Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Λαϊκισμός και η εξουσία του νόμου

Wyrzykowski Miroslaw, Bohnet Henri, Szalai András, Διαμαντοπούλου Άννα

20 Οκτωβρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:41:16 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 146
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το 8ο Διεθνές Συμπόσιο της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 στο Ολύμπιον, διοργανώθηκε από την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο και το Ίδρυμα Konrad Adenauer.

Στον καθιερωμένο πλέον αυτό θεσμό της πόλης, που φέτος είχε θέμα «Ο κόσμος το 2020: Κυβερνώντας στην εποχή της ακυβερνησίας», κορυφαίοι εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και πολιτικού χώρου, ανέλυσαν θέματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος και ανέπτυξαν τις θέσεις τους πάνω στους επιμέρους θεματικούς άξονες «Η Ευρώπη σε καιρό αλλαγών», «Λαϊκισμός και η εξουσία του νόμου», «Ο πλούτος της Ελλάδας», «Τουρκία, Νοτιοανατολική Ευρώπη και νέα προσφυγική κρίση».

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέπτυξε το σχέδιό του για τα επόμενα 5 χρόνια ως Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αντιπαρατέθηκε με μια σειρά μύθους γύρω από το μεταναστευτικό. Κορυφαίοι ομιλητές από το εξωτερικό, όπως οι Anders Åslund, Kevin Featherstone, Florian Bieber, Miroslaw Wyrzykowski, András Szalai, Δημήτρης Τσαρούχας, Zoran Ilievski, Marcus Engler, μίλησαν για το Brexit, την υποχώρηση του κράτους δικαίου στην Ανατολική Ευρώπη, την εμπλοκή της Τουρκίας και των Δυτικών Βαλκανίων στο μεταναστευτικό αλλά και την παραπαίουσα ευρωπαϊκή τους προοπτική. Ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει μια χρυσή ευκαιρία να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα μετά την κατάρρευση των μύθων της μεταπολίτευσης, ενώ ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο Κώστας Κωστής υπήρξαν λιγότερο αισιόδοξοι. Τέλος, η Άννα Διαμαντοπούλου ανέδειξε την ανάγκη αλλαγής στη σχέση κράτους-πολίτη-πολιτικών ως προϋπόθεση ανάπτυξης.

Wyrzykowski Miroslaw Δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας (συνταξ.)

Ο Miroslaw Wyrzykowski είναι δικηγόρος και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, όπου έχει διατελέσει κοσμήτορας της Νομικής Σχολής. Αποφοίτησε από το Τμήμα Νομικής και Διοίκησης του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας το 1971. Είναι διδάκτωρ του ίδιου Πανεπιστημίου. Είναι μέλος της Επιτροπής Νομικών Επιστημών της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών. Ο καθηγητής Wyrzykowski διετέλεσε δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας (2001-2010).

Bohnet Henri Διευθυντής της Αντιπροσωπείας του Ιδρύματος Konrad-Adenauer για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο Henri Bohnet ανέλαβε τη διεύθυνση της Αντιπροσωπείας του Ιδρύματος Konrad-Adenauer για την Ελλάδα και την Κύπρο τον Ιανουάριο του 2018. Μέχρι το τέλος του 2017 υπήρξε Επικεφαλής του Τμήματος Προγραμμάτων Εσωτερικού στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Συνεργασίας του Ιδρύματος. Έχει διατελέσει Διευθυντής των Γραφείων Σερβίας/Μαυροβουνίου και πΓΔΜ ενώ έχει θητεύσει και στο Γραφείο της Μόσχας. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες, Ιστορία και Σλαβικές Σπουδές στα Πανεπιστήμια Κιέλου, Ρίγας και Αγίας Πετρούπολης, ενώ ομιλεί πέραν της Γερμανικής, την Αγγλική, τη Ρωσική και τη Σερβική.

Szalai András Ερευνητής, Center for European Neighborhood Studies, Central European University

Ο András Szalai είναι ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών Γειτνίασης (CENS) του Central European University. Παράλληλα, είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν προσεγγίσεις για τη διαμόρφωση πολιτικής, την πυρηνική ασφάλεια και θεωρίες για την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Στο CENS, είναι υπεύθυνος για έργα σχετικά με τις διατλαντικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Αυτή την περίοδο, διεξάγει έρευνα για την ασφάλεια της μαζικής μετανάστευσης στην Ουγγαρία.

Διαμαντοπούλου Άννα Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη - Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ (HLG) για το Μέλλον του Κοινωνικού Κράτους

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Έχει θητεύσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συνολικά για 11 έτη. Από το 1999 έως το 2004 ήταν Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2012 ήταν Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στη συνέχεια έως τις εκλογές του Μαΐου 2012, Υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Είναι Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ήταν η υποψήφια της Ελλάδος για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ, όπου κατέλαβε την τρίτη θέση.

Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει ενεργή παρουσία στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των think tanks “Friends of Europe” και “Notre Europe - Jacques Delors Institute”. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Forum του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Κοινωνική Ευρώπη. Το σχολικό έτος 2012 -2013 δίδαξε Εφαρμοσμένη Ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Harvard Kennedy School (Fisher Family Fellow).

Προσωπική ιστοσελίδα της Άννας Διαμαντοπούλου

Σχετικές ομιλίες