Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μια ιστορία που δεν τελειώνει ποτέ: Τα Δυτικά Βαλκάνια καθ’ οδόν προς την ΕΕ

Bieber Florian

20 Οκτωβρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:15:00 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 96

Το 8ο Διεθνές Συμπόσιο της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 στο Ολύμπιον, διοργανώθηκε από την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο και το Ίδρυμα Konrad Adenauer.

Στον καθιερωμένο πλέον αυτό θεσμό της πόλης, που φέτος είχε θέμα «Ο κόσμος το 2020: Κυβερνώντας στην εποχή της ακυβερνησίας», κορυφαίοι εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και πολιτικού χώρου, ανέλυσαν θέματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος και ανέπτυξαν τις θέσεις τους πάνω στους επιμέρους θεματικούς άξονες «Η Ευρώπη σε καιρό αλλαγών», «Λαϊκισμός και η εξουσία του νόμου», «Ο πλούτος της Ελλάδας», «Τουρκία, Νοτιοανατολική Ευρώπη και νέα προσφυγική κρίση».

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέπτυξε το σχέδιό του για τα επόμενα 5 χρόνια ως Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αντιπαρατέθηκε με μια σειρά μύθους γύρω από το μεταναστευτικό. Κορυφαίοι ομιλητές από το εξωτερικό, όπως οι Anders Åslund, Kevin Featherstone, Florian Bieber, Miroslaw Wyrzykowski, András Szalai, Δημήτρης Τσαρούχας, Zoran Ilievski, Marcus Engler, μίλησαν για το Brexit, την υποχώρηση του κράτους δικαίου στην Ανατολική Ευρώπη, την εμπλοκή της Τουρκίας και των Δυτικών Βαλκανίων στο μεταναστευτικό αλλά και την παραπαίουσα ευρωπαϊκή τους προοπτική. Ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει μια χρυσή ευκαιρία να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα μετά την κατάρρευση των μύθων της μεταπολίτευσης, ενώ ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο Κώστας Κωστής υπήρξαν λιγότερο αισιόδοξοι. Τέλος, η Άννα Διαμαντοπούλου ανέδειξε την ανάγκη αλλαγής στη σχέση κράτους-πολίτη-πολιτικών ως προϋπόθεση ανάπτυξης.

Η ομιλία του Florian Bieber πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ενότητας «Η Ευρώπη σε καιρό αλλαγών».

Bieber Florian Διευθυντής, Centre for South East European Studies - Καθηγητής, Πανεπιστήμιο του Graz

Ο Florian Bieber είναι καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Διευθυντής του Κέντρου Σπουδών για την Νοτιοανατολική Ευρώπη στο Πανεπιστήμιο του Graz, στην Αυστρία. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στο Trinity College (ΗΠΑ), στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και στο Central European University (Βουδαπέστη). Είναι συντονιστής της Συμβουλευτικής Ομάδας για την δημόσια πολιτική στην Ευρώπη (BiEPAG) και σύμβουλος πολιτικής σε διεθνείς οργανισμούς, υπουργεία εξωτερικών, δωρητές και ιδιώτες επενδυτές.

Μεταξύ 2001 και 2006, εργάστηκε στο Βελιγράδι (Σερβία) και στο Σεράγεβο (Βοσνία-Ερζεγοβίνη) για λογαριασμό του το Ευρωπαϊκού Κέντρου για Θέματα Μειονοτήτων (European Centre for Minority Issues).Έχει διδάξει στο Kent University (UK). Είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Nationalism Studies Program του Central European University (CEU). Έχει υπάρξει επίσης Visiting Fellow στο London School of Economics and Political Science (LSE) και στο New York University και κατείχε την έδρα Luigi Einaudi στο Cornell University.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τον εκδημοκρατισμό, το θεσμικό σχεδιασμό σε πολυεθνικά κράτη, τον εθνικισμό και την εθνοτική σύγκρουση, καθώς επίσης και τα πολιτικά συστήματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Είναι συγγραφέας πολλών μονογραφιών, συμπεριλαμβανομένου του έργου «Η άνοδος του Απολυταρχισμού στα Δυτικά Βαλκάνια» (Palgrave, 2020) and «Συζήτηση για τον Εθνικισμό, η παγκόσμια διάδοση των εθνών» (Bloomsbury, 2020) και έχει υπάρξει εκδότης και συν-εκδότης σε πολυάριθμα βιβλία, με πιο πρόσφατο το «Συζητώντας για το τέλος της Γιουγκοσλαβίας» (Aldershot: Ashgate, 2014) με τους Armina Galijaš και Rory Archer.

Σχετικές ομιλίες