Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τουρκία, Νοτιοανατολική Ευρώπη και η νέα προσφυγική κρίση

Στάγκος Φίλιος, Τσαρούχας Δημήτρης, Ilievski Zoran, Engler Marcus

20 Οκτωβρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:11:19 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 137
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το 8ο Διεθνές Συμπόσιο της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 στο Ολύμπιον, διοργανώθηκε από την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο και το Ίδρυμα Konrad Adenauer.

Στον καθιερωμένο πλέον αυτό θεσμό της πόλης, που φέτος είχε θέμα «Ο κόσμος το 2020: Κυβερνώντας στην εποχή της ακυβερνησίας», κορυφαίοι εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και πολιτικού χώρου, ανέλυσαν θέματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος και ανέπτυξαν τις θέσεις τους πάνω στους επιμέρους θεματικούς άξονες «Η Ευρώπη σε καιρό αλλαγών», «Λαϊκισμός και η εξουσία του νόμου», «Ο πλούτος της Ελλάδας», «Τουρκία, Νοτιοανατολική Ευρώπη και νέα προσφυγική κρίση».

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέπτυξε το σχέδιό του για τα επόμενα 5 χρόνια ως Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αντιπαρατέθηκε με μια σειρά μύθους γύρω από το μεταναστευτικό. Κορυφαίοι ομιλητές από το εξωτερικό, όπως οι Anders Åslund, Kevin Featherstone, Florian Bieber, Miroslaw Wyrzykowski, András Szalai, Δημήτρης Τσαρούχας, Zoran Ilievski, Marcus Engler, μίλησαν για το Brexit, την υποχώρηση του κράτους δικαίου στην Ανατολική Ευρώπη, την εμπλοκή της Τουρκίας και των Δυτικών Βαλκανίων στο μεταναστευτικό αλλά και την παραπαίουσα ευρωπαϊκή τους προοπτική. Ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει μια χρυσή ευκαιρία να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα μετά την κατάρρευση των μύθων της μεταπολίτευσης, ενώ ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο Κώστας Κωστής υπήρξαν λιγότερο αισιόδοξοι. Τέλος, η Άννα Διαμαντοπούλου ανέδειξε την ανάγκη αλλαγής στη σχέση κράτους-πολίτη-πολιτικών ως προϋπόθεση ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της ενότητας «Τουρκία, Νοτιοανατολική Ευρώπη και νέα προσφυγική κρίση» δόθηκαν οι ομιλίες:

Δημήτρης Τσαρούχας, Πανεπιστήμιο Bilkent
Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και η μεταναστευτική/προσφυγική πρόκληση

Zoran Ilievski, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος των Σκοπίων
Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και η μεταναστευτική/προσφυγική πρόκληση, μια προοπτική από τα Δυτικά Βαλκάνια

Marcus Engler, Ερευνητής και Σύμβουλος επί της Μετανάστευσης, Βερολίνο
Δυνατότητες και κίνδυνοι της συνεργασίας της ΕΕ με γειτονικές χώρες στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής

Τις ομιλίες της ενότητας συντόνισε ο Φίλιος Στάγκος, δημοσιογράφος.

