Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τα άγνωστα Βαλκάνια - Εισαγωγικές παρατηρήσεις

Βερέμης Θάνος, Shllaku Luan, Αρμακόλας Ιωάννης

2 Ιουνίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:12:26 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 693
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το πρόγραμμα Νοτιoανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ σε συνεργασία με την Inter Alia και το KFOS εξερευνά τα "Άγνωστα Βαλκάνια" μέσα από συζητήσεις με διακεκριμένους καθηγητές, αναλυτές και διπλωμάτες από την περιοχή των Βαλκανίων. Επιπλέον, σε μία απόπειρα συνολικής προσέγγισης των ‘Άγνωστων Βαλκανίων’, το πρόγραμμα των συζητήσεων πλαισιώνεται από πολιτιστικό περιεχόμενο σχετικό με την περιοχή. Σκοπός είναι η συνολική προσέγγιση των πολυσύνθετων προβλημάτων των σύγχρονων Δυτικών Βαλκανίων με το βλέμμα στο μέλλον της περιοχής.

Panels και συζητήσεις:
• Έξοδος από την κρίση της ΠΓΔΜ: εθνικές και περιφερειακές οπτικές
• Το πρόγραμμα "Σκόπια 2014" στην ΠΓΔΜ
• Νέος απολυταρχισμός στα Βαλκάνια: κρίση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων ή κρίση της ευρωπαϊκής προοπτικής;
• Δυτικά Βαλκάνια σε κρίση: υπάρχει ακόμα στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή;
• Πολιτιστική κληρονομιά στα Βαλκάνια: ανοικοδόμηση και προστασία, οικοδόμηση ταυτοτήτων και εθνοτική συμφιλίωση

Το Blod βιντεοσκόπησε και αναρτά τις ομιλίες και τις συζητήσεις της πρώτης ημέρας του διήμερου αυτού αφιερώματος.

Βερέμης Θάνος Ιστορικός - Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ

Ο Θάνος Βερέμης γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1943 στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Trinity College). Το 1978 ήταν Research Associate του «Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών» (Λονδίνο), το 1983 υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Harvard, το 1987 επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Princeton και το 1993-94 επισκέπτης καθηγητής στο St. Antony’s College της Οξφόρδης.

Διετέλεσε καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, και από το 1988 ως το 1994 υπήρξε Διευθυντής του «Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής» (ΕΛΙΑΜΕΠ) και ως το 2000 Πρόεδρός του. Από το 2001 ως το 2003 ήταν Constantine Karamanlis Professor στο Fletcher School of Law and Diplomacy. Από το 2004 ως το 2010 ήταν Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ).

Δίδαξε ιστορία στο LSE (2006), στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (2008) και στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο (2014). Εξέδωσε περισσότερες από είκοσι ολοκληρωμένες μελέτες-βιβλία. Υπήρξε επιμελητής τουλάχιστον ισάριθμων έργων.

Έχει τιμηθεί με τα διάσημα του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Βιβλία (μεταξύ άλλων):

- (Αdelphi Paper No 179), "Greek Security: Issues and Policies", 1972.
- "Οι επεμβάσεις του στρατού στην Ελληνική πολιτική 1916-1936, 1977/1983".
- "Δικτατορία και οικονομία", 1982.
- "Ο σύγχρονος κόσμος", 1983.
- "Η Εθνική Τράπεζα στη Μικρά Ασία", 1984.
- "Ελληνοτουρκικές σχέσεις", 1986.
- "Historical Dictionary of Modern Greece", 1995.
- "Greece's Balkan Entanglement", 1995.
- "The Greek Military in Politics from Independence to Democracy", 1997.
- "Greece.The Modern Sequel", 2002.

Shllaku Luan Εκτελεστικός Διευθυντής, Kosovo Foundation for Open Society, Πρίστινα

O Luan Shllaku είναι εκτελεστικός διευθυντής του Kossovo Foundation for Open society. Εντάχθηκε στο Ίδρυμα το Μάρτιο του 1997 ως διευθυντής του Kosovo Educational Enrichment Program. Το 1999, διορίστηκε εκτελεστικός διευθυντής.

Στο παρελθόν, είχε εργαστεί στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Την περίοδο 1986-1992 ήταν αναπληρωτής διευθυντής προγράμματος για την περιβαλλοντική προστασία στο Κόσσοβο, χρηματοδοτούμενου από το UNDP. Στη συνέχεια διορίστηκε διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Κοσσυφοπεδίου. Από το 1992, εργάστηκε ως σύμβουλος περιβάλλοντος για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και συνεργάστηκε με τα υπουργεία περιβάλλοντος αρκετών χωρών για την ανάπτυξη στρατηγικών σχεδίων για τη βελτίωση των υπηρεσιών περιβαλλοντικής υγείας.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Πρίστινα, Τμήμα Τεχνολογίας, και έχει ειδικευτεί σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος στο Λονδίνο και το Παρίσι. Διδάσκει περιβαλλοντική διαχείριση στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για τους φοιτητές του Τεχνολογικού Τμήματος. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και έρευνες στο Κοσσυφοπέδιο και διεθνώς.

Αρμακόλας Ιωάννης Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - Επικεφαλής Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ΕΛΙΑΜΕΠ

Ο Ιωάννης Αρμακόλας, PhD (Cantab), είναι Ερευνητής, Υπότροφος Ερευνητικής Έδρας “Σταύρος Κωστόπουλος” στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και Επίκουρος Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει ESRC Fellow στο Τμήμα Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Research Fellow στο Κολλέγιο Nuffield College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Διευθυντής Σπουδών στο ʽUS-Greece Task Force: Transforming the Balkansʼ (κοινό πρόγραμμα του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και του Center for Strategic and International Studies της Washington), Region Head for South East Europe στην εταιρία Oxford Analytica, Tip OʼNeill Fellow in Peace and Conflict Studies στο ερευνητικό ινστιτούτο INCORE (Ulster University & United Nations University) στη Βόρεια Ιρλανδία. Ο Ιωάννης Αρμακόλας έχει συμμετάσχει επί μακρόν ως σύμβουλος σε προγράμματα της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID) και του Βρετανικού Υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης (DFID) στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σχετικές ομιλίες