αποτελεί μοντέλο χωροταξικής οργάνωσης και αρχιτεκτονικής και σχεδιάστηκε από τον Γαλλοελβετό αρχιτέκτονα του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης Μπερνάρ Τσουμί. Όπως δηλώνει ο Ζακ Μαρσιάλ, επιθυμία του, μέσα από τις εκδηλώσεις που φιλοξενούνται στην Βιλλέτ, είναι «να προβάλει τις κουλτούρες του περιθωρίου και της Περιφέρειας και να προωθεί την πολιτιστική επικοινωνία μέσα από κάθε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας».

Η Βιλλέτ (Villette=μικρή πόλη στα γαλλικά) καλύπτει έκταση 550 στρεμμάτων στα βορειοανατολικά των Παρισίων. Βρίσκεται στο 19ο διαμέρισμα, στην τοποθεσία όπου είχαν οικοδομηθεί στα 1867 τα παλαιά σφαγεία της πόλης κατόπιν διαταγής του Ναπολέοντος Γ΄, τα οποία κατεδαφίστηκαν σχεδόν έναν αιώνα μετά. Είναι ο μεγαλύτερος χώρος πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού της γαλλικής πρωτεύουσας και υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας. Το μεγαλύτερο αστικό πολιτιστικό πάρκο των Παρισίων περιλαμβάνει υπαίθριους χώρους και κτηριακά συγκροτήματα πολλαπλών χρήσεων. Στην έκταση του Πάρκου της Βιλλέτ συναντά κανείς μεταξύ άλλων: την Γκραντ Αλ της Βιλλέτ, την Πολιτεία των Επιστημών και της Βιομηχανίας (Cité des Sciences et de l’Industrie), την Πολιτεία της Μουσικής (Cité de la Musique), το Ανώτερο Εθνικό Ωδείο των Παρισίων (Conservatoire national supérieur), το θέατρο Παρί-Βιλλέτ, καθώς και 12 θεματικά πάρκα, υπαίθριους κινηματογράφους, περίπτερα μουσικής, κέντρο ιππασίας, κ.ά.

Martial Jacques Ηθοποιός - Σκηνοθέτης - Πρόεδρος του Πάρκου της Βιλλέτ

Ο Γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης Ζακ Μαρσιάλ, που γεννήθηκε το 1955 στην περιοχή Βαλ-ντε-Μαρν στα περίχωρα του Παρισιού, είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους καλλιτέχνες της γενιάς του με αδιάλειπτη παρουσία εδώ και τριάντα χρόνια στον χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Με οικογενειακή καταγωγή από τις Αντίλλες, σπούδασε υποκριτική και θέατρο στη γαλλική πρωτεύουσα υπό την καθοδήγηση των Ζωρζ Ουιλσόν, Ζαν-Πωλ Ρουσσιγιόν και Ιρίνα Μπρουκ.

Το 2000, ίδρυσε τον θίασο Compagnie de la Comédie Noire (Θίασος της Μαύρης Κωμωδίας), με τον οποίο ανέβασε έργα των Πλιγιά, Μαριβώ, Σεζαίρ και άλλων σπουδαίων δραματουργών. Σημαντική στιγμή στην καλλιτεχνική του πορεία υπήρξε το ανέβασμα του Τετραδίου της επιστροφής στην γενέτειρα του Κρεολού ποιητή και πολιτικού Αιμέ Σεζαίρ, το οποίο, αφού ταξίδεψε και στις πέντε Ηπείρους, παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Γαλλόφωνο Φεστιβάλ Francophonies, καθώς και στην ειδική τελετή για τον εορτασμό, το 2006, της επετείου για την κατάργηση της δουλείας.

Επιπλέον, ο Ζακ Μαρσιάλ είναι εμπνευστής του φορέα Rond Point des Cultures (Σημείο συνάντησης πολιτισμών) που διοργανώνει εκδηλώσεις με στόχο την προβολή της δημιουργικότητας διαφόρων μειονοτικών καλλιτεχνικών και πολιτιστικών ομάδων, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τον Μαρσιάλ, ο οποίος έχει ηγηθεί πολλών πρωτοβουλιών σχετικά με την ισότητα των ευκαιριών των μειονοτικών καλλιτεχνών στη γαλλική μικρή και μεγάλη οθόνη. Έχει ακόμη συμμετάσχει σε εκστρατείες σχετικά με την προτροπή των νέων για αυξημένη συνειδητή συμμετοχή στα κοινά και στις εκλογικές διαδικασίες, προκειμένου «η ελευθερία, η αδελφοσύνη και η ισότητα να γίνουν πραγματικότητα μέσα από την καθημερινότητα», όπως υποστηρίζει ο ίδιος. Από το 2005, ο Ζακ Μαρσιάλ είναι διευθυντής του Ραδιοτηλεοπτικού Δικτύου Γαλλικών Υπερπόντιων Περιοχών (RFO).

Σχετικές ομιλίες