Αρμακόλας Ιωάννης
Kacaniku Iliriana
Hajrullahu Venera
Κοππά Μαριλένα
Σωτηρόπουλος Δημήτρης
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
12/06/2015
Διάρκεια
01:01:27
Εκδήλωση
Δυτικά Βαλκάνια: Επιστροφή στην Αστάθεια; Προκλήσεις και Προοπτικές (ημερίδα)
Χώρος
Ξενοδοχείο "Αμαλία", Αθήνα
Διοργάνωση
Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
Νοτιοανατολική Ευρώπη, Δυτικά Βαλκάνια, Ελλάδα, Κόσοβο, Σερβία, FYROM, ΠΓΔΜ
Στις 12 Ιουνίου 2015 το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ πραγματοποίησε συνέδριο με θέμα «Δυτικά Βαλκάνια: Επιστροφή στην Αστάθεια; Προκλήσεις και Προοπτικές». Στο συνέδριο συμμετείχαν σημαντικοί ομιλητές από την Ελλάδα, το Κόσοβο, τη Σερβία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Στο συνέδριο παρουσιάστηκε η νέα μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «Ελλάδα-Κόσοβο: Αμοιβαίες αντιλήψεις και τα πορίσματα δύο παράλληλων ερευνών κοινής γνώμης» η οποία βασίστηκε σε παράλληλες μετρήσεις της κοινής γνώμης που έγιναν σε Ελλάδα και Κόσοβο. Οι εν λόγω μετρήσεις καταγράφουν τα επίπεδα γνώσης, τις αμοιβαίες αντιλήψεις και τα στερεότυπα μεταξύ των δύο κοινωνιών καθώς και τις στάσεις γύρω από το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσόβου. Στο συνέδριο έγιναν επίσης διεξοδικές συζητήσεις για ζητήματα όπως οι διεθνείς αναγνωρίσεις της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και η θέση της Ελλάδας, η διαφορά για το όνομα της ΠΓΔΜ μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και τα ζητήματα δημοκρατίας και διεθνοτικών σχέσεων, ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας και η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η πιθανότητα επανεξέτασης των εργαλείων και των πολιτικών της ΕΕ για την περιοχή.
Ο Ιωάννης Αρμακόλας, PhD (Cantab), είναι Επικεφαλής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει ESRC Fellow στο Τμήμα Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Research Fellow στο Κολλέγιο Nuffield College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Διευθυντής Σπουδών στο ʽUS-Greece Task Force: Transforming the Balkansʼ (κοινό πρόγραμμα του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και του Center for Strategic and International Studies της Washington), Region Head for South East Europe στην εταιρία Oxford Analytica, Tip OʼNeill Fellow in Peace and Conflict Studies στο ερευνητικό ινστιτούτο INCORE (Ulster University & United Nations University) στη Βόρεια Ιρλανδία. Ο Ιωάννης Αρμακόλας έχει συμμετάσχει επί μακρόν ως σύμβουλος σε προγράμματα της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID) και του Βρετανικού Υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης (DFID) στα Δυτικά Βαλκάνια.
Η Venera Hajrullahu είναι Εκτελεστική Διευθύντρια του Kosovar Civil Society Foundation. Είναι πτυχιούχος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Στη συνέχεια, σπούδασε Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στο European Institute του Πανεπιστημίου της Γενεύης και ολοκλήρωσε με σπουδές στο Στρατηγικό Μάνατζμεντ για τους επικεφαλής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στο Harvard Kennedy School. Πριν από την τρέχουσα θέση της, ήταν διευθύντρια του Γραφείου Διαδικασιών Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, καθώς και σύμβουλος του πρωθυπουργού περί των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.Το τελευταία διαστήμα, διετέλεσε Ειδική Σύμβουλος του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Ήταν επίσης Πρόεδρος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την στρατηγική της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, εκπρόσωπος του Κοσσυφοπεδίου στη συντονιστική επιτροπή της Περιφερειακής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, και μέλος του Συμβουλίου της Ανεξάρτητης Επιτροπής Μέσων του Κοσσυφοπεδίου.
Η Μαριλένα Κοππά είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.
Υπήρξε μέλος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Οκτώβριο του 2007 έως τον Ιούλιο του 2014. Ήταν Αντιπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας από το Νοέμβριο του 2007 και Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας από τον Ιανουάριο του 2012. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Διετέλεσε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Ιούλιο του 2011 έως το Μάρτιο του 2013.
Πριν την εκλογή της στο Ευρωκοινοβούλιο, διετέλεσε υπεύθυνη του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κοινωνικής Ένταξης και Μετανάστευσης του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών Ανδρέας Παπανδρέου (ΙΣΤΑΜΕ). Υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ από το 2005 έως το 2013 και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου από το 2005 έως το 2008 και από το 2011 έως το 2012.
Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση και Ακαδημαϊκή Σταδιοδρομία
Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ Συγκριτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Paris–X Nanterre (1991). Για χρόνια εργάστηκε ως ειδική σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών σε θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και διεύρυνσης.
Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Το συγγραφικό της έργο εστιάζει στο χώρο του εθνικισμού, των μειονοτήτων και της ευρωπαϊκής πολιτικής με έμφαση στη συγκριτική προσέγγιση.
Έχει γράψει σειρά άρθρων για θέματα διεθνούς πολιτικής και τρία βιβλία για την περιοχή των Βαλκανίων και συγκεκριμένα: «Μια Εύθραυστη Δημοκρατία: Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον» (εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 1994), «Οι μειονότητες στα μετα-κομμουνιστικά Βαλκάνια» (εκδόσεις Νέα Σύνορα-Λιβάνη, Αθήνα, 1997), «Η συγκρότηση των κρατών στα Βαλκάνια» (εκδόσεις Νέα Σύνορα-Λιβάνη, Αθήνα, 2002).
Μιλά Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά, Βουλγαρικά και Σερβικά.
Η Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος είναι Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tufts και Visiting Fellow στο Harvard’s Center of European Studies και το Princeton’s Seeger Center for Hellenic Studies. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών, πολιτική κοινωνιολογία στο London School of Economics (M.Sc.) και στο Yale (Μ.Α., Μ.Phil., Ph.D.). Οι δημοσιεύσεις του αφορούν τη δημοκρατία και τον εκδημοκρατισμό, την κοινωνία πολιτών, τη δημόσια διοίκηση και το κράτος πρόνοιας, καθώς και την κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική στην Ελλάδα, στη Ν. Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Πιο πρόσφατα βιβλία του: The Irregular Pendulum of Democracy. Populism, Clientelism and Corruption in Post-Yugoslav Successor States (Palgrave Macmillan 2023). To ελληνικό διοικητικό σύστημα (συνεπιμέλεια με Β. Νταλάκου, ΕΑΠ 2021). Δημόσια έργα, προμήθειες, μελέτες και συναφείς υπηρεσίες (με Σπ. Βλαχόπουλο, Λεων. Φιλόπουλο και Γ.Ο. Ζώη, ηλεκτρονικό βιβλίο, Διανέοσις 2020). The Oxford Handbook of Modern Greek Politics (co-ed. with K. Feath- erstone, Oxford University Press 2020).