Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Με αφορμή τους "Αλιείς μαργαριταριών"

Αντζουλάτου - Ρετσίλα Ευριδίκη

12 Μαρτίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 24:14 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 701
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτικών / Association  Europeènne des Enseignants (Α.Ε.D.E.) ιδρύθηκε το 1956 στις Βρυξέλλες από εκπροσώπους  των Εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων :

Βασικός σκοπός της  ίδρυσής της ήταν ο συντονισμός των εκπαιδευτικών φορέων όλων των βαθμίδων προς ενίσχυση και επίτευξη του οράματος της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.

Το  2016, εξήντα χρόνια μετά, η Ευρωπαϊκή Ένωση αριθμεί 28 κράτη – μέλη  αντιμετωπίζοντας παράλληλα πλήθος απρόσμενων προβλημάτων, που απειλούν την ίδια την ύπαρξή της.

H  A.E.D.E.  όμως ενισχύεται διαρκώς με νέα μέλη από τις νέες χώρες – μέλη της Ε.Ε. και δεν εγκαταλείπει  τον σκοπό, για τον οποίο δημιουργήθηκε. Έτσι το Διεθνές της Συμβούλιο έλαβε την ομόφωνη απόφαση, το Επετειακό Συνέδριο να διεξαχθεί στην Αθήνα, στο λίκνο της Φιλοσοφίας, του Ανθρωπισμού και της Δημοκρατίας.

Προς τούτο ανέθεσε  στην Αντιπρόεδρό του, κα Λήδα Νταβαρίνου, τη διοργάνωση του Επετειακού Συνεδρίου , το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου 2016, με θέμα:

« Η Παιδεία και  ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός στον 21ο αιώνα: το Μέλλον της Ευρώπης».

Αντζουλάτου - Ρετσίλα Ευριδίκη Ομότιμη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Η Ευρυδίκη Αντζουλάτου- Ρετσίλα υπήρξε Καθηγήτρια Διαπολιτισμικών Σπουδών στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, της οποίας Σχολής υπήρξε η πρώτη Κοσμήτωρ (2011-2015). Σπούδασε ιστορία, αρχαιολογία, εθνολογία, μουσειολογία και πολιτιστική διαχείριση στην Ελλάδα, Γαλλία και Η.Π.Α. καθώς και μουσική (πιάνο, κλασικό τραγούδι, ανώτερα θεωρητικά).

Υπήρξε Επιμελήτρια στο κρατικό Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης στην Αθήνα, Επικ. Καθηγήτρια Μουσειολογίας στο Τμήμα Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και Καθηγήτρια Διαπολιτισμικών Σπουδών στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του ιδίου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει, εκτός από την Ελλάδα, στην Ιταλία, Η.Π.Α. και Αυστραλία και έχει επίσης οργανώσει μουσεία, εκθέσεις και μουσειακά μορφωτικά προγράμματα.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της εστιάζονται στα πεδία των πολιτισμικών σπουδών, της μουσειολογίας και της διαχείρισης πολιτισμικών αγαθών και έχει δημοσιεύσει σχετικές μονογραφίες και άρθρα στην ελληνική, αγγλική, γαλλική και ιταλική γλώσσα.

Σχετικές ομιλίες