Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Έξοδος από την κρίση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας: Εθνικές και περιφερειακές οπτικές (Συζήτηση)

Ilievski Zoran, Taleski Dane, Demjaha Agon, Μαλλιάς Αλέξανδρος, Χρηστίδης Γιώργος, Svensson Patrik

2 Ιουνίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:22:18 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 605
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το πρόγραμμα Νοτιoανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ σε συνεργασία με την Inter Alia και το KFOS εξερευνά τα  "Άγνωστα Βαλκάνια" μέσα από συζητήσεις με διακεκριμένους καθηγητές, αναλυτές και διπλωμάτες από την περιοχή των Βαλκανίων. Επιπλέον, σε μία απόπειρα συνολικής προσέγγισης των ‘Άγνωστων Βαλκανίων’, το πρόγραμμα των συζητήσεων πλαισιώνεται από πολιτιστικό περιεχόμενο σχετικό με την περιοχή.

Το Blod βιντεοσκόπησε και αναρτά τις ομιλίες και τις συζητήσεις της πρώτης ημέρας του διήμερου αυτού αφιερώματος.

Έξοδος από την κρίση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας: Εθνικές και περιφερειακές οπτικές

Η πολιτική κρίση που σιγοβράζει εδώ και δυόμισι χρόνια στην ΠΓΔΜ πέρασε σε μια νέα και επικίνδυνη φάση όταν διαδηλωτές και κουκουλοφόροι έκαναν έφοδο στη Βουλή και επιτέθηκαν σε πολιτικούς. Αμερικανοί και ευρωπαίοι μεσολαβητές ελπίζουν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις σε αυτή την, ιδιαίτερα ευαίσθητη και σημαντική για τη σταθερότητα της περιοχής, χώρα. Ωστόσο, δεδομένης της πολιτικής πόλωσης  και  του  εθνοτικού  και  κοινωνικού διχασμού, η ΠΓΔΜ θα χρειαστεί όραμα, εργώδη προσπάθεια, πολλαπλούς συμβιβασμούς και μία αναζωογονημένη ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική προοπτική προκειμένου να βγει από αυτή τη βαθιά κρίση και να επιστρέψει στη σταθερότητα. Ποια μπορεί να είναι η διέξοδος από την κρίση και πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούν οι εθνικοί και διεθνείς παράγοντες; Οι ομιλητές θα παρουσιάσουν τις οπτικές των τριών βασικών πλευρών της πολιτικής κρίσης στη ΠΓΔΜ, καθώς επίσης και τις απόψεις και τις ανησυχίες της Αθήνας και της Σόφιας.

Ilievski Zoran Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ss Cyril and Methodius (Βόρεια Μακεδονία)

Ο Καθηγητής Zoran Ilievski είναι Επικεφαλής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Ανάλυσης του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Sv. Kiril i Metódij vo Skopje της Βορείου Μακεδονίας. Είναι Πρόεδρος του East-West Bridge των Σκοπίων. Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, το Πανεπιστήμιο του Graz, το LSE, στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία του Bolzano / Bozen και στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Μαζί με τους συναδέλφους του από την Ελλάδα, εργάζεται ενεργά, τα τελευταία χρόνια, για τη δημιουργία μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και βελτίωσης των σχέσεων της χώρας του και της Ελλάδας. Η έρευνά του και οι δημοσιεύσεις του εστιάζουν πάνω σε θέματα Πολιτικής της Βορείου Μακεδονίας και των χωρών της Βαλκανικής. Μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος MIGRATE Jean Monnet Network, αναλύει την Πολιτική της Βορείου Μακεδονίας.

Taleski Dane Εκτελεστικός Διευθυντής, Institute for Social Democracy 'Progress', Σκόπια

Ο Dane Taleski είναι ​​κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο των Σκοπίων και μεταπτυχιακού τίτλου στις Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο της Βόννης.

Έχει εργαστεί ως βοηθός διδασκαλίας και ερευνητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών Τμήμα στα Σκόπια (2005-2008) και ως βοηθός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Duisburg-Essen (2006-2007), στο Γερμανικό Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας - Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP) και στη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων (ICG).

Ήταν εκτελεστικός διευθυντής του think tank των Σκοπίων «Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία» (2002-2004).

Demjaha Agon Επίκουρος Καθηγητής, Tetovo State University & South East European University, Tetovo/Skopje - πρ. Πρέσβης της ΠΓΔΜ στη Σουηδία
Μαλλιάς Αλέξανδρος Πρέσβης επί τιμή, Πρώην Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ

Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς είναι πρέσβης επί τιμή. Κατάγεται από την Στεμνίτσα (ορεινή Γορτυνία). Ο πατέρας του μεγάλωσε στο γκρίζο περιβάλλον των προσφυγικών καταυλισμών στις Τζιτζιφιές. Η γιαγιά του ήταν πρόσφυγας.

