Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

The World in disarray - Living with BREXIT: managing the divorce and after (κεντρική ομιλία)

Featherstone Kevin, Σημίτη Μαριλένα

23 Μαΐου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 28:33 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 691
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς πραγματοποίησε στις 23 Μαΐου 2017 (αμφιθέατρο Γ. Κρανιδιώτη, Υπουργείο Εξωτερικών) διεθνές Συνέδριο με τίτλο  “The World in Disarray”.

Το Συνέδριο ανέλυσε με επιστημονικό τρόπο τα θεμελιακά σύγχρονα παγκόσμια προβλήματα, ενώ συμμετείχαν διεθνώς αναγνωρισμένοι Καθηγητές της αλλοδαπής και ημεδαπής.

Τα διάφορα πάνελ κάλυψαν θεματικές όπως η υψηλή στρατηγική των Μεγάλων Δυνάμεων στον 21ο αιώνα, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η νέα παγκόσμια οικονομία, οι παγκόσμιες ενεργειακές προκλήσεις, οι συνέπειες του BREXIT αλλά και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο διακεκριμένος Καθηγητής του London School of Economics, Kevin Featherstone.

Το blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις πρωινές ομιλίες του συνεδρίου.


Featherstone Kevin Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, London School of Economics and Political Science

Ο Kevin Featherstone είναι Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο London School of Economics and Political Science και κάτοχος της Έδρας Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Παράλληλα, είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου και διατέλεσε επί μακρόν Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου (Hellenic Observatory) και Συμπρόεδρος της Μονάδας LSEE-Έρευνα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου. Υπήρξε το πρώτο ξένο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) στην Ελλάδα (2010-2013). Κατέχει επίσης τη θέση του αντιπροέδρου στο Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του «Atomium Culture» στις Βρυξέλλες, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που προωθεί τη συνεργασία στον Ευρωπαϊκό χώρο έρευνας. Το 2013 τιμήθηκε με το παράσημο ‘Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα’ από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2014 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέλεξε ένα από τα βιβλία του (γραμμένο σε συνεργασία με τον Kenneth Dyson) ως ένα από τα ‘100 αξιοσημείωτα βιβλία για την Ευρώπη’. Αρθρογραφεί συχνά στην Καθημερινή.

Έχει εργαστεί ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Μινεσότα και της Νέας Υόρκης, καθώς και στο Harvard. Επίσης, κατείχε ακαδημαϊκές θέσεις στα Πανεπιστήμια του Στίρλινγκ και του Μπράντφορντ. Το 2009-10, συμμετείχε στη συμβουλευτική επιτροπή για την κυβερνητική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε εκείνη της σύγχρονης Ελλάδας. Οι αναλύσεις του αφορούν τα γνωστικά πεδία της συγκριτικής πολιτικής, των δημόσιων πολιτικών, της πολιτικής οικονομίας και του «Εξευρωπαϊσμού». Τα κυριότερα βιβλία που έχει δημοσιεύσει για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα αφορούν: τις πολιτικές «Εξευρωπαϊσμού», τις σχέσεις Η.Π.Α και Ε.Ε, τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη Συνθήκη του Μάαστριχτ για την Νομισματική Ένωση, τις πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα μετά το 1974, την Ελλάδα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, τα όρια του «Εξευρωπαϊσμού» στην Ελλάδα και τις εγχώριες απεικονίσεις της Ευρώπης.

Σημίτη Μαριλένα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πολιτικής Κοινωνιολογίας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιά

Η Μαριλένα Σημίτη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι κάτοχος Master of Arts από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και διδακτορικού τίτλου από το London School of Economics (Τίτλος Διατριβής: New Social Movements in Greece: Aspects of the Ecological and Feminist Projects, LSE, 2002). Έχει υπάρξει μέλος της συντακτικής επιτροπής ξενόγλωσσων ακαδημαϊκών περιοδικών καθώς και μέλος του Συμβουλευτικού Σώματος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την Αναπτυξιακή Συνεργασία και την Επείγουσα Βοήθεια (CONCORD) στις Βρυξέλλες. Το 2013 ήταν ‘Visiting Fellow’ στο Hellenic Observatory του London School of Economics. Οι επιστημονικές της δημοσιεύσεις διερευνούν τις συλλογικές δράσεις στο πεδίο της κοινωνίας πολιτών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα κοινωνικά κινήματα, τις εναλλακτικές μορφές πολιτικής συμμετοχής και τις αστικές συγκρούσεις. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης.

Σχετικές ομιλίες