Στάγκος Φίλιος Δημοσιογράφος

Ο Φίλιος Στάγκος είναι δημοσιογράφος με άφθονη εμπειρία στις παγκόσμιες υποθέσεις. Έχει εργαστεί ως ανταποκριτής στις Βρυξέλλες (1994-1997 και 2002-2005) όπου εξέδιδε το εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό ‘Eurocentrics’ για την ΕΡΤ ( Ελληνική Ραδιοφωνική Τηλεόραση). Έχει καλύψει εκτενώς αρκετές εμπόλεμες ζώνες ανά την υφήλιο όπως οι πόλεμοι στη Σερβία / Κοσσυφοπέδιο (1999) και στη Γεωργία / Νότια Οσσετία (2008), καθώς και στο Πακιστάν (μετά την 9/11 1991), στο Αφγανιστάν (2005) και στο Ιράκ (2007). Έχει δημιουργήσει πολυάριθμες ταινίες ντοκιμαντέρ ["Η Παναγία έφυγε με το νερό" (Σρι Λάνκα 2004), "Αφγανιστάν: ταξίδι στο χρόνο" (2005), "Η Τουρκία σε σταυροδρόμι" (2007) κ.α.]. Από το 2008 έως το 2010 συνεργάστηκε με το ειδησεογραφικό περιοδικό World Correspondents (ΕΡΤ). Το 2005 για τις ανταποκρίσεις του από το τσουνάμι της Ν.Α. Ασίας (2004), το Ίδρυμα Μπόμπολα του απένειμε το βραβείο "Καλύτερου τηλεοπτικού ρεπορτάζ". Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών / Διεθνών Σχέσεων (ULB) και έχει διατελέσει Σύμβουλος Τύπου του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Γιάννου Κρανιδιώτη (1998-1999). Μιλάει άπταιστα Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Από το 2011 είναι Γενικός Διευθυντής των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων του Δήμου Θεσσαλονίκης (DEPTHE) που περιλαμβάνουν ένα περιφερειακό τηλεοπτικό δίκτυο (TV100) και δύο τοπικά ραδιοφωνικά δίκτυα (FM100 & FM100,6).

Τσαρούχας Δημήτρης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Bilkent (Τουρκία)
Ο Δρ. Δημήτρης Τσαρούχας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Bilkent της Τουρκίας. Μεταξύ 2012-2015 ήταν Κάτοχος έδρας Jean Monnet (EU Politics). Έχει υπάρξει Επισκέπτης Ερευνητής στο BMW Center, Walsh School of Foreign Service, του Πανεπιστημίου Georgetown των Ηνωμένων Πολιτειών και Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Η έρευνά του εστιάζει στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές, την Πολιτική Οικονομία και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς σε επιστημονικά περιοδικά και έχει επιμεληθεί ακαδημαϊκά βιβλία. Μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος MIGRATE Jean Monnet Network, αναλύει την Τουρκική Πολιτική.
Ilievski Zoran Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ss Cyril and Methodius (Βόρεια Μακεδονία)

Ο Καθηγητής Zoran Ilievski είναι Επικεφαλής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Ανάλυσης του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Sv. Kiril i Metódij vo Skopje της Βορείου Μακεδονίας. Είναι Πρόεδρος του East-West Bridge των Σκοπίων. Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, το Πανεπιστήμιο του Graz, το LSE, στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία του Bolzano / Bozen και στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Μαζί με τους συναδέλφους του από την Ελλάδα, εργάζεται ενεργά, τα τελευταία χρόνια, για τη δημιουργία μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και βελτίωσης των σχέσεων της χώρας του και της Ελλάδας. Η έρευνά του και οι δημοσιεύσεις του εστιάζουν πάνω σε θέματα Πολιτικής της Βορείου Μακεδονίας και των χωρών της Βαλκανικής. Μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος MIGRATE Jean Monnet Network, αναλύει την Πολιτική της Βορείου Μακεδονίας.

Engler Marcus Ερευνητής και Σύμβουλος επί της Μετανάστευσης

O Marcus Engler είναι κοινωνιολόγος, ερευνητής στον τομέα της μετανάστευσης και σύμβουλος πολιτικής. Ο Δρ. Engler κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Κοινωνικές Επιστήμες και Ph.D. στην κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου. Είναι συνιδρυτής της Ομάδας Εργασίας για τις Ενεργές Πολιτικές Εισδοχής Προσφύγων. Στο παρελθόν, εργάστηκε για το Πανεπιστήμιο του Osnabrück (IMIS), το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, την UNHCR, τη Γερμανική Υπηρεσία Ανάπτυξης, τον Επίτροπο Ένταξης στο Βερολίνο και το γερμανικό Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων για την Ένταξη και τη Μετανάστευση. Εργάζεται επί του παρόντος ως σύμβουλος, συγγραφέας και λέκτορας σε διάφορους οργανισμούς και μέσα ενημέρωσης. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας ενός ιστολογίου αφιερωμένου στην έρευνα για τους πρόσφυγες (Fluchforschungsblog) και μέλος του δικτύου Migration in Europe. Είναι συγγραφέας πολυάριθμων δημοσιεύσεων και συμμετέχει τακτικά σε συζητήσεις και εργαστήρια με διάφορες ομάδες εργασίας.

Σχετικές ομιλίες