Πτυχιούχος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών έλαβε και πιστοποιητικό σπουδών στην μαθηματική ανάλυση και θεωρία παιγνίων από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Το 1970 εργάσθηκε στο Γραφείο Πληροφοριών της Ε.Ο.Κ. στην Αθήνα. Μετά την κατάρρευση της δικτατορίας ανέλαβε για ένα περίπου χρόνο το Γραφείο Τύπου Γενεύης. Το 1976 πρώτευσε στις εξετάσεις για την διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Υπηρέτησε την πατρίδα ως Διπλωμάτης υπό 11 κυβερνήσεις και 15 Υπουργούς Εξωτερικών.

Σαν διπλωμάτης υπηρέτησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Επιτετραμμένος στη Λιβύη (1982-1984),στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (1987-1988), στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον ΟΗΕ, 1989-1993, στην Ευρωπαϊκή Αποστολή Παρατηρητών στην Κροατία, στη Βουλγαρία και στην πΓΔΜ. Πρώτος Διπλωματικός Αντιπρόσωπος Ελλάδος στην πΓΔΜ, Πρέσβης στην Αλβανία, και Διευθυντής Βαλκανικών Υποθέσεων (2000-2005). Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη ορίσθηκε Πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον (2005-2009).

Τον Ιανουάριο του 2007 βραβεύτηκε στην Ουάσιγκτον με το Διεθνές Βραβείο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για το έργο του στα Βαλκάνια.

Εισηγητής στο Μεταπτυχιακό «Δίπλωμα για τις Διαπραγματεύσεις» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Μεταπτυχιακό Σεμινάριο «Ασφάλεια και Συνεργασία στην Μεσόγειο» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τακτικός εισηγητής στο New York College.

Τον Μάιο του 2013 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ινφογνώμων το βιβλίο του «Η Άλλη Κρίση - Η Μαρτυρία ενός πρέσβη».

Τον Νοέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Οράματα και Χίμαιρες – Διαδρομές ενός διπλωμάτη» (σελ. 410), από τις Εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ. Δεύτερη έκδοση τον Ιούλιο 2017.

Τον Αύγουστο του 2017 κυκλοφόρησε το Δοκίμιο με τίτλο «Στον Αστερισμό του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ - Η Νέα Τουρκία και Εμείς» (Εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ).

Τέλος, μόλις κυκλοφόρησε σε δική του επιμέλεια από τις Εκδόσεις Ι. Σιδέρης το συλλογικό βιβλίο «Ελλάδα και Αλβανία - Φυγή στο Μέλλον ή Επιστροφή στο παρελθόν;».

Εδώ και πολλά χρόνια σταθερά προτείνει την σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας υπό τον εκάστοτε πρωθυπουργό προκειμένου να διασφαλίζονται η συνέχεια και η γνώση. Σταθερή του επιδίωξη είναι να γίνει και στην Ελλάδα η επανάσταση του αυτονόητου και να γίνει πράξη η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων στα μεγάλα, τα σημαντικά, τα Εθνικά.

Χρηστίδης Γιώργος Επίκουρος καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Ο Γιώργος Χρηστίδης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας. Έχει σπουδάσει πολιτική επιστήμη και διεθνείς σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1991), και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη πολιτική της Μέσης Ανατολής (1993) και διδακτορικό στις πολιτικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Έξιτερ (Βρετανία). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη σύγχρονη πολιτική ιστορία των Βαλκανίων, μειονοτικά θέματα και διεθνείς σχέσεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Έχει δημοσιεύσεις στην Ελλάδα, Βρετανία, Βουλγαρία και Σερβία. Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες: «Τα Μετακομμουνιστικά Βαλκάνια ως Τμήμα της Δύσης», σε Τα Βαλκάνια Μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, Εκδόσεις Ινφογνώμων, Αθήνα 2016, σσ. 29-46∙ “Belgrade-Pristina relations and the challenge of European integration”, επιλεγμένα πρακτικά συνεδρίου σε Etudes Balkaniques, LII, 2016/3, Σόφια, p. 445-468∙ “Greek–Βulgarian relations: Current state, problems and prospects”, συλλογικό μαζί με Ι. Αρμακόλα και Π. Πασχαλίδη, ΕΛΙΑΜΕΠ, Αθήνα, Μάρτιος 2017∙ Το υπό έκδοση Η σερβική πολιτική στο Κόσοβο (Ιούνιος 1999 – 2016), Θεσσαλονίκη, Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας, 2017.
Svensson Patrik Αναπληρωτής επικεφαλής αποστολής/Σύμβουλος αποστολής, Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα

Σχετικές ομιλίες