Κουγιανού-Goldberg Πηνελόπη
Βέττας Νίκος
Γλώσσα
Αγγλική, Ελληνική
Ημερομηνία
16/05/2019
Διάρκεια
00:56:24
Εκδήλωση
2019 Lectures on Global trends in economics, business and policy
Χώρος
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μέγαρο Μποδοσάκη
Διοργάνωση
Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)
Κατηγορία
Οικονομία
Ετικέτες
παγκόσμια οικονομία, τάσεις, προκλήσεις, μεγέθυνση, δημογραφικές εξελίξεις, Ευρώπη, Δυτικές οικονομίες, γήρανση του πληθυσμού, Αφρική, διεθνές εμπόριο, εμπορικός πόλεμος, προστατευτισμός, ανθρώπινο κεφάλαιο
Η Πηνελόπη Κουγιανού-Goldberg, καθηγήτρια στο Yale University και Επικεφαλής Οικονομολόγος στην World Bank Group, περιέγραψε στη διάλεξή της τις κεντρικές τάσεις και προκλήσεις στην παγκόσμια οικονομία. Ανέφερε ότι οι ρυθμοί μεγέθυνσης του προϊόντος αναμένεται πως θα μειώνονται κατά τα επόμενα χρόνια καταγράφοντας επιβράδυνση, ανάλογα και με τις τάσεις της παραγωγικότητας. Εξετάζεται ο κρίσιμος ρόλος που παίζουν οι δημογραφικές εξελίξεις, καθώς στην Ευρώπη και στις Δυτικές οικονομίες ευρύτερα, παρατηρείται γήρανση του πληθυσμού, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο και ιδίως με την Αφρική. Εξετάζεται επίσης ο ρόλος του διεθνούς εμπορίου για την ανάπτυξη και οι επιδράσεις του εμπορικού «πολέμου» μέσω μέτρων προστατευτισμού, καθώς και ο ρόλος του «ανθρώπινου κεφαλαίου» όπως καταγράφεται σε σχέση με τα χρόνια εκπαίδευσης και τη μάθηση στον πληθυσμό.
Η Πηνελόπη Κουγιανού Goldberg είναι Καθηγήτρια Οικονομικών στην έδρα Elihu στο Yale University. Από το Νοέμβριο του 2018 έως το Μάρτιο του 2020 ήταν Chief Economist στο World Bank Group. Είναι εκλεγείσα Πρόεδρος της Econometric Society, ενώ είχε διατελέσει Αντιπρόεδρος της American Economic Association. Διετέλεσε Editor-in-Chief στο American Economic Review από το 2011 ως το 2016, και Coeditor το 2017 και από το 2007 ως το 2010. Είναι, επίσης, μέλος της National Academy of Sciences και της American Academy of Arts and Sciences, ενώ της έχει απονεμηθεί το John Simon Guggenheim Memorial Foundation Fellowship 2010-11, καθώς και το Βραβείο Μποδοσάκη για τις Κοινωνικές Επιστήμες το 2003. Είναι, επίσης, Research Associate στο National Bureau of Economic Research (NBER), Distinguished Fellow του Centre for Economic Policy Research (CEPR), καθώς και Board Member του Bureau for Research and Economic Analysis of Development (BREAD). Πριν το Yale, ήταν καθηγήτρια στο Princeton και στο Columbia University. Έχει εκδώσει πολυάριθμα άρθρα στο πεδίο των εφαρμοσμένων μικροοικονομικών, του διεθνούς εμπορίου και της βιομηχανικής οργάνωσης. Έχει PhD στα οικονομικά από το Stanford University.
Γενικός διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών από το 2013. Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2003, όπου έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του Τμήματος Οικovoμικής Επιστήμης και μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Kάτοχος διδακτορικού από το University of Pennsylvania, ΗΠΑ. Έχει εργαστεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Duke University στις ΗΠΑ και Επισκέπτης Καθηγητής στο ΙNSEAD στη Γαλλία και τη Σιγκαπούρη. Είναι Associate Editor του International Journal of Industrial Organization, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του European Association for Research in Industrial Economics και Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, ενώ έχει υπάρξει Associate Editor του Journal of the European Economic Association και του Journal of Industrial Economics. Έχει υπηρετήσει ως τακτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και μέλος του European Advisory Group for Competition Policy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έχει δημοσιεύσεις στο International Economic Review, European Economic Review, Rand Journal of Economics, Review of Economic Studies και άλλα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Συνδιοργανωτής από το 2002 του Conference for Research on Economic Theory and Econometrics και εκ των επιμελητών του Beyond Austerity (MIT Press, 2017) - Πέρα από τη Λιτότητα (ΠΕΚ, 2017). Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδίου («Επιτροπής Πισσαρίδη») για την Ελληνική Οικονομία, 2